Roofing Holland 1997-07-08 Dak op appartementencomplex in IJmuiden is bestand tegen stuifzand en windkracht twaalf

In IJmuiden is BBS Dakprojecten bv uit Hardinxveld-Giessendam betrokken bij de realisatie van het appartementencomplex Seaport Beach Resort. Op het 6600 vierkante meter grote dak is niet op een bevestiger meer of minder gekeken. Het bestek was summier en sloot nauwelijks aan bij de praktijk. Het dak werd, zoals dat bij werken van BBS bijna regel is, in overleg met de opdrachtgever en hoofdaannemer bedacht en gemaakt.

De gemeente Velsen trekt er hard aan om van het weinig aantrekkelijk imago van industrieplaats af te komen. IJmuiden mag dan weliswaar aan zee liggen, de klank roept eerder beelden op van rokende fabrieksschoorstenen dan van flanerende gasten op een boulevard van een mondaine badplaats. De kustplaats heeft nu eenmaal de pech dat de zware industrie rijkelijk vertegenwoordigd is, industrie aangevoerd door Hoogovens. Het is moeilijk om in IJmuiden het zicht op het dominerende complex van het staalconcern te vermijden. De gewenste verandering van het imago is dan ook bepaald geen gemakkelijke opgave voor het gemeentebestuur.
Niettemin is een eerste forse schrede gezet met de aanleg van Seaport Marina. Een zeer ambitieus en vele miljoenen kostend project waar vijf jaar geleden mee is gestart. Het omvat de aanleg van een grote haven voor zeewaardige jachten, chique boulevards, een funshopping center, talloze restaurants, hotels en appartementen. Een groot deel van het project is inmiddels gerealiseerd. De bouw van een luxe hotel laat nog even op zich wachten maar ondertussen wordt wel de laatste hand gelegd aan de realisatie van het appartementencomplex Seaport Beach Resort. De hoofdaannemer is Midreth BV uit Mijdrecht. Het complex vormt een langgerekt bouwdeel, waarvan het platte dak op twee plaatsen de horizontale lijn verlaat en naar boven uitstulpt. Architectenbureau Van der Hoeven heeft met deze 'golven' de relatie met het water willen versterken. Op zichzelf misschien wat overbodig want de binding met het water is evident. Aan één zijde bieden de appartementen uitzicht op een jachthaven die dagelijks door een valkenier vrij wordt gehouden van meeuwen, zodat de kostbare vaartuigen niet met poep worden besmeurd. Aan de andere zijde kijkt het complex uit over zee en een stuk nieuw strand dat werd aangelegd om het verlies van een stukje natuur door de aanleg van de jachthaven te compenseren. Luxe appartementen waarin de bewoners droog blijven onder een dak dat door BBS uit Hardinxveld-Giessendam is gemaakt.

Specialistische werken

Het dakdekkersbedrijf heeft achttien gespecialiseerde dakdekkers in dienst. Het bedrijf verwerkt zowel gebitumineerde als kunststof dakbedekking. Met een jaarlijkse omzet van circa zeven miljoen gulden spreekt het bedrijf in de dakdekkersbranche een aardig woordje mee. BBS neemt grote, en vaak specialistische werken aan waarbij -wanneer het project dat vereist- een beroep wordt gedaan op vakbekwame dakdekkers van buiten. De laatste tijd werkt BBS regelmatig met Engelsen, mensen die volgens BBS-directeur Ed Schouten over veel vakbekwaamheid beschikken en de juiste instelling hebben.
BBS onderhoudt een langdurige en hechte relatie met hoofdaannemer Midreth. Het gaat misschien wat ver om BBS als huisdakdekker van Midreth aan te merken, maar het komt er dichtbij. "Wij werken veel voor deze opdrachtgever. Zeker wanneer het aankomt op specialistische werkzaamheden worden wij ingeschakeld," zegt Schouten.
Het bestek dat de architect voor het dak van het appartementencomplex in IJmuiden maakte, was uiterst summier. Maar BBS is gewend om op die basis aan de slag te gaan. In driekwart van de gevallen is er niet eens een bestek. En wanneer het er wel is, blijken dakdekkers er nauwelijks mee uit de voeten te kunnen omdat architecten volgens Schouten meer oog hebben voor de vormgeving dan voor de praktische consequenties.
Ook bij Seaport Beach Resort was het door de architect aangeleverde bestek minimaal. Gesproken werd slechts van isolatiepakket en een losliggende, geballaste gebitumineerde dakbedekking. Toen het bestek onder ogen van BBS kwam werd het voorstel meteen van de hand gewezen.
"Een geballast dak zou binnen een paar maanden na oplevering voor grote problemen zorgen met betrekking tot de waterhuishouding. De opdrachtgever eiste een duurzaam dak, dat bestand was tegen een extreme windbelasting van windkracht twaalf en dat bovendien onderhoudsvrij was. Dat hier aan zee hoge eisen gesteld mogen worden ten aanzien van de windbelasting mag duidelijk zijn. Maar een tweede aspect werd totaal over het hoofd gezien. Die voortdurende wind voert ook een grote hoeveelheid stuifzand van het strand aan. Het zand zou de ballastlaag van grind binnen de kortste keren omtoveren tot een grote zandbak en daarmee de waterafvoer ernstig verstoren."

Windgebied 1

Sinds de storm van 1990 is BBS alert wat betreft de windbelasting. IJmuiden mag dan officeel in windgebied 2 liggen, het dakdekkersbedrijf rekent alsof de plaats in windgebied 1 ligt. Met name vanuit het noordelijk gedeelte van windgebied 2, gemarkeerd door de lijn Schiphol-IJmuiden, werden na de storm van 1990 omvangrijke schades gemeld.
BBS koos voor daksysteem dat mechanisch bevestigd werd in de ondergrond van gestort beton. Bolle Technofast voerde in opdracht een vijftal trekproeven uit. Berekend werd dat per strekkende meter soms meer dan vijf bevestigers nodig waren. Het dak is geïsoleerd met geëxpandeerd polystyreenschuim. Het betreft een afschotisolatie met een percentage afschot van 1,5. Alle benodigde materialen, uitgezonderd de isolerende mortel die is toegepast op de terrassen, zijn afkomstig van één aanbieder, in dit geval Kelders Dakmaterialen. Schouten heeft een sterke voorkeur om bij de levering van het daksysteem zich tot één aanbieder te beperken. Want zo zegt hij: "Ik wil niet in een ja en nee-circuit terecht komen omdat de diverse aanbieders zich vervolgens ook weer met allerlei zaken gaan bemoeien. Als dakdekker met een jarenlange ervaring ben ik deskundig genoeg om zelf te bepalen hoe een goed dak moet worden gemaakt."
Alleen die dakdelen die in het zicht liggen, de uitstulpende golven en de dakranden, hebben een gemineraliseerde toplaag. Bij de overige dakdelen is om reden van gemakkelijk onderhoud gekozen voor een gladde toplaag. De onderconstructie van het ronde gedeelte van het dak wordt overigens gevormd door houten sandwichpanelen. Ook hierop is het dakbedekkingssysteem mechanisch bevestigd.
De terrassen vormden een probleem apart. De ondergrond bestond tot de rooilijn uit gestort beton en voor het overige gedeelte uit prefab beton. Niet zozeer het verschil in hardheid was het probleem dan wel het hoogteverschil van enkele centimeters. SBS heeft het hoogteverschil opgevangen door toepassing van de isolerende mortel Pirotherm. Over deze isolatie is vervolgens een laag gebitumineerd glasvlies gelegd met daaroverheen een APP gemodificeerde gebitumineerde polyestermat MEC. Hierop komen Dreen tegels met luxe deklaag van Zoontjes Beton te liggen.
Elk dak vraagt om specifieke oplossingen. Bij Seaport Beach Resort heeft de architect wel erg veel ter invulling van het dakdekkersbedrijf overgelaten. Dat stoort Schouten niet. "Het wordt steeds duidelijker dan architecten vormgevers zijn. De oplossing van technische details laat men graag over aan specialisten. Misschien is het dan maar beter ook dat ze zich niet met het bestek bemoeien. Nu hebben we in elk geval een dak gemaakt waar we voor in willen staan, een paar details uitgezonderd. Bijvoorbeeld de hemelwaterafvoer van de terrassen. Het lood is op een zodanige wijze ingemetseld dat het niet in het zicht zou komen. Maar het zou me niet verbazen als dat mettertijd problemen oplevert. In het inspectierapport is daarom ook opgenomen dat de aannemer moet verklaren dat het lood zo is ingemetseld dat er geen lekkages kunnen optreden. Wij willen graag een verzekerde garantie van tien jaar geven, maar dan moeten we ook een dak met detailleringen kunnen maken op een manier die onze goedkeuring heeft."

 

Projectgegevens Seaport Beach Resort IJmuiden

Opdrachtgever:Seaport Marina Onroerend Goed BV Hoofdaannemer:Bouwbedrijf Midreth bv, Mijdrecht Management:Staneke Bouwkostenmanagement bv Zaandijk Architect:Architectenbureau Van der Hoeven, Harmelen Dakdekkersbedrijf:BBS Dakprojecten bv Hardinxveld-Giessendam Leverancier dakmaterialen: Kelders Dakmaterialen, Nijmegen
Van Wylick Isolerende mortels, Berlicum

Dakopbouw:

  • APP gemodificeerd gebitumineerde
  • polyestermat MEC
  • Eénzijdig APP gemodificeerd gebitumineerde polyestermat, mechanisch bevestigd
  • Afschotisolatie geëxpandeerd polystyreen
  • Gestort beton

Dakterras

  • APP gemodificeerd gebutimineerde
  • polyestermat MEC
  • Gebitumineerd glasvlies
  • Pirotherm
  • Gestort beton/pefab beton

door: Ed SchoutenDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam