Roofs 2015-01-22 Isolatie-element voor overgang plat dak naar gevel

Vanuit de problemen rond bouwknopen die het bouwkundig bureau KC Bouwburo & Ingenieurs bv uit Urk in de dagelijkse praktijk tegenkwam, is men aan de slag gegaan met de ontwikkeling van enkele ´bouwknoopoplossingen´. Per 1 januari 2015 verschijnen de producten op de markt onder de naam: IsoniQ.

Tijdens de BouwBeurs zal de eerste van een reeks bouwknoopoplossingen worden gepresenteerd, namelijk de Mura. Dit is een isolatieoplossing voor de overgang van het platte dak naar de gevel. Hein Coenen van het bouwkundig bureau vertelt dat de overgang van dak naar gevel een bouwknoop is die in de hedendaagse bouwpraktijk niet optimaal wordt uitgevoerd. “Ik was op zoek naar een standaardproduct dat past bij de filosofie van bouwen met hogere isolatiewaarden en betere PSI-waarden. Een product waarbij de luchtspouw gelijk dichtgezet is, en waarmee de bovenzijde van het metselwerk afgekneld kan worden om zo losliggende stenen te voorkomen - en dat al in de cascofase is te monteren, zodat het casco in een vroeg stadium waterdicht gemaakt kan worden.”

Coenen vervolgt: “Wat me bevreemdde, was dat er helemaal geen standaardproducten zijn voor totaaloplossingen van bouwknopen, terwijl deze vaak arbeidsintensief en gevoelig voor fouten zijn. Daarom zijn we terug naar de tekentafel gegaan en het resultaat is de Mura, waarop inmiddels octrooi is verleend. Het betreft een relatief eenvoudige oplossing waarmee een technisch goed resultaat wordt behaald en ook de uitvoering wordt er aanzienlijk mee vereenvoudigd en versneld.”

EPS element

Mura is een afkorting voor ‘muurrand’. Het element is vervaardigd uit EPS en versterkt met houten stroken. Het wordt op de dakrand geplaatst waarbij de gevelisolatie er aan de onderzijde op aansluit, en de dakisolatie tegen de achterzijde geplaatst wordt. Zo vormt het een perfecte aansluiting tussen de gevel- en dakisolatie. Middels een speciaal ontwikkeld anker wordt het element verankerd aan de dakvloer zodat het direct zeker is bevestigd.

De bovenzijde van het element heeft een verdikking, op deze manier wordt de luchtspouw in de gevel aan de bovenkant dichtgezet. Coenen: “Het element kan al vroeg in het bouwproces op het dak worden bevestigd; hiermee kan het casco snel waterdicht worden gemaakt. Zodoende wordt voorkomen dat onnodig extra vocht in het bouwwerk terecht komt. De houten stroken in het element zorgen voor stevigheid en stabiliteit. Het element wordt ter plaatse van de houten stroken in de rug van het product aan de ondergrond bevestigd.”

De Mura is volgens Coenen eenvoudig te plaatsen: “Het element sluit naadloos aan op de huidige bouwpraktijk. En door het aanbrengen van haakankers in het product kunnen de laatste, bijvoorbeeld, 6 lagen metselwerk worden afgekneld. Hierdoor wordt voorkomen dat de bovenste lagen los komen te zitten.”

Coenen stelt dat dit niet alleen technisch een enorme vooruitgang is ten opzichte van de huidige situatie, ook financieel wordt bij toepassing van het element een duidelijk voordeel behaald. Het detail is immers veel sneller en zekerder uit te voeren.

Eigen beheer

Voor deze serie vernieuwende producten is een nieuw bedrijf opgericht: IsoniQ. De naam is een samentrekking van ‘isolatie’, ‘uniek’, ‘innovatie en ‘IQ’. Het bedrijf heeft op Urk een eigen productiehal in gebruik genomen en geïnvesteerd in machines en personeel om de productie in eigen beheer uit te kunnen voeren. Een aanzienlijke investering, waarmee Coenen aangeeft er vertrouwen in te hebben dat zijn innovatie productserie, een welkome aanvulling is voor de bouw, waar hogere isolatiewaarden, betere kierdichting en goede PSI waarden steeds belangrijker worden. En dit komt de kwaliteit van het bouwwerk ten goede. Het bedrijf kan de producten in de meest uiteenlopende maatvoeringen leveren.

De Mura zal tijdens de BouwBeurs voor het eerst aan de markt worden getoond. Coenen vertelt dat dit de eerste in een reeks innovaties is: “Wij hebben momenteel meerdere oplossingen in ontwikkeling, want onze missie is om meer innovatie in de bouw te realiseren en met name in de isolatieschil. De andere innovaties betreffen tevens oplossingen voor bouwknopen, waarvan het eigenlijk gek is dat die nog niet bestaan. De markt mag in de loop van 2015 een aantal andere opvallende innovaties van IsoniQ verwachten. ”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam