Roofs 2015-02-03 Wie gaat dat betalen?

Al jaren geleden hebben wij ons als dakdekkers aangeleerd onze klanten te informeren over het goed onderhouden van hun daken. In de laatste tien jaar is dakveiligheid daar echt een issue bij geworden. Gelukkig zien steeds meer bedrijven, zowel aan opdrachtgevers- als opdrachtnemerszijde in dat zonder het creëren van een veilige werkomgeving het onderhouden van daken niet meer mogelijk is.
Vandaar ook dat het landschap van veilig te onderhouden daken zich blijft uitbreiden en diverse bedrijven nu durven te zeggen: “Als u niet wilt investeren in veilig dakonderhoud, bent u ons als onderhoudsrelatie kwijt.” Het is een statement, maar het enige juiste als je verantwoord werkgeverschap hoog in het vaandel hebt.  

Maar nu ontstaan er weer nieuwe problemen op bestaande veilig te onderhouden daken. Iedere Jan, Piet en Klaas levert tegenwoordig PV-installaties of zonneboilers en bij Mien, Trien en Fien kunnen tuindaken of de componenten hiervoor worden gekocht, zodat onze doe-het-zelver Dries de Daktuinman zelf zijn dak kan herinrichten. Nog nooit was het herinrichten van een dak zo eenvoudig. Gestimuleerd door de overheid, incidenteel verleid door subsidie en niet te vergeten de sociale druk van “Hebben jullie nog geen …. ?” vindt er een wildgroei op onze daken plaats.

Vind je dat dan een probleem? Nee, op zich niet! Het is toch prachtig dat dit kan. Heerlijk toch dat iedereen de vrijheid heeft om met zijn dak te doen wat hem goeddunkt? Geweldig dat een particulier het milieu wil helpen of de waterhuishouding in zijn wijk wil ontlasten door een tuindak van 40 m² aan te leggen! Mooi toch als hij met 8 zonnecollectoren zijn langetermijn bijdrage aan het energieverbruik van deze wereld wil brengen? Fantastisch dat men dit met door ons gedekte daken kan doen.

Helaas wordt er in de gebruiksfase bij het aanbrengen van nieuwe producten op het dak weinig of geen aandacht besteed aan veiligheid bij het opvolgende onderhoud. Vreemd? Nee, eigenlijk. De focus is op de aanpassing naar wens van de opdrachtgever, als die er niet over begint, dan zal hij het wel niet belangrijk vinden.

En laten we eerlijk zijn. Allemaal hebben we de situaties van het aanbrengen van deze kleine uitbreidingen op ons netvlies. Jan, Piet en Klaas lopen vanaf de ladder het hellende dak op. Steigerwerk of aanlijnpunten ontbreken. Snel zoveel mogelijk eenheden plaatsen, het liefst van dakrand tot dakrand, en wegwezen - is het devies bij dit soort aannemers.

Ook Mien, Trien en Fien hebben baat bij het zoveel mogelijk leveren van m² daktuin en weten dat geen particulier een onderhoudscontract voor de dakbegroeiing zal afsluiten. Veel te duur, dus maakt praten hierover tijdens de verkoopfase de verkoop alleen maar lastig. Niets over zeggen is dan ook veel beter voor de omzet. 

Waarom doe je nu zo lelijk? Heel eenvoudig. Dit soort broddelwerk brengt ons allemaal weer in diskrediet. Het zijn ONZE daken waar dit op gebeurt. Ons werk, dat we goed en veilig te onderhouden hebben achtergelaten, wordt door een ander min of meer bewust onveilig gemaakt. Als je daar wat van zegt, wordt je nog appellig aangekeken ook. Met een blik van “waar bemoeit die vent zich mee?“.
Wel, ik vraag me dan oprecht af: kan dit zomaar? Kan een leverancier zomaar producten leveren en plaatsen zonder zijn opdrachtgever ervoor te waarschuwen dat hiermee de mogelijkheid van veilig dakonderhoud om zeep wordt geholpen?  Even snel scoren, niks zeggen, zakkenvullen en wegwezen?

Spannend wordt het nu wel, nu het Openbaar Ministerie met hoge boetes paal en perk wil stellen aan snel, ondeugdelijk werk. Want hoe zal men daar reageren als Jan, Piet of Klaas bijvoorbeeld een lekker voordelig PV-systeem heeft geplaatst voor een van de bewoners van de VvE, en het dak nu zonder extra investeringen niet meer veilig is te onderhouden? Zal de VvE dan haar gelijk kunnen halen?

Durft de wetgever het dan aan om deze prutsers de kosten te laten dragen? De tijd zal leren wie in zo’n geval gaat betalen.

Theo Wiekeraad


Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam