Energielabelsprongen meer dan verdubbeld

Afbeelding bij nieuwsbericht
 
 
 
 

In 2011 zijn er 100.494 verbeteringen van het energielabel voor woningen gemeld. Dat aantal ligt maar liefst 87 procent hoger dan in 2010, toen er 53.703 energielabelverbeteringen werden gerapporteerd. Daarnaast is het aantal aan Meer Met Minder toe te rekebeb verbeteringen van Energielabels meer dan verdubbeld, tot 47.424. Dit blijkt uit onderzoek van Agentschap NL.

 

Om de effectiviteit van de nationale energiebesparingsaanpak ‘Meer Met Minder’ te meten, houdt Agentschap NL bij welke energielabelverbeteringen voldoen aan de zogenaamde Meer Met Minder-criteria. Dat wil zeggen dat er sprake is van een labelsprong van minimaal twee stappen, dan wel van een sprong naar label B of beter. In 2010 waren er 22.131 dergelijke verbeteringen. Vorig jaar verdubbelde dit aantal naar 47.424. Het totaal aantal woningen met een energielabel nam in 2011 met een krap half miljoen (459.811) toe tot 2.083.520.

 

Meer koopwoningen gelabeld

 

Van de ‘Meer Met Minder-labelsprongen’ kwam vorig jaar 74 procent (35.097) voor rekening van huurwoningen en 26 procent (12.327) voor rekening van koopwoningen. In 2010 lagen deze percentages op respectievelijk 82 en 18 procent.

 

Energielabel verplicht

 

Als de voorstellen van minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doorgaan, kan een huis vanaf 1 januari 2013 niet meer van eigenaar verwisselen zonder energielabel. ‘Veel woningeigenaren die van plan zijn hun huis te verkopen, of het huis al te koop hebben gezet, beseffen nog niet dat ze in het najaar in de problemen kunnen komen als er nog geen energielabel op de woning zit’, aldus Chris Bruijnes, directeur van Meer Met Minder.


‘Dan konden er wel eens lange wachttijden ontstaan. Het is dus verstandig daar nu al mee aan de slag te gaan. Je hebt dan nog even de tijd om bij een slecht label aanpassingen te doen. Bovendien is vorig jaar gebleken dat woningen met groen energielabel meer opbrengen en eerder verkocht worden.’

 

UNETO-VNI: fiscaal stimuleren energielabel

 

Hoewel steeds meer gebouwen en woningen in ons land energiezuiniger worden, gaat het volgens brancheorganisatie UNETO-VNI nog niet snel genoeg. UNETO-VNI pleit daarom voor het desnoods fiscaal stimuleren van het energielabel. Ook pleit de installateursvereniging er samen met een aantal andere partijen voor om particulieren en bedrijven zo snel mogelijk in staat te stellen om goedkoper geld te lenen voor investeringen in energiebesparende maatregelen. Op die manier kan energiebesparing echt vaart krijgen.

 

NEN 7120

 

Basis voor toekenning van het energielabel is de nieuwe NEN 7120 'Energieprestatie van gebouwen - Bepalingsmethode' (EPG). Met deze norm is niet alleen de energieprestatiecoëffieciënt voor nieuw te bouwen woningen of utiliteitsgebouwen te berekenen, maar deze norm is ook de basis waarop een energielabel aan een bestaand gebouw wordt toegekend. Deze norm wordt van kracht vanaf 1 juli 2012.

 

Over Meer Met Minder

 

Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande woningen en andere gebouwen. Het is een in 2009 gestart gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, woningcorporaties (Aedes), bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en energiebedrijven (Energie-Nederland). Doel van de aanpak is om bestaande woningen en gebouwen gemiddeld 20 tot 30 procent energiezuiniger te maken. Tot en met 2010 zijn er dankzij Meer Met Minder 314.000 extra woningen energiezuinig gemaakt.

 

BRON: Bouwend Nederland

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam