Roofing Holland 1997-02-26 Viruma dekt Hoogovens met zelfklevende SBS-banen

Na een kritische voorselectie heeft de afdeling Civiel Beheer van Warmband 2 van Hoogovens de opdracht aan Viruma BV uit Beverwijk gegeven om de vele tienduizenden meters grote daken van deze warmbandwalserij volgens het nieuwe Alicold zelfklevende dakbedekkingssysteem te renoveren.

Er wordt weer verdiend bij Hoogovens. Jarenlang verkeerden de Europese staalproducenten in een ernstige crisis. Hoogovens moest ook bloeden. Saneringen volgden, productielijnen werden gemoderniseerd om te kunnen overleven. De aandacht voor onderhoud van de gebouwen raakte op de achtergrond. Het geld was er immers toch niet voor. Maar nu het staalconcern uit het diepe dal is opgekrabbeld, kan de directie weer voorzichtig aan investeringen denken. Hier en daar worden op het grote complex nieuwe hallen opgetrokken en oude hersteld.
Onder de daken van de walserijen van Hoogovens Staal BV kan de temperatuur hoog oplopen. Roodgloeiend staal wordt gewalst tot platen. Op deze risicovolle daken van het complex laat Hoogovens echter alleen brandvrije verwerking van dakbedekking toe. Een nieuwe zelfklevende SBS gemodificeerde dakrol van Aliso bood uitkomst. Dakbedekkingsbedrijf Viruma BV uit Beverwijk kon aan de slag.
Joop Siepkes, voorman van Viruma BV is volgens eigen zeggen nooit eerder in zijn loopbaan zo verrast door de verwerkingsprestaties van een nieuw dakbedekkingssysteem. "Zonder de bijzondere eis van brandveilig werken én een begrensd budget voor de renovatie van warmbandwalserij 2 was ik deze ervaring misgelopen."
Door de afdeling Civiel Beheer-TBE, verantwoordelijk voor de renovatie van warmbandwalserij 2, wordt gebruik van open vuur bij de dakrenovatie streng verboden. De directie van Viruma, de heren Wielenga en Beekman, stelden een nieuw dakrenovatiesysteem voor, bestaande uit een mechanisch bevestigde eenzijdig gebitumineerde polyestermat, 260 A 10, en daarop een aangebrachte zelfklevende toplaag Alicold MP.

 

Proefstuk

"We maakten eerst, begeleid door Aliso BV te Breda, een klein proefdak van tweehonderd vierkante meter gevolgd door een dak met een oppervlakte van circa 2200 vierkante meter," vertelt Dolf Beekman, commercieel directeur van Viruma BV. "De verantwoordelijke medewerkers van Hoogovens hebben in samenwerking met het adviesbureau DHV/Aetec zowel de wijze van verwerking als het hechtvermogen van dit dakbedekkingssysteem goedgekeurd. En daarmee gaven zij het groene licht voor de renovatie van de eerste fase van circa 28.000 vierkante meter."
Na voltooiing van de complete renovatie zal circa 60.000 vierkante meter met deze nieuwe dakbanen zijn gedekt. De eerste fase is uitgevoerd op een flauw hellend dak waarvan de bestaande bitumineuze dakbedekking werd voorgesmeerd. Daarop is rechtstreeks het Alicold zelfklevend dakbedekkingssysteem aangebracht.
De projectleiders en dakdekkers van Viruma zijn bijzonder ingenomen met de keuze van het dakbedekkingsmateriaal. Alicold MP laat zich volgens hen bijzonder gemakkelijk verwerken. De dakrollen met een lengte van 7,5 meter zijn licht van gewicht en hebben een perfecte kleefkracht (treksterkte: lengte 750 N/50mm, breedte 500 N/50mm). Voor extra zekerheid zijn de kopse overlappen met drie extra Dekfast Heavy Duty bevestigers per kopse naad aan de ondergrond gefixeerd. "Het ontbreken van branders geeft behalve brandveiligheid ook een heerlijke rust," vertellen de dakdekkers. "Nu we met deze bitumineuze dakbedekking werken, ontdekken pas hoe onplezierig eigenlijk het geruis van een brander op het dak is. Bovendien hebben we nu ook dat gesleep met gasflessen niet meer." Het gedeelte van het dak van warmbandwalserij 2 dat inmiddels klaar is, oogt esthetisch bijzonder fraai.

 

Drie typen

 De Alicold zelfklevende SBS-dakbedekkingssystemen vormen een nieuwe productgroep van het leveringsprogramma van Aliso. De Alicold productrange bestaat uit drie typen. Elk type dakbedekking heeft zijn eigen specifieke toepassingsgebied.
Alicold dakbedekkingssystemen worden vooral toegepast in brandgevaarlijke situaties. Veelal is werken met open vuur zelfs verboden. Het gebruik van het dakbedekkingsmateriaal biedt tevens uitkomst als de ondergrond (bijvoorbeeld hout) de toepassing van systemen aangebracht volgens de brand- of gietmethode uitsluit. Uiteraard is de toepassing in constructies waar wel volgens de brand- of gietmethode kan worden gewerkt evenzeer mogelijk. Volgens leverancier Aliso leent het materiaal zich ook uitstekend voor afdichting van tanks en ondergrondse pijpleidingen.
De Alicold dakbanen zijn standaard aan de onderzijde voorzien van een zelfklevende bitumineuze laag met daarop een beschermende folie. De zelfklevende overlap is tien centimeter breed. Naast de standaardlengten, breedten en dikten kunnen op aanvraag andere uitvoeringen worden geleverd.
Alicold MP is de zelfklevende waterkerende toplaag, afgewerkt met een grijze leislag en gewapend met een 170 grams polyester inlage. Op aanvraag zijn voor deze toplagen andere kleuren granulaat (rood, groen, wit en bruin) mogelijk.
Alicold G, gewapend met een glasvliesinlage, wordt bij meerlaagse systemen toegepast als eerste laag en/of als dampremmende laag. De bovenzijde is afgewerkt met PE-folie of fijn zand. Dit type is overigens ook leverbaar met een tweezijdig zelfklevende afwerking.
Alicold Alu en Alicold Alu+G zijn eenzijdig of tweezijdig zelfklevende banen met een vrijwel absolute dampdichtheid. Deze dakbanen met een dubbele inlage van aluminium en glasvlies zijn extra stevig en stabiel waarmee ze zeer geschikt zijn als dampremmende laag op geprofileerde staaldaken. Bovendien beschermt het glasvlies tegen chemische aantasting op betonnen ondergronden.

Verwerkingsmogelijkheden

De twee zelfklevende banen brengen geheel nieuwe verwerkingsmogelijkheden binnen bereik. Zo zijn de banen bijvoorbeeld toepasbaar als dampremmende laag op stalen dakplaten waarbij de onderzijde wordt verkleefd aan de ondergrond en de kunststofschuimisolatie op de zelfklevende bovenzijde wordt gedrukt.
De verwerking van alle typen Alicold is in beginsel hetzelfde. "De ondergrond waarop de banen worden aangebracht moet schoon en droog zijn," zegt Beekman. "Is de ondergrond een bestaande bitumineuze bedekking dan moeten oneffenheden als blazen en plooien worden verwijderd. Dit probleem deed zich vooral voor bij Hoogovens. Na het verwijderen van de oneffenheden hebben we de oplosmiddelvrije bitumineuze primer Aliquid aangebracht. Vervolgens is de verwerking een feest. De beschermende folie wordt verwijderd en de banen worden vervolgens onder druk op de ondergrond uitgerold."

Aliso adviseert om de kopse overlappen van 150 mm toe te passen en deze overlappen apart te behandelen met hete lucht. Om een optimale hechting te verkrijgen moet Alicold altijd boven 10 oC worden verwerkt.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam