Rotterdamse Dakendagen lanceert corona-proof programma 2020: Rotterdamse Dakendingen

Afbeelding bij nieuwsbericht
 
 
 
 

 

15 mei 2020

Alle grote evenementen zijn deze zomer afgelast, maar de Rotterdamse Dakendagen komt met een alternatief voor het reguliere festival. De organisatie heeft een nieuw programma ontwikkeld onder de noemer Rotterdamse Dakendingen. Dit betekent dat de Rotterdamse daken binnenkort alsnog dienst zullen doen als (virtueel) podium voor Rotterdamse artiesten en culturele instellingen. Ook wordt er gezocht naar manieren om publiek op kleine schaal de daken te laten bezoeken. Daarnaast zullen dakprofessionals op afstand hun kennis delen over de toekomst van steden. Benieuwd wat je kunt beleven? Het programma wordt op vrijdag 22 mei op de website van het festival bekendgemaakt.

 

Alternatief programma


Dit jaar gaan we, in het eerste weekend van juni, helaas niet met duizenden mensen het dak op tijdens de Rotterdamse Dakendagen. De organisatie is echter niet stil blijven zitten en heeft een volledig alternatief programma ontwikkeld in samenwerking met haar vele Rotterdamse partners. Met Rotterdamse Dakendingen blijft de Rotterdamse Dakendagen tonen wat er allemaal mogelijk is op daken.
Operadaken, verdiepingsprogramma en de Uit-je-dak-muziekprijs


Samen met vertrouwde en nieuwe partners heeft de organisatie een gevarieerd programma samengesteld om het publiek via het dak toch met elkaar te verbinden in deze vreemde tijd. De Rotterdamse Dakendagen gaat langs bij mensen thuis, op hun dakterras, om mee te beleven hoe de daken een fijne plek zijn in tijden van quarantaine.


In het weekend van de oorspronkelijke Dakendagen zijn er livestreams van popconcerten op hoge daken. In de weken rond dit weekend worden online registraties gemaakt van artiesten met partners als Operadagen Rotterdam, Spraakuhloos, Letterrijk, de Stadsdichter en Conny Janssen Danst, die hun kunsten nu niet voor live publiek kwijt kunnen. Daarbij worden zij in de voor de Dakendagen mooist denkbare context gepresenteerd: het dak. De ambassadrice van Rotterdam; Marja van Katendrecht speelt haar (grotendeels afgelaste) theatershow vanaf een dak voor balkons die daar op uit kijken.
Ter vervanging van de Kennisdag, het verdiepingsprogramma voor dakprofessionals, wordt onder meer een DakenTOP georganiseerd met architecten, zijn er interviews met dakexperts, wordt er een dakenessay uitgebracht en samen met het Dakdorpen collectief worden de mogelijkheden van wonen op daken onderzocht in Minecraft. Ook onderzoekt de organisatie of kleinschalige tours of bezoeken aan mooie en interessante Rotterdamse daken georganiseerd kunnen worden.


Om muzikanten, die in deze tijd niet kunnen optreden, te steunen en exposure te geven wordt samen met meer dan tien Rotterdamse muziekpodia de grote Uit-je-dak-muziekprijs georganiseerd. Muzikanten worden hierbij uitgedaagd om een concert van henzelf op te nemen op het dak. Ze kunnen hun tofste dakconcert-video insturen en de winnaar wacht een geldprijs van 1000 euro én mag optreden tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2021. Maar wellicht het belangrijkste is dat de deelnemers zich zo op een originele wijze in de kijker kunnen spelen bij de programmeurs van die podia, die namelijk de jury vormen.
 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam