Roofing Holland 1997-02-01 Internationale Bouwbeurs 1997

De editie 1997 van de Internationale Bouwbeurs te Utrecht was de grootste die tot dusver werd gehouden. Bij het drukken van dit nummer was nog niet bekend hoeveel bezoekers de kassa's waren gepasseerd. Wel stond vast dat er twee records waren gebroken. De expositie-oppervlakte was toegenomen tot 58.000 vierkante meter en het aantal exposanten groeide tot duizend. Een terugblik.

Beurzen in het algemeen vormen tegenwoordig nog zelden de locatie waar nieuwe producten worden gepresenteerd. Voor veel bedrijven is de beurs vooral het middel om oude en nieuwe relaties de hand te drukken. Maar ze zijn er nog wel. Grote en kleine bedrijven die er bij elke editie toch weer in slagen een nieuw product onder de aandacht te brengen dan wel iets nieuws over een bestaand product te vertellen.

Nieuwe Tegeka/Novaglass dakrol
KOMO-certificaten voor Knauf
Nieuwe hardschuim isolatieplaat van Recticel
Honderd procent CFK-vrije Styrodur
KOMO attest voor Isofoam
Soprema zet toon met metalen cacheringen
Hertel EPDM-detailleringen nu ook te föhnen
Dow introduceert milieuvriendelijk isolatiemateriaal

   
   

Nieuwe Tegeka/Novaglass dakrol

Tegeka BV uit Den Dolder greep de Bouwbeurs aan om een nieuwe dakrol van Novaglass te introduceren. Het betreft een 446 en 470 APP gemodificeerde dakrol die niet zoals gebruikelijk is voorzien van een zwarte leislag, maar is afgewerkt met een zwart natuurgranulaat. Het voordeel is volgens directeur Taco Krijtenburg dat met het granulaat een goed beloopbare en bijzonder slijtvaste oppervlakte wordt verkregen. Door de afwerking met het fijne granulaat wordt voorkomen dat bij het belopen ontsierende sporen of zwarte vlekken als gevolg van het branden achterblijven.
Een naam voor de nieuwe rol, waarvan de introductie mogelijk is dankzij een meer dan tienjarig vertrouwen van producent Novaglass in Tegeka, is er nog niet. Krijtenburg laat deze door zijn relaties bedenken. De rol wordt geleverd in een maat van 7.50x1.10 m. De reactie op de rol tijdens de beurs zijn volgens Krijtenburg positief. Als de markt de nieuwe afwerking van natuurgranulaat oppakt, is het denkbaar dat deze rol in de toekomst de standaardrol gaat vervangen.
Tegeka BV, waarschijnlijk Nederlands enige groothandel zonder opslagruimte, heeft al meer dan tien jaar het verkooprecht van Novaglass voor Nederland. Via een uitgekiend logistiek systeem belevert het bedrijf in heel Nederland de middelgrote en grote dakdekkers rechtstreeks vanaf de fabriek. Daartoe heeft Krijtenburg een samenwerking met een transporteur uit Meppel.
Naast Novaglass treedt Tegeka BV op als dealer van Rockwool (steenwolisolatie), IsoBouw (EPS-isolatie, Kingspan (PU-isolatie), Van Roy Fasteners (bevestigingsmaterialen) en BIK (lichtkoepels).
Een niet onbelangrijk product van Tegeka BV is daarnaast de Elk dakshingel. Deze Amerikaanse shingels zijn te gebruiken voor het zogenaamde reroofing, waarbij de nieuwe shingels op de bestaande dakbedekking worden genageld. Op deze shingel wordt een garantie van veertig jaar gegeven.

 

KOMO-certificaten voor Knauf

Directeur L. Haas van Knauf Isol BV heeft tijdens de Bouwbeurs een drietal KOMO-certificaten in ontvangst genomen uit handen van R. Woonink, directeur BDA-Intron. Het betreft het KOMO-procescertificaat nummer I 451-01 platen en vormstukken van EPS, het KOMO-attest-met-productcertificaat CTG-190/1, platen van EPS voor de vervaardiging van thermische spouwisolatie en KOMO-attest-met-productcertificaat CTG-191/1 platen en klapbanen van EPS voor het vervaardigen van thermische dakisolatie.
Knauf Isol BV, onderdeel van het wereldwijde Knaufconcern met 90 productie-units, produceert in Oosterhout (N.Br.) houtwolcementplaten en polystyreen. De productie van polystyreen gebeurt onder de naam Knauftherm. Een splinternieuwe en moderne fabriek werd speciaal voor dit doel op hetzelfde terrein gebouwd waar ook de houtwolcementfabirek staat.

 

Nieuwe hardschuim isolatieplaat van Recticel

Recticel komt met een nieuwe hardschuim isolatieplaat voor (hoofdzakelijk stalen) daken. Deze isolatieplaten zijn vervaardigd van PIR hardschuim. Het lichte gewicht van de Eurothane PIR-platen en de goede beloopbaarheid zorgen ervoor dat ze op het dak gemakkelijk zijn te verwerken. De plaat is er in twee typen: het type AL 50 is tweezijdig gecacheerd met zuiver aluminium (50 micron). Het type VL is tweezijdig gecacheerd met Vliepa glasvlies pe groen. Beide typen zijn geschikt voor meerlaagse mechanisch bevestigde dakbedekkingen.
De PIR-platen hebben een nog hogere isolatiewaarde. Voor het type AL 50 is de laboratoriumwaarde vastgesteld op 0,020 W/m.K en de rekenwaarde op 0,021 W/m.K. Voor het type VL liggen deze waarden respectievelijk op 0,024 en 0,025 W/m.K.
Uiteraard hebben de platen een uitstekend brandgedrag en dimensionele stabiliteit. De lengte- en breedte verandering (bij 48 uur, 70 oC en 95% RV) bedraagt minder dan 1,5%, de dikteverandering minder dan 6,0% en de kromming minder dan 5 mm.

Honderd procent CFK-vrije Styrodur

Weston Isolatie BV in Driebergen bracht tijdens de Bouwbeurs Styrodur C onder de aandacht. Deze 100 procent vrije CFK-uitvoering wordt geproduceerd met kooldioxyde als blaasmiddel. De eigenschappen van Styrodur zoals een goede isolatiewaarde, hoge drukweerstand en geringe vochtopname blijven ook bij deze nieuwe generatie XPS Styrodur gehandhaafd.
Styrodur C is toepasbaar bij het omkeerdak-principe. Bij hellende daken is de toepassing van het materiaal aan de bovenkant van het dakbeschot aan te bevelen.

 

KOMO attest voor Isofoam

BKB heeft het product Isofoam van producent Sirap Gema International S.A. voorzien van het KOMO attest. Isofoam platen worden in geheel Europa toegepast in diverse systemen en constructies. De materialen voor de isolatie van vlakke en lichthellende daken worden in Nederland op de markt gebracht door Kelders Dakmaterialen BV.
Tijdens de Bouwbeurs overhandigde de heer Terwindt van BKB het eerste exemplaar uit aan L. Aernouts, Sales account voor Nederland van Sirap Gema.
Isofoam X31 en Isofoam-4XL kunnen worden toegepast in losliggend geballaste daken, terrasdaken en parkeerdaken. De hoge drukvastheid, goede isolatiewaarde en het geringe gewicht maken de platen uitermate geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw. De platen worden CFK-vrij geproduceerd. De maatvastheid is zeer groot doordat de platen pas op maat worden gesneden nadat deze een week 'tot rust' zijn gekomen. Mogelijke werking van het materiaal zal op deze manier de uiteindelijke maten niet beïnvloeden.

 

Soprema zet toon met metalen cacheringen

Zwart is ook maar zwart, concludeerde de Franse producent Soprema van SBS gemodificeerde bitumineuze dakbanen. Daarom introduceerde de producent inmiddels al weer enige jaren geleden haar bitumineuze rollen voorzien van een aluminium, koperen of roestvrij stalen cachering. Inmiddels is volgens directeur Peter Paul Janssens van Soprema Nederland de tijd rijp om deze kwaliteitsrollen nadrukkelijk in de Nederlandse markt in de kijker te plaatsen. Vrijwel alle aandacht tijdens de Bouwbeurs was dan ook op deze bijzondere rollen gericht.
Vele, tot de verbeelding sprekende projecten zijn er de laatste jaren mee gerealiseerd. Een voorbeeld daarvan is de dakbedekking van het expo-zoetwaterpaviljoen aan de Zeeuwse kust, het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Het dak van deze toekomstige toeristische attractie is voorzien van RVS gecacheerde SBS-dakbanen. In figuurlijke en letterlijke zin een schitterende dakbedekking.
Een drietal argumenten spelen volgens Janssens vaak mee in de keuze voor deze dakbedekking. Zo schept het materiaal allereerst voor architecten de mogelijkheid om een extra dimensie toe te voegen aan hun ontwerp. Maar behalve het esthetische aspect kan de toepassing ook uit praktische overwegingen zijn ingegeven. Verontreiniging kan mechanisch sterk inwerken op de bitumen dakbaan en binnen relatief korte tijd de structuur van de dakbedekking vernietigen (het zgn. mud-curling). Een derde argument om voor een metalen cachering te kiezen is niet zelden de reflecterende eigenschap van de dakbedekking. Berekeningen hebben uitgewezen dat toepassing van deze dakrollen de temperatuur van de dakconstructie tot vijftien procent kan reduceren.

 

Hertel EPDM-detailleringen nu ook te föhnen

Hertel Rubber Products presenteerde tijdens de Bouwbeurs Hertaweld en heeft daarmee nu ook een systeem waarmee door middel van hete lucht EPDM-detailleringen worden afgedicht.
Hertaweld bestaat uit een 1,2 mm dikke en 120 mm brede Hertalan EPDM strook die eenzijdig is voorzien van een speciaal thermo-plastisch elastomeer. Hertaweld wordt door middel van hete lucht aangebracht op Hertalan EPDM-dakbedekking. Hiervoor is een speciale Hertaweld-lasmond op de föhn noodzakelijk.
De Hertaweld strook wordt toegepast bij naden tussen Hertalan membranen onderling, bij aansluitingen in de gevel op Hertaled, randafwerking op Hertasteel Basic profielen dan wel als verbindingsstrook tussen Hertasteel BSC goot-segmenten.
Daarnaast is de Hertaweld uitvoering ook verkrijgbaar op de speciale Hertalan EHWA's, de prefab binnen- en buitenhoeken en de Hertalan manchetten.

 

Dow introduceert milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Op de bouwbeurs introduceert Dow, onder de naam Avance, een volledig nieuwe kwaliteit blauwe isolatieplaten. De nieuwe materialen worden gekenmerkt door een milieuvriendelijke productiemethode. HCFK's zijn bij de Avance kwaliteit als blaasgas volledig geelimineerd en vervangen door CO2, een gas dat de ozonlaag niet aantast. Hiermee biedt Dow de bouwwereld een milieutechnisch verbeterd alternatief voor klassieke isolatiematerialen en geëxtrudeerd polystyreenschuim.
Kooldioxide komt op veel plaatsen in de natuur voor. Ook is het een afval of bijproduct van talloze industriële processen.
Dow hoeft dus geen nieuw CO2 te maken om in de behoefte aan blaasgassen te voorzien; er kan gas worden gebruikt dat op andere plaatsen vrijkomt.
Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken is de Avance kwaliteit in het algemeen ongeveer tien centimeter dikker dan de klassieke producten. Hiertegenover staat dat de cellen gevuld zijn met gewone lucht waardoor de isolatiewaarde op lange termijn behouden blijft. De dichtheid is bij de Avance kwaliteit hoger, waardoor de mechanische sterkte en de drukweerstand ook hoger zijn dan bij de klassieke kwaliteit.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam