Dak Helling 1999-01-15 RBB introduceert een nieuwe betonnen dakpan met poriedichte toplaag

Afgelopen najaar introduceerde RBB haar nieuwe dakpan, de Cisar. Met de ontwikkeling van deze dakpan is de producent erin geslaagd een innovatief product op de markt te brengen dat de kenmerkende eigenschappen heeft van een betonnen dakpan maar tegelijkertijd dankzij zijn unieke toplaag mos en vuil weert.

De markt vroeg om een betonnen dakpan met een poriedichte toplaag. RBB ontwikkelde hem.
Binnenkort worden in Enschede op de negen flatgebouwen in de wijk Glanerbrug de ruim dertig jaar oude dakpannen vervangen door de net op de markt gebrachte Cisar dakpannen. Projectleider M. G. Meijerink van de Woningstichting De Eendracht in Enschede was aanvankelijk helemaal niet van plan om voor deze renovatie van de flats zo'n 50.000 pannen van het nieuwe type te gebruiken. Maar nadat hij een van de eerste exemplaren van de Cisar in handen kreeg, moet hij direct enthousiast zijn geworden. "Het veel gladdere oppervlak spreekt mij enorm aan. De kans op veroudering is hierdoor klein en voor mij is het belangrijk een 'mooie' renovatie te realiseren. Ik wil hoe dan ook voorkomen dat ik tien jaar na deze ingreep tegen een smoezelig dak van zo'n vijfduizend vierkante meter aan zit te kijken. Gezien de bijzondere eigenschappen van Cisar hebben we direct voor deze nieuwe dakpan gekozen"
De nieuwe Cisar heeft in verouderingsproeven bewezen langdurig zijn nieuwe uitstraling te behouden door de fijne toplaag. Tijdens het hi-tech productieprocédé wordt de zeer fijne micromortel in de dragende structuur geïntegreerd waardoor een onlosmakelijk geheel wordt gevormd. De toplaag heeft een zeer hoge poriedichtheid en is daardoor bijzonder vuilafstotend en moswerend.

Romaans

De Cisar is een totaal vernieuwde dakpan met een Romaans uiterlijk. De naam ontstond met een knipoog naar Caesar. De naam en vorm mogen dan naar de oudheid verwijzen, de nieuwe dakpan is aangepast aan de eisen van tegenwoordig. Behalve de eerder genoemde eigenschappen (vuilafstotend en moswerend) is de dakpan ook perfect passend, absoluut regen- en winddicht en behoudt de pan zijn mooie kleur. De pan is namelijk door en door gekleurd. De gebruikelijke RBB universele maatvoering maakt de Cisar tot een dakpan die geschikt is voor zowel renovatie als nieuwbouw. Door zijn maatvoering laat de Cisar een hoge verwerkingssnelheid toe. Die verwerkingssnelheid is deels ook te danken aan de vormvastheid. Een niet onbelangrijk voordeel is dat bij renovatie het omlatten over het algemeen niet nodig zal blijken omdat het formaat overeenstemt met dat van de meeste bestaande dakpannen.
Volgens RBB reageert de markt enthousiast. De afgelopen maanden bezochten de vertegenwoordigers met onder de arm een van de eerste exemplaren van de nieuwe dakpan, honderden architecten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. De reacties waren zonder uitzondering positief.

Geringe investering

RBB heeft met de Cisar een dakpan ontwikkeld waar de markt om gevraagd heeft, zo stelt de producent. Voor een beduidend geringere investering dan in een dak met keramische pannen, kan nu een bijzonder fraai dak worden gemaakt. De golvende verticale belijning en de rechte neus geven het dak een authentiek Romaans uiterlijk. De minimale dakhelling is 17,5o. Bij toepassing op kleinere hellingen is het verstandig advies te vragen bij de afdeling Dakservice. De Cisar is volledig modulair en past in een stramien van 150 mm. Uiteraard zijn alle hulpstukken en daktoebehoren uit voorraad leverbaar.
"Het is niet overdreven om te stellen dat de Cisar de sterke eigenschappen van de keramische dakpan en de betonnen dakpan combineert," vindt Wil Verwer, hoofd verkoop binnendienst van RBB. "Deze pan geeft aan het dak dezelfde natuurlijke uitstraling als keramische alternatieven."
Cisar wordt op termijn leverbaar in meerdere natuurlijke kleuren. Bij de introductie koos RBB vooralsnog voor de kleuren nero, rosso en terra.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam