Roofs 2015-02-24 Reparatieset voor directe reparatie van daklekkages

De Icopal Groep nam per 1 januari 2014 het Amerikaanse Sealoflex over. Tijdens de Week van de Bouw zal als gevolg hiervan Seal-a-Leak worden gepresenteerd, een reparatieset op basis van een vloeibare dakcoating. Met het product kan men een lek in de dakbedekking repareren, ook als er een laag water op staat.

Een daklekkage manifesteert zich doorgaans wanneer het (hard) regent. In de meeste gevallen kan de lekkage niet direct worden gerepareerd, omdat het op het dak te nat is. Er moet worden gewacht tot het weer is opgeklaard en het dakoppervlak voldoende droog is om er een dakbedekking op aan te brengen. Dat is vervelend, helemaal als zich bijvoorbeeld kostbare machines onder de lekkage bevinden. De reparatieset die Icopal nu introduceert, bestaat uit een vloeibare dakcoating die onder invloed van de luchtvochigheid uithardt. Dit betekent dat een lek in de waterdichte laag direct kan worden gedicht, zelfs als er een plas water op ligt.

Overname

Producent van vloeibare dakbedekkingssystemen Sealoflex werd in 1977 in Zuid-Afrika opgericht door Rob Kauffmann. Kauffmann is nog steeds betrokken bij de dagelijkse gang van zaken rond het bedrijf. Sinds 1986 staat het hoofdkantoor van het bedrijf in het Amerikaanse Charleston. Momenteel heeft de fabrikant Icopal wereldwijd 35 productielocaties. Account Manager Anton van Oostrom vertelt dat de Icopal Groep altijd op zoek is naar uitbreiding van het aanbod, zonder echter de eigen achtergrond te verloochenen. “Wij willen alleen op de markt actief zijn met producten waar we 100% in geloven. Het assortiment van Sealoflex bestaat uit verschillende systemen vloeibare dakbedekkingen en de reparatieset Seal-a-Leak.”

“De overname betekent een duidelijke verbreding van ons marktpotentieel,” aldus Van Oostrom. “Deze systemen worden toegepast in situaties waarin een bitumineuze dakbedekking doorgaans niet de eerste keuze zou zijn. We zullen de diverse systemen gefaseerd op de Nederlandse markt introduceren.”

Vloeibare dakcoating

Als eerste zal de reparatieset Seal-a-Leak tijdens de BouwBeurs worden geïntroduceerd. De reparatieset voorziet volgens de fabrikant in een duidelijke behoefte. Van Oostrom: “Eigenlijk zou elke dakdekker en installateur standaard een reparatieset in de bus moeten hebben liggen. Met deze set kan een spoedreparatie snel een eenvoudig worden uitgevoerd. Vanzelfsprekend zal na de regenbui een meer structurele oplossing moeten komen. Die kan met hetzelfde materiaal worden uitgevoerd.”

Het betreft een reparatieset die in twee emmers wordt aangeleverd. Van Oostrom: “In de ene emmer (1,0 liter) zit een eencomponents vloeibare dakcoating op basis van polymeren. Het materiaal hecht zich aan de meest uiteenlopende ondergronden: bitumen, kunststof, EPDM, hout en steenachtige materialen. De dakcoating hardt uit onder invloed van luchtvochtigheid. Overigens gelden voor dit materiaal geen bijzondere gezondheidsvoorschriften. Het materiaal is oplosmiddelvrij, dus een mondkapje is niet nodig. Bij het verwerken wordt wel aangeraden handschoenen te gebruiken, maar contact met de huid is op zichzelf geen probleem. Het materiaal is bovendien UV-bestendig en waterdampdoorlatend. Dit laatste is van belang, omdat bij toepassing van een vloeibare dakbedekking veelal een constructie dampdicht wordt gemaakt, met alle nadelige gevolgen voor de constructie van dien. Tenslotte is de dakcoating ook niet ontvlambaar.”

Van Oostrom vervolgt: “In de andere emmer zitten de benodigde accessoires, zoals een primer, een polyestervlies inlage en een simpel en duidelijk verwerkingsvoorschrift. Bij de noodreparatie kan men de coating eenvoudigweg op de plaats van het lek uitgieten. Per direct is het lek gedicht en na vier uur is de coating volledig uitgehard.”

“Wanneer het dak weer droog is, kan het lek structureel worden gerepareerd. De ondergrond dient hiertoe schoongemaakt te worden, eventueel wordt de bijbehorende primer aangebracht. De primer is niet altijd nodig, maar optimaliseert de hechting op bijvoorbeeld  bitumineuze dakbedekkingen. Vervolgens wordt een zone van minimaal 100 mm rond de beschadiging ingewerkt met het materiaal: eerst wordt met behulp van de verfroller een eerste laag aangebracht. Vervolgens wordt de inlage gelegd, waarna een tweede laag dakcoating wordt aangebracht. Het materiaal is zoals gezegd direct regenwerend. Na vier uur is het volledig uitgehard, waarmee de reparatie is afgerond. Het product kan ook worden toegepast om bijvoorbeeld doorvoeren in te werken, of een randafwerking te repareren of vernieuwen.”

Assortiment

Na de introductie van de Seal-a-Leak zal Icopal enkele andere producten uit het assortiment van Sealoflex op de Nederlandse markt introduceren. Zo zijn de Enduroflex dakcoatings ontwikkeld voor het afdichten van  volledige dakvlakken. Ook detailleringen kunnen ermee worden uitgevoerd. De producten zijn op waterbasis en de verwerking van deze producten is vergelijkbaar met die van andere vloeibare dakbedekkingen. Ten opzichte van de traditionele manier van het waterdicht maken van het dak levert deze methode een aanzienlijke tijdsbesparing op. Voor balkons en galerijen biedt men de Sealoflex Standaard Quartz. Dit is een antisliplaag voor beloopbare delen. Desgewenst kan met behulp van tape het optisch effect van tegels worden bereikt.

De markt voor vloeibare dakbedekkingen is relatief klein, maar de fabrikant heeft er vertrouwen in dat men met deze producten tegemoet kan komen aan een duidelijke vraag uit de markt.

Tijdens de Week van de Bouw is Icopal te vinden op de Renovatiebeurs (Hal 7 standnummer 07.F055) en de BouwBeurs (Hal 11 standnummer 11.B028).

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam