Roofs 2015-02-26 Daglichtvoorziening voor dakpanelen

Bakx Montage uit Middelbeers is al meer dan tien jaar specialist op het gebied van montage van dakpanplaatsystemen. Het bedrijf komt met een prefab daglichtoplossing, het Profiled Window. De innovatie zal op de BouwBeurs worden gepresenteerd.

Al jarenlang is Bakx Montage verwerker van o.a. dakpaneelsystemen van JorisIDE, Kingspan, Isopan en Falk bouwsystemen. In de praktijk liep men echter vaak tegen problemen aan bij de toepassing van daglichtvoorzieningen in dakpanelen. Doordat deze dakpanelen uit één geheel bestaan, is het technisch lastig hierin een goed geïsoleerde lichtvoorziening te plaatsen. Om toch voldoende licht door te laten, wordt daarom vaak voor een niet of weinig isolerende oplossing gekozen, wat de isolerende waarde van het gehele dak vermindert.

Deze aspecten waren voor directeur/eigenaar Piet Bakx de reden om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een geprofileerd dakraam. Een dakraam dat eenvoudig te monteren is op een bestaand of nieuw dakpaneel. Na een periode van ontwikkeling is het Profiled Window nu gereed om op de markt te worden gebracht. De producten zijn inmiddels voorzien van een CE-markering en getest volgens de geldende NEN-normen op o.a. luchtdoorlatendheid, drukweerstand, zuigingsweerstand en waterdichtheid.

HR++

Het Profiled Window bestaat uit een HR++ venster in een frame dat waterdicht kan worden gemonteerd op elk dakpaneel. Tevens is er de optie om het standaard HR++ venster te vervangen door een standaard dakraam waardoor de mogelijkheid ontstaat om het raam te openen. Beide varianten zorgen ervoor dat een goede isolatie gewaarborgd blijft. Als finishing touch is er ook een binnen-afwerklijst verkrijgbaar. 

De innovatie is met name interessant voor dakrenovaties waar oude dakpannen of golfplaten worden vervangen. Het Profiled Window is eenvoudig te combineren met de nieuw te leggen dakpanelen waardoor een esthetisch fraai geheel ontstaat.

Bakx: “Het is eigenlijk een heel eenvoudig systeem voor een toepassing die kennelijk voor de huidige leveranciers van dakvensters onvoldoende interessant is om grootschalig op de markt te brengen. Voor ons betekent het een belangrijke uitbreiding van de activiteiten. Onze organisatie is erop ingericht om het product landelijk op de markt te brengen. Wij garanderen onze klanten dat de voorziening gedurende de levensduur probleemloos zal functioneren. Mocht onverhoopt blijken dat er binnen 5 jaar technisch iets niet in orde is, dan leveren we een nieuw Profiled Window. In zo’n geval nemen we het defecte exemplaar in om te onderzoeken welke verbeteringen in het product doorgevoerd kunnen worden.”

Productie

De productie van het Profiled Window wordt in eigen beheer uitgevoerd. Door Piets zoon, Matthieu Bakx, is in Hongarije speciaal hiervoor een fabriek opgericht waar het Profiled Window wordt geproduceerd en geassembleerd. Hierdoor kunnen de productiekosten concurrerend blijven. De producten worden daarna via dealers verkocht aan de consument, waarna de producten rechtstreeks vanuit de fabriek bij de consument worden afgeleverd.
Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de innovatie. “Dit is echt een antwoord op de vraag van de markt. Met dit product wordt het in veel méér gevallen dan momenteel  mogelijk op een economische manier een daglichtvoorziening toe te passen in een dakpaneel.”

Deze innovatie is te bekijken op de BouwBeurs 2015, stand 11 F019.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam