Roofs 2013-09-24 Esthetische zonnepanelen

Een veel gehoord bezwaar tegen de toepassing van zonnepanelen is de esthetiek van de panelen op het dak: men vindt ze vaak niet mooi. Het Sunslate Inroof-systeem is ontwikkeld als volledige vervanging van de dakbedekking, waarmee dit bezwaar wordt ondervangen. Een gesprek met Nicol Schermer van importeur 4bestsolar, locatie Texel.

Al vele jaren houdt 4bestsolar, onder leiding van Nicol Schermer en Rien Bruynzeel, zich bezig met hernieuwbare energie voor business to business toepassingen. Het bedrijf fungeert in Nederland als inkooporganisatie van de Luxemburgse ID Group. Een groot deel van het assortiment wordt in eigen huis geproduceerd, op een productielocatie in Frankrijk. Hieronder valt ook het Sunslate Inroof systeem. In Frankrijk zijn van dit systeem al ruim 7000 installaties aangebracht. In Nederland is onlangs de eerste toepassing gerealiseerd, namelijk op een woonhuis op Texel.

Systeem

Het betreft een zonnepaneel dat volledig uit 5 mm veiligheidsglas wordt vervaardigd. De panelen zijn in zes standaard typen beschikbaar. Ook zijn er dummy panelen beschikbaar, deze worden op maat geleverd, op specificatie van de klant, en zijn toe te passen zodat het gehele dak dezelfde uitstraling heeft maar er niet onnodig veel energie wordt opgewekt.

Schermer vertelt: “Het paneel wordt op het dak in RVS haken bevestigd. Deze haken worden geschroefd aangebracht op strippen die direct op de panlat worden bevestigd. De aansluitingen worden met behulp van een afwateringsgoot (composiet) van boven naar beneden waterdicht ingewerkt. De panelen worden frameless geleverd (dus zonder aluminiumrand). Ze worden pansgewijs op het hellende dakvlak geplaatst, de overgangen van en naar de dakpannen worden met een EPDM of een aluminium profiel afgedicht. Zo ontstaat een sterk en waterdicht geheel.”

Het systeem is volgens Schermer voor een ervaren dakdekker niet moeilijk aan te brengen: “Na een instructie door de leverancier is dit systeem eenvoudig op het dak te plaatsen. Overigens bestaat de mogelijkheid een lichtdoorlatende versie van dit systeem te bestellen, in dat geval wordt 7-10% van het daglicht doorgelaten.”

“De mate waarin dit systeem zonne-energie opwekt is vergelijkbaar met traditionele systemen,” aldus Schermer. “De winst zit hem met name in de esthetische uitstraling en het uitsparen van een dakbedekking. Veelal worden zonnepanelen op het dak als niet erg fraai ervaren. In financieel opzicht realiseert men een besparing op de toepassing van een dakbedekkingssysteem, want dit systeem is zoals gezegd zonnepaneel en dakbedekking ineen.”

De fabrikant garandeert dat het paneel na 25 jaar nog 80% van de oorspronkelijke opbrengst levert.

Project

De toepassing op het Texelse woonhuis geldt als een pilotproject. “In Frankrijk is al zeer veel praktijkervaring met het systeem opgedaan,” aldus Schermer. “In Nederland is het systeem nog onbekend. Op dit woonhuis hoefde in verband met schaduwwerking slechts een deel van het dakvlak te worden voorzien van een systeem voor zonne-energie. In dit geval hebben wij de panelen zelf aangebracht. Daar het hier om een dakrenovatie ging, behoefden er geen pannen te worden aangebracht, het zonnesysteem werd aan de bovenkant onder de pannenrij gelegd. Aan de onderkant ligt het systeem op de aansluitende pannenrij. In dit specifieke geval is onder het systeem aanvullend een waterdichte, dampopen folie toegepast om de waterdichtheid van de dakopbouw te kunnen garanderen. Op daken waar het gehele dakvlak met dit systeem kan worden bedekt, is dit niet nodig.”

Het bedrijf zal de producten landelijk leveren, waarbij Nicol Schermer en Rien Bruynzeel ieder een eigen gebied bedienen. De Luxemburgse fabrikant zal het bedrijf uitgebreid ondersteunen en zeker de eerste projecten intensief begeleiden.

Parkeerterrein

“Wij kunnen een uitgebreid assortiment bieden. Voor bedrijven die zonne-energie willen opwekken maar hiervoor een te lichte dakconstructie hebben zou bijvoorbeeld de Suntracker in ons assortiment een oplossing kunnen zijn. Dit is een aantal panelen op een geheel automatisch draaiend frame op een voet van 3-5 meter dat bijvoorbeeld op een parkeerterrein kan worden geplaatst. Doordat het paneel met de zon meedraait wekt het zo’n 45% meer zonne-energie op dan een ‘normaal’ systeem. Men kan dus met 45% minder panelen dezelfde hoeveelheid energie opwekken.”

Schermer verwacht dat met name het Sunslate Inroof-systeem ook op de Nederlandse markt succesvol zal zijn. “De vraag naar esthetisch fraaie zonnepanelen is duidelijk aanwezig en wij kunnen daaraan voldoen. Het product is betrouwbaar, onderhoudsvrij en de organisatie heeft zich bewezen. Inmiddels zijn wij middels beursdeelname e.d. duidelijk actief op de Nederlandse markt, wij verwachten dus dat dit woonhuis op Texel op korte termijn navolging zal krijgen.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam