Roofing Holland 1997-02-13 PVC daken kunnen in principe zeven keer worden gerecycled

Duurzaam en verantwoord bouwen betekent tegenwoordig ook: gebruiken van recyclebare materialen, bijvoorbeeld PVC. In het algemeen geldt dat hergebruikte kunststof alleen voor minder kritische producten kan worden toegepast, zoals bermpaaltjes Voor toepassingen die wel kritisch zijn, kan alleen nieuw materiaal worden gebruikt.

Bij PVC-daken staat de toplaag bloot aan zon, wind en (zure) regen. Daartegen zijn alleen de beste grondstoffen bestand. Onlangs zijn de Hoofdwerkplaats Trams in Diemen en het indoor sportcomplex in Almere Haven voorzien van Sikaplan, een modern dakbedekkingssysteem, bestaande uit drie lagen, dat de geseling van de weersinvloeden kan verdragen.
Het dakbedekkingssysteem bestaat uit een onderlaag van hergebruikt PVC, een wapeningslaag van polyester en een bovenlaag (die de levensduur van het dak bepaalt) van hoogwaardig, UV-bestendig, nieuw PVC. Een goed verlegde dakbaan kan zo'n dertig jaar mee en daarna zeven keer gerecycled worden. Wanneer alle gebruik en hergebruik bij elkaar worden opgeteld, kan bij de huidige stand van de techniek het basismateriaal ongeveer tweehonderd jaar nuttig worden aangewend. De technologische ontwikkelingen in de kunststoffen industrie gaan nog steeds door. Het is daarom dan ook niet uitgesloten dat nieuwe vindingen de gebruikswaarde van PVC in de toekomst nog aanzienlijk zullen verlengen.
Naast de geringe milieubelasting hebben ook duurzaamheid, architectonische mogelijkheden door gebruikmaking van vormen en kleuren en brandvertragende eigenschappen bijgedragen aan een toenemende populariteit van PVC-daken.

Sportcomplex Almere

Het dak van het indoor sportcomplex in Almere Haven heeft destijds niet de combinatie van goede PVC en de juiste detaillering gekregen. Toch heeft H. Michgelsen, opzichter Gebouwen van Gemeentewerken Almere, ondanks deze ervaring met PVC gekozen voor Sikaplan 15 UG. Daarmee leverde hij het bewijs dat zijn vertrouwen in kunststofbanen niet is geschokt. Michgelsen schreef het bestek voor de 1.100 vierkante meters op het dak. Dolfsma Dakbedekkingen, een dakdekkersbedrijf dat zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten aanpakt met vestigingen in Almere, Kampen, Assen en Hengelo voerde het werk uit.
Voor de gemeente Almere was de recycling van het oude dak een belangrijk aspect. Michgelsen: "De gemeente heeft het milieu hoog in het vaandel staan. Deze aanpak geeft dat nog eens duidelijk aan."
Het dak op de sporthal bestaat uit vijf kleine en twee grote vlakken met veel detailleringen. Uitvoerder Van Dijk van Dolfsma dakbedekkingen hierover: "Een dergelijk dak is intensief werk omdat de detailleringen zo belangrijk zijn. In totaal zijn we er zes weken mee bezig geweest."
Ook het grind is in Almere hergebruikt. Uit de oude ballast is het fijne grind verwijderd en het bruikbare deel aangevuld met nieuw grind.

 

Tramwerkplaats Diemen

Het Gemeentelijk vervoerbedrijf Amsterdam heeft Vermeer Bouw BV uit Hoofddorp het totale bouwkundige bestek van de nieuwe Hoofdwerkplaats trams in Diemen laten uitvoeren, waaronder tevens het leggen van het maar liefst 11.000 vierkante grote dak. Bij dit project gaf de duurzaamheid van Sikaplan de doorslag bij de keuze uit de verschillende mogelijkheden. In tegenstelling tot het dak op het sportcomplex in Almere Haven zijn de 1,5 mm dikke PVC-banen niet geballast maar mechanisch bevestigd. De bevestigers en drukverdeelplaten van de ene baan worden overlapt door de andere baan waarna de overlappen vervolgens door middel van hete lucht aan elkaar zijn gelast.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam