Roofing Holland 1997-04-24 Een tegeldrager voor een breed toepassingsgebied

Poly-Nederland BV, een zeilmakerij te Wezep, vervaardigt en verhuurt tenten voor evenementen. Enige jaren geleden maakte mede-directeur Simon Visser kennis met een nieuwe tegeldrager voor de vloeren in zijn tenten. Deze tegeldrager, de B43 Bizon, blijkt echter op veel meer terreinen toepasbaar te zijn.

De ontwerper van de B43 Bizon tegeldrager, de Belg Claude Buzon, wordt in diverse publicaties nogal romantisch afgeschilderd als een enigszins eigenzinnig persoon die op een indrukwekkende manier van de nood een deugd wist te maken. Via diverse omzwervingen (Buzon werkte zich bij een informatiebedrijf op tot directeur, raakte door een sanering zijn baan kwijt maar pakte daarna de draad meteen weer op als vertegenwoordiger in schuimrubber) wordt hem door een Franse firma gevraagd tegeldragers te verkopen in de Benelux. Het product slaat aan. Buzon is slim genoeg om het exclusieve verkooprecht van de tegeldrager voor de Benelux te eisen. Als hij de verkoop eenmaal op de rails heeft, besluit Buzon de tegeldrager verder te perfectioneren. In zijn inmiddels eigen onderneming, Ateliers Buzon te Herstal, bereikt hij zijn doel: De door hem ontwikkelde tegeldrager is vormvast, oersterk, bestand tegen extreme weersomstandigheden en veroudering. Zijn tegeldrager kan moeiteloos een belasting aan van 1500 kilogram.

 

Een doorbraak

De echte doorbraak heeft Ateliers Buzon vier jaar geleden met de introductie van de B43 Bizon. "Een doorbraak tenminste op de Belgische markt," vertelt Simon Visser van Poly-Nederland te Wezep. De Overijsselse fabrikant en verhuurder van grote tenten is sinds vorig jaar in Nederland vertegenwoordiger van deze tegeldrager. "In Nederland heeft de markt nog slechts beperkt kennis gemaakt met dit product. Ik moet toegeven dat wij hier tot op dit moment er ook niet echt mee aan de weg hebben getimmerd. Voorlopig zijn we zelf de grootste afnemers. Wij gebruiken deze tegeldragers voor de vloeren in onze tenten. Maar de praktijk heeft ondertussen bewezen dat het toepassingsgebied beduidend groter is dan onze demontabele vloeren."
  De tegeldrager wordt met name in België veel gebruikt bij verhoogde vloeren waar veel buizen en leidingen onder door moeten lopen. Maar ook bij de aanleg van (dak)terassen, balkons veranda's en parkeerdekken blijkt de B43 Bizon vaak een praktische oplossing te zijn. Een van de vele tot de verbeelding sprekende projecten is de realisering van de terrassen van het Europees parlement in Brussel.
In Nederland zijn de tegeldragers tot dusver slechts mondjesmaat toegepast. Het grootste project betreft het circa honderd vierkante meter groot dakterras op een Rotterdams kantorencomplex aan de Parklaan. Bij dit project werden de tegeldragers geplaatst op een betonnen dak waarop een afschotisolatie was aangebracht. Het afschot varieerde van drie tot negen procent, maar door de zeer royale regelbaarheid van de tegeldragers kan de helling gemakkelijk worden gecompenseerd waarmee het dak nu kan worden gebruikt als terras.

 

Polypropyleen of glasvezel

De B43 Bizon is een tegeldrager van het vijzeltype en is vervaardigd uit polypropyleen of glasvezel. Hij bestaat uit twee stukken: een cirkelvormig voetstuk en een cirkelvormige vijzelachtige kop die hierop wordt geschroefd. Het voetstuk wordt geleverd in vier verschillende hoogten van 32 tot 200 mm. Zonder koppelstuk kan de hoogte precies tussen de 32 tot 200 millimeter worden geregeld. De tegeldragers kunnen een belasting aan tot 1500 kg (in België getest door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).
De basis van de tegeldrager wordt gevormd door een rond voetstuk met een diameter van 202,2 mm (oppervlakte 320 cm2). Hierop wordt een ronde kop met een diameter van 149 mm geschroefd (oppervlakte 175 cm2). Om de verschillende hoogtes te verkrijgen worden moffen gebruikt die tussen deze twee delen worden geschroefd en die een exacte afstelling op de juiste hoogte mogelijk maken.
Het cirkelvormige voetstuk heeft een dikte van vijf millimeter. Om het voetstuk aan de ondergrond te bevestigen is dit onderdeel voorzien van vier perforaties voor de schroeven. Ook zijn in de basis van het voetstuk een drietal gaatjes aangebracht om het binnengelopen water af te voeren.
Het kopstuk, het onderdeel dus dat de tegels ondersteunt, is met zijn vier millimeter iets dunner dan het voetstuk en is voorzien van acht versterkingsribben van acht millimeter. Deze versterkingsribben zijn bedoeld om het risico op beschadiging of breuk te vermijden. Het grote oppervlakte van de kop maakt het mogelijk om elke willekeurige tegel toe te passen, ongeacht de maat of het materiaal. In het kopstuk zijn een achttal perforaties aangebracht voor de bevestiging van eventuele verbindingslatten of houten terrastegels.
De kop is tevens voorzien van vier vleugeltjes, eveneens van vier millimeter dik, waarmee de bovenliggende tegels op de juiste afstand van elkaar worden gehouden. Deze vleugeltjes zijn standaard 4 mm dik. Op aanvraag zijn de vleugels echter ook leverbaar in dikten van zes, acht en tien millimeter. Overigens kan Poly-Nederland de tegeldragers ook zonder vleugel leveren.

 

Vloerdragers

Poly-Nederland levert daarnaast een compleet gamma vloerdragers uit de Buzon-stal. Deze dragers zijn onder andere geschikt voor het verhogen en/of egaliseren van bedrijfsvloeren. De vloerdragers worden aangeboden in de maten 30-50 mm tot 300-400 mm. De vloerdrager is een afgeleide van de B43 Bizon tegeldrager en is eveneens weer regelbaar door het gebruik van verbindingsmoffen.
De vloerdrager is bestand tegen chemische stoffen, is vervaardigd op basis van glasvezel gewapend polycarbonaat en biedt weerstand tegen producten die worden gebruikt in de chemie- en metaalsector, bij waterzuiveringsstations en in de petrochemische industrie. Ze zijn onbreekbaar, vuurvast en recyclebaar. De vloerdrager is goed bestand tegen extreme thermische omstandigheden (+135 oC tot -100 oC) en kan een druk van 5000 kg per vloerdrager aan op twintig centimeter hoogte.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam