Roofing Holland 1997-01-45 Nieuwslijn

Rectificatie

In het stukje 'Bij de voorplaat' van december 1996, over Cevotherm polyurethaan dak-isolatieplaten van Opstalan staat een onjuist telefoonnummer. Het volledige, juiste adres van Opstalan b.v. is:
Beneluxstraat 1
5061 KD Oisterwijk
Tel.: 013 - 523 13 13
Fax: 013 - 528 39 39

Gezonde werkplek centraal op Viba-vakdag

Donderdag 30 januari staat de Viba-Vakdag in het teken van 'Gezonde werkplekken'. De plaats van handeling is VIBA-Expo, Nationaal trefpunt voor mens- en milieubewust bouwen, wonen en werken, gevestigd aan de Veemarktkade 8, gebouw B te 's Hertogenbosch.
Tijdens de vakdag ligt de nadruk op het gehele terrein van de professionele bouwwereld: iedereen die beroepsmatig betrokken is bij ontwikkeling, ontwerp, advisering en uitvoering van bouwprojecten, renovatie en onderhoud, kan kennismaken met de vele aspecten van gezond en duurzaam bouwen, wonen en werken. De bezoeker wandelt door de permanente bedrijven expositie en vindt daar op thematische wijze het gehele duurzame bouwproces.
Een tweetal lezingen belicht het thema 'gezonde werkplekken'. De eerste lezing wordt gedaan door Atze Boerstra met als onderwerp 'gezonde werkplekken en de Arbo-wet'.
De tweede lezing door Anne (ir. J.F.) van Dortmont betreft het onderwerp: Bouwen voor mensen; 'beleving van de kwaliteit van de werkomgeving en de invloed op productiviteit'. Meer informatie tel: 073 - 621 69 43.

Personalia

Per 1 januari 1997 is de heer M.H.T. Konijn benoemd tot Sales Engineer Dak en Metaalbouw, regio Noord, bij Isover bv. In deze functie zal Konijn architecten, opdrachtgevers, dakdekkers, metaalbouwers en professionele handel adviseren. Vóór deze functie heeft hij ruim twee jaar op de Verkoop Binnendienst van Isover gewerkt. Konijn is 25 jaar.

Per 1 januari 1997 is de heer R.J. Vermeulen bij NedZink BV in dienst getreden als project-adviseur. Vermeulen is 36 jaar.
Hij zal de ontwerpers, voorschrijvende instanties en verwerkers van zink informeren over de toepassingsmogelijkheden van Titaanzink NTZ ten behoeve van dak- en gevelbekleding.

Nieuwe beoordelingsrichtlijn opgesteld door BKB

B.V. Kwaliteitsverklaringen Bouw, BKB, gevestigd te Rotterdam heeft onlangs twee Beoordelingsrichtlijnen opgesteld voor certificatie in de bouwsector. Het betreft de Beoordelingsrichtlijn 4306 voor het KOMO-attest 'Hydraulisch gebonden bitumen-emulsie bedrijfsdekvloeren' en Beoordelingsrichtlijn 4307 voor het KOMO procescertificaat 'Hydraulisch gebonden bitumen-emulsie bedrijfsdekvloeren'.
De Beoordelingsrichtlijn voor een KOMO-productcertificaat Bitumen-emulsie (BRL 2363) is reeds eerder gereed gekomen. Op deze nieuwe beoordelingsrichtlijnen is kritiek in te dienen bij BKB tot 31 januari 1997 bij BKB, Postbus 1836 3000 BV Rotterdam. Meer informatie: 010 - 436 22 00.

College van Deskundigen bij Dakmerk geïnstalleerd

Op 22 oktober jl. is het College van Deskundigen van Dakmerk officieel geïnstalleerd. Het College van Deskundigen staat onder voorzitterschap van mr. D. van der Veer, directeur van de BNA, bond voor Nederlandse architecten.
De overige leden zijn ir. Ang, plv. directeur van de Directie Ontwerp en Techniek bij de Rijksgebouwendienst, drs. G. Aquina, algemeen directeur NCIV koepel voor woningcorporaties, drs. D. van der Bom, Nederlandse Vereniging van Toeleveranciers in de Bouw (NVTB) en mr. P.W.G.M. van Rooij, directeur van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB).
Dakmerk staat voor kwaliteit van de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven. Dakbedekkingsbedrijven die het keurmerk Dakmerk mogen voeren, voldoen aan alle eisen met betrekking tot deskundigheid en vakkundigheid. Dakmerk controleert frequent of aan alle normen wordt voldaan op projecten in uitvoering.
Tevens wordt de bedrijfsvoering van Dakmerk erkende bedrijven jaarlijks getoetst op continuïteit. Dat geeft de zekerheid dat garantieverplichtingen altijd kunnen worden nagekomen. De Dakmerk garantie biedt daarenboven nog de extra zekerheid van het Waarborgfonds. Het College van Deskundigen adviseert in beleidsaangelegenheden van Dakmerk en is een klankbord voor mevrouw de Ridder, directeur/secretaris van Dakmerk.

NedZink opleidingscentrum operationeel

Per 1 januari 1997 is het NedZink opleidingscentrum te Budel operationeel. Hier worden zinkverwerkers geschoold in het aanbrengen van dak- en gevelsystemen van Titaanzink NTZ. (Titaanzink NTZ is een geregistreerd handelsmerk). Dit kan een algemene scholing in techniek zijn, maar ook een projectgerichte training. Ook de architect kan zich laten informeren over de diverse toepassingsmogelijkheden van dak- en gevelsystemen en zich tevens laten adviseren bij specifieke projecten.
Overigens heeft NedZink BV per 1 januari 1997 haar leveringsprogramma verder aangepast aan de wensen vanuit de markt. De standaardmaat bladzink 2250 x 1000 x 0,80 mm is, tegen een geringe meerprijs, nu ook leverbaar in een 500 kg verpakking. Daarnaast is de verpakkingseenheid voor de standaardgoten Mast en Bak 37 en 44 verkleind. Ook het standaardprogramma bandzink is uitgebreid. De banden zijn per 1 januari standaard leverbaar in de gewichten 100, 250, 600 en 1800 kg, zowel in walsblank als in het succesvolle geprepatineerd zink. Naast de breedtemaat van 1000 mm is er ook de breedtemaat 670 mm standaard leverbaar in de gewichten 100, 250, 600 en 1200 kg. Ook hierbij geldt dit voor zowel walsblank als geprepatineerd Titaanzink NTZ.

Renovatie shingle-daken winkelcentrum Kijkduin te 's Gravenhage.

Van Doorn Dakspecialist b.v. te Krabbendijke heeft de shingle-daken gerenoveerd van winkelcentrum Kijkduin te 's Gravenhage. De bestaande shingle-bedekking werd gesloopt. Het dakbeschot van het gehele complex bestaat uit gasbetonelementen. Hierover werd een multiplex plaat van 19 mm dikte bevestigd. Hiervoor werden speciale schroeven gebruikt.
Over de multiplex plaat werd een polyestermat aangebracht als onderlaag. De tussengoten werden vernieuwd met twee lagen polyestermat. vervolgens werden de daken afgewerkt met shingles type Horizon in de kleur Hamilton Blue met een gewicht van 12,5 kg/m². De betreffende shingles hebben een glasvliesinlage en hebben een productgarantie van 25 jaar.
De totale dakoppervlakte van het winkelcentrum welke is vernieuwd is circa 5.000 m². De bestaande lichtstraten werden in zijn geheel vernieuwd en uitgevoerd in aluminium. Het werk werd onder toezicht van B.D.A. uitgevoerd.

Introductie Fibratherm lichtelementen

Polylight Holland BV introduceert en importeert als eerste in Nederland Fibratherm lichtelementen. Het is een nieuw product op de Nederlandse markt. Fibratherm is een montagegereed, isolerend, dubbelwandig lichtstraatelement dat op zeer eenvoudige wijze gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld staalplaatbekleding.
Fibratherm is in staat om een perfecte bescherming (gecoat) te combineren met fenolharsen. Deze productiemethode is gepatenteerd. De lichtdoorlaatbaarheidsfactor bedraagt 85 procent bij enkel- en circa 74 procent bij dubbelwandig. Fibratherm heeft een zeer groot isolatievermogen. Deze kwaliteit, gekoppeld aan een totale afwezigheid van warmtebruggen door middel van de polyethyleen vulstroken, bewerkstelligt een opvallende weerstand (-50ºC +100ºC). Alle gangbare sandwichelementen, stalen en aluminium profielplaten van vooraanstaande leveranciers kunnen worden gecombineerd met Fibratherm. Fibratherm is ook geschikt voor alle andere type daken, eventueel in combinatie met o.a. cement/bitumen golfplaten. Tot op heden is al meer dan 400.000 m² in Europa geplaatst. De lichtelementen zijn zeer eenvoudig zelf te plaatsen. Op het hoogwaardige polyester wordt tien jaar fabrieksgarantie gegeven voor lichtdoorlatendheid, delaminatie (beschermcoating) en hagelweerstand. En, omdat het oog ook wat wil, de mensen die er onderdoor lopen zien een fraai gestructureerde plaat. Voor meer informatie 0343 - 57 50 57

Venedak voorziet prijsverhoging bitumineuze dakbedekking

Door de voortdurende stijgingen van de wereldmarktprijzen van ruwe olie en zware stookolie, zijn de grondstoffen van bitumineuze dakbedekkingsmaterialen inmiddels gestegen.
De vereniging van Nederlandse Dakrolfabrikanten Venedak verwacht dan ook dat de kosten van bitumen dakrollen in Europa de komende maanden aanzienlijk zullen stijgen. Meer informatie tel. 030 - 691 86 44.

Agenda

3 t/m 8 februari 1997, Internationale Bouwbeurs 1997. Jaarbeurs Utrecht

Van 27 februari t/m 9 maart vindt in het Tentoonstellingspark van Brussel Batibouw '97 plaats. Voor inlichtingen: +32-2-672 09 03.

Van 22 tot 27 april 1997 zal in Parijs Intermat doorgaan, de driejaarlijkse internationale beurs voor materiaal en technieken voor de bouwsector en de openbare werken.

Dach + Wand zal dit jaar van 7 tot 10 mei plaats vinden in Bremen (D). Voor informatie: Fachausstellungen Heckmann, tel.: +49-421-201 55 16.

Van 3 tot 7 september 1997 gaat in de hallen van Kortrijk voor de 27e keer Matexpo door. Voor inlichtingen: +32-56-21 08 32.

B.I.S. zal doorgaan van 4 tot 12 oktober 1997 in Flanders Expo te Gent. Voor informatie: +32-3-239 53 42.

 

Groei markt voor bouwmaterieel blijft achter bij groei Nederlandse economie.

Tot en met het jaar 2000 zal de Nederlandse markt voor bouwmaterieel een totale groei laten zien van bijna 8,5 procent tot 1734 miljoen gulden. Dat is een toename van ongeveer 1,6 procent per jaar. Dat is lager dan de groei van de Nederlandse economie als geheel.
Deze cijfers zijn afkomstig uit een gezamenlijk onderzoeksrapport van BMWT, de Vereniging van fabrikanten van en handelaren in Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel en de accountgroep Bouwmachinelease van De Lage Landen Vendorlease B.V., onderdeel van de in Eindhoven gevestigde dienstverlener De Lage Landen International B.V. Naast economische vooruitzichten van de verschillende sectoren waarin bouwmaterieel wordt afgezet, zijn tevens technologische ontwikkelingen en de mate waarin de verschillende soorten bouwmaterieel in de diverse sectoren worden ingezet, in het onderzoek betrokken. Daarmee is de markt voor bouwmaterieel op een gestructureerde wijze volledig beschreven en zijn voor het eerst betrouwbare groeicijfers beschikbaar.
De grootste groeimarkt is die van Gereedschappen en Hulpmaterieel. De investeringen hierin zullen tot en met 2000 met meer dan twaalf procent groeien. Aan verticaal-transportmaterieel wordt vijftien procent van de totale investeringen in bouwmaterieel uitgegeven. Tot en met het jaar 2000 zullen de investeringen in het verticaal transport met bijna zeven procent toenemen. In dit segment zal door de toenemende behoefte aan mobiliteit in de burgerlijke en utiliteitsbouw de vraag naar hoogwerkers en zogenoemde verreikers de komende jaren toenemen. Deze ontwikkeling gaat ten koste van bouwliften. De aanlevering van steeds grotere bouwelementen heeft tot gevolg dat er gedurende kortere tijd behoefte is aan een kraan op de bouwplaats. Daardoor en door de groeiende behoefte aan mobiliteit, zal de komende jaren de vraag naar mobiele kranen toenemen, voorspellen de onderzoekers.

Koninklijke Bibliotheek in Den Haag krijgt nieuwe dakbedekking

Gas-, waterinstallatie- en dakbedekkingsbedrijf John van der Elst BV uit Delft, heeft het dak van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voorzien van een nieuwe dakbedekking. Zowel op het platte dak (6000 m²) als het hellende dak (1600 m²) werd gekozen voor een Icopal SBS Bitumineuze dakbaan. Er werden 375 loden sokkels ten behoeve van de glazenwassersrail met veel zorg en aandacht aangebracht en ingeplakt. De vormgeving van het dak was zodanig dat in de smalle stukken tussen schuine en platte daken de detaillering moeilijk en bewerkelijk was. De weersomstandigheden leverden geen problemen op en het dak werd geheel volgens planning opgeleverd. De dakmaterialen werden geleverd door Konhamdak te Arnhem.

Unidek neemt nieuwe productiehal in gebruik

Unidek te Gemert heeft een nieuwe productiehal in gebruik genomen. In deze hal worden grootschalige elementen ten behoeve van gevels en daken geproduceerd.
Er staan drie persen met een afmeting van 15 x 4 meter. Elk van de persen kan een druk van 300 ton leveren. Dit maakt het mogelijk om sandwichelementen met diverse dekmaterialen perfect te verlijmen. Verder is in de hal een CNC-gestuurde freesmachine opgesteld waarmee vormen van allerlei aard computergestuurd uit een element worden gefreesd. Toepassing bijvoorbeeld voor dakdoorvoering en gevelopeningen in elke gewenste vorm en uitvoering. Met behulp van de nieuwe productiefaciliteit is Unidek nog beter in staat tot het prefabriceren van complete bouwdelen voor dak en gevel. Ook voor bouwers van units, zoals containers voor tijdelijke accommodatie, zijn de mogelijkheden van belang die door de uitbreiding van de productiecapaciteit door Unidek worden geboden.

Revolutionaire ontwikkelingen in de veiligheidsschoenen branche

Asfaltschoenen zijn al enige tijd een bekende verschijning op de Nederlandse markt. Heckel Securité heeft in nauwe samenspraak met PeVeHa ITC het bestaande concept verder ontwikkeld en de Nitex Slick geïntroduceerd. De innovatieve inspanningen hebben ertoe geleid dat de schoen dit jaar op de Parijse Expo Protection is bekroond met de 'innovatie prijs'.
Een direct familielid is de speciale dakdekkersschoen. Deze is qua uitvoering en gebruikte materialen zo goed als identiek. Echter de zool is voorzien van een hak en profiel, om met name op een veilige manier trappen en ladders te kunnen beklimmen.
Beide schoenen zijn op afstand te herkennen door de groene hitte bestendige zool. Voor meer inlichtingen tel. 0182 - 57 44 00.

VROM met discussieplatform op Internet

In december jl. is het ministerie van VROM met het discussieplatform 'Langetermijnperspectieven Duurzaam Bouwen' op Internet gegaan. Dit discussieplatform is bedoeld als open communicatie-kanaal voor DuBo-geïnteresseerden. Deelnemers worden uitgenodigd hun creativiteit ten aanzien van duurzaam bouwen en de toekomst aan te spreken en hun ideeen via dit platform kenbaar te maken. VROM is met name geïnteresseerd in welke ideeën er in de markt leven over wenselijke kernpunten van duurzaam bouwen op de langere termijn (2020-2030) en daarbij passende haalbare kwaliteitsniveaus en sturingsaspecten (de rol van de overheid en de markt om het gewenste kwaliteitsniveau te realiseren).
De resultaten van de discussie zullen worden gebruikt bij de verdere uitwerking van de vervolgnota Duurzaam Bouwen die in november van dit jaar verschijnt. Voor meer informatie over het nieuwe discussieplatform 'Langetermijnperspectief Duurzaam Bouwen' kunt u inloggen op:http://VROM.design.nl/LTP.DuBo.

Brochure over duurzaam bouwen met EPS

Stybenex, de vereniging van producenten van EPS-bouwproducten, heeft een brochure gemaakt die ingaat op duurzaam bouwen met EPS (geëxpandeerd polystyreen).

De informatieve brochure is bedoeld voor opdrachtgevers en beleggers, voor architecten, adviseurs en uitvoerende bouwbedrijven. Maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaam bouwen, kunnen de brochure aanvragen. De brochure is te bestellen via het telefoonnummer 0418 - 51 34 50.

Snickers Original introduceert winterprogramma voor werkkleding

Snickers Nederland gevestigd in Apeldoorn beschikt over een compleet vernieuwd programma werkkleding. Aanhoudende productontwikkeling is al lange tijd bij Snickers het sleutelwoord. Met de wintercollectie van dit jaar wordt nu een complete pasklare garderobe voor vaklieden in diverse categorieën gelanceerd.
De winterjacks zijn onder meer zo ontworpen dat er tijdens het werken minder plooien ontstaan. Zoals voorheen biedt het bedrijf veel verschillende attributen aan zoals een gewatteerde cap en beenbeschermers. Meer informatie 055 - 543 00 55.

Bijna de helft van alle bedrijven reeds op Internet

Van alle bedrijven en instellingen is momenteel 42 procent in enige vorm aanwezig op Internet. Van de bedrijven die nu op geen enkele manier aanwezig zijn, heeft 81 procent plannen om daar in de nabije toekomst verandering in te brengen.
Dit concluderen KPMG en de faculteit Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit. Zij deden een gezamenlijk onderzoek naar het gebruik van Internet bij 166 Nederlands bedrijven en (semi) overheidsinstellingen.
Er bestaan vrij grote verschillen tussen de diverse onderzochte branches. Vooral financiële instellingen zijn minder dan gemiddeld op Internet aanwezig, waarschijnlijk omdat het betalingsverkeer via het net momenteel nog teveel onzekerheden vertoont. Een meerderheid van de bedrijven in alle branches geeft aan dat Internet op dit moment nog niet voldoende zekerheden biedt om zaken te doen. Daarentegen is negentig procent van de bedrijven op Internet zeer positief over de bijdrage die het net kan leveren in de externe communicatie.

Verkoopapparaat Bolle Technofast werkt vanuit business units

Bolle Technofast, groothandel en distributeur van bevestigingsmaterialen voor de bouw, heeft het verkoopapparaat de afgelopen maanden letterlijk en figuurlijk in een nieuw jasje gestoken. Sinds 1 november kan de afnemer terecht bij drie gespecialiseerde business units die evenzoveel productgroepen vertegenwoordigen. Elke business unit is herkenbaar aan een eigen kleurgebruik in de huisstijl. Met de reorganisatie speelt Bolle Technofast in op de toenemende vraag naar specialisatie en adequate dienstverlening.
De business unit 'dak en gevel' staat onder leiding van Jeroen Tissink. Als lid van de begeleidingscommissie 'Mechanisch bevestigde Dakbedekkingsconstructies' heeft Tissink een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de nieuwe BRL.
Het paradepaardje van deze unit wordt gevormd door het leveringsprogramma van de Amerikaanse producent Olympic Fasteners.Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam