Roofing Holland 1997-06-30 Degelijk loodgieterswerk op ambachtelijke leest geschoeid

Klachten van klanten over verstoppingen en lekkages zetten de broers Arie en Gerard van der Schaaf van AGS enkele jaren geleden op het juiste spoor. Een spoor dat leidde naar twee geheel nieuwe producten: een verbeterde afvoer en een bladvanger. De praktijk pakt de producten gretig op.

 De door de broers ontwikkelde loden afvoer en bladvanger raken snel bekend in dakdekkersland. De loden afvoer, de oudste van de twee innovatieve vindingen, heeft in zijn tweejarig bestaan al de weg naar meer dan 4.500 gebruikers gevonden. AGS ontwikkelde deze afvoer om het steeds terugkerende probleem van lekkages in spouwmuren het hoofd te bieden.
Het Dordtse bedrijf produceert deze afvoer, die met een simpele handeling op de hemelwaterafvoer kan worden aangesloten, zelf. De afvoer kan in zijn geheel door het bestaande gat worden geschoven. Zo hoeft de afvoer niet op de plakplaat te worden gesoldeerd en wordt het risico van lekkages bij voorbaat uitgesloten.

Afvoer uit één stuk

De AGS-afvoer is uit één stuk gemaakt wat verschillende voordelen oplevert. Arie van der Schaaf hierover: "Wij stammen nog uit de tijd dat loodgieten een ouderwets vak was en er meer vanuit één stuk werd gewerkt. Tegenwoordig worden de verschillende stukken aan elkaar gesoldeerd en dat maakt de afvoeren per definitie kwetsbaar."
Behalve dat een afvoer uit één stuk sterker is, heeft lood een hoger smeltpunt (350 graden Celsius). Het risico van lekkage door verhitting bij de verwerking van brandrollen is daarmee praktisch uitgesloten. De bajonetsluiting staat garant voor een snelle, eenvoudige montage in zowel nieuwbouw als renovatie.
Het streven van de broers om tot een zo hoog mogelijke kwaliteit van hun producten te komen, laat zich zien in de gebruikte machines en apparaten. Om zich te verzekeren van het beste van het beste hebben zij hun machinepark zelf gemaakt en kunnen ze er als geen ander mee werken. "Wij leveren een modern product, gemaakt met vaktechnieken zoals loodlassen die nog maar weinigen beheersen, maar die wel het beste resultaat geven," aldus Arie van der Schaaf.
De snelkoppeling van AGS paart in haar eenvoud vindingrijkheid, eenvoud en gebruiksgemak samen. Het op zich unieke lassen met lood, het gebruik van eerste klas lood en PVC zorgen voor een duurzame oplossing.

AGS levert veel ten behoeve van de renovatiebouw waar veel oude -niet volgens standaardafspraken gemaakte en gemonteerde- afvoeren moeten worden vervangen. Dit betekent maatwerk, en ook dat hebben de broers in hun vingers. De verschillende modellen zijn verkrijgbaar in de maten 70, 80, 100, 110, 125 en 160 millimeter. Een partner verzorgt de verkoop in het buitenland. De broers zelf concentreren zich op de Nederlandse markt.

Bladvanger

Het andere door AGS gemaakte product is de inmiddels gepatenteerde afdektegel of bladvanger. Een veelgehoorde klacht is dat de afvoeren snel verstopt raken en moeilijk zijn schoon te maken omdat kiezelranden en boldraadroosters vaak niet optimaal functioneren.
AGS heeft hier met haar bladvanger een doeltreffend antwoord op. De bladvanger is een betonnen tegel van 30 x 30 centimeter die op kunststof pootjes staat. Op die manier worden vuil, grind en bladeren tegengehouden terwijl het water gewoon kan wegvloeien. "Bij dit product hebben we rekening gehouden met het milieu door de pootjes te vervaardigen van PE," legt Van der Schaaf uit. Het beton in de tegel wordt exclusief voor AGS gemaakt door een fabriek in Zeeland.
Voor dit product is AGS, hoewel het door Van der Schaaf zelf is ontwikkeld, alleen verkooppunt.
De bladvanger is pas een betrekkelijk korte periode op de markt, maar de reacties zijn bijzonder positief. Voor veel dakdekkersbedrijven is dit het ei van Columbus." De levensduur van het product is volgens AGS nagenoeg oneindig.
Naar keuze kan de bladvanger worden geleverd in verschillende kleuren en met rechte of aangeschuinde rand.

Nadenken over verbetering

Een kenmerk van de vijf jaar jonge onderneming is volgens de twee directeuren het ambachtelijke vakmanschap. Volgens Arie van der Schaaf moet iemand graag willen loodgieten en de finesses van het vak beheersen om gemotiveerd te willen nadenken over verbeteringen in dit vak. Goed personeel is daarbij een must. "Inmiddels werken we hier met zeven mensen en dat zijn allemaal vakmensen die we zelf hebben opgeleid. De kwaliteit van het personeel vertaalt zich in het geleverde werk en met trots vermeldt Gerard van der Schaaf dat AGS de afgelopen vijf jaar meer dan zestigduizend afvoeren heeft geproduceerd zonder één enkele klacht te ontvangen.
Hun geheim schuilt volgens de broers in de liefde voor het vak. Iemand moet de schoonheid van het loodgieten en branden zien. Ziet hij dat niet, dan zal hij de techniek ook nooit in de vingers krijgen. Het lood zelf moet met respect worden behandeld. "Persoonlijk vind ik lood het edelste onder de onedele metalen. Een heel delicaat metaal dat ook een delicate behandeling verdient. Lood is heel lang bruikbaar: een stuk lood van vijfhonderd jaar kan zo worden omgesmolten en opnieuw worden gebruikt."
Onlangs is AGS als eerste bedrijf in deze branche ISO 9002 gecertificeerd. De producten van AGS voldoen daarmee aan de geldende technische normen en voorschriften op zowel nationaal als Europees niveau.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam