Roofs 2014-21 Flowlight introduceert nieuwe polyester golf/trapeziumplaat

Na jarenlange ontwikkeling is producent van daglichtvoorzieningen Flowlight in samenwerking met Van Boven Kunststoffen erin geslaagd om een synergie te creëren tussen acrylaat en polyester.

Flowlight uit Heerlen is leverancier van lichtdoorlatende dakpanelen voor met name industriële daken, sporthallen, etc. Het betreft isolerende daglichtpanelen die zorgen voor diffuus daglicht en tevens een isolerende werking hebben. De zogeheten thermo-licht-elementen zijn opgebouwd uit een met glasvezels versterkte polyester topplaat met een kleurechte film en een polyester onderbak. De elementen zijn aan te sluiten op sandwich trapeziumprofielen. Het bedrijf, dat sinds 1986 actief is, is gevestigd in Heerlen en levert aan distributeurs in heel Europa. Roofs sprak met Jelle Horeman en Rob Maessen van Flowlight.

Door het aanbrengen van een acrylaatfolie op een polyesterplaat wordt ervoor gezorgd dat de polyesterplaat niet meer verkleurt. Belangrijker misschien nog is dat er veel meer daglicht met een zeer goede lichtspreiding naar de werkvloer wordt gebracht. Het bedrijf introduceert onder de naam JES een nieuwe lijn op basis van deze techniek.

Acrylaat op polyester

“Daglichtvoorzieningen zijn er in verschillende uitvoeringen en van verschillende materialen,” aldus Maessen. “Alle materialen hebben hun specifieke plus- en minpunten. PVC bijvoorbeeld is niet goed bestand tegen hoge temperaturen. Polycarbonaat is dan weer zeer helder en slagvast, maar het is gevoelig voor chemische stoffen die uittreden uit andere materialen zoals PVC (Plastisol), het is bovendien dampdoorlatend (met als gevolg interne condensatie) en het heeft een uitzettingsprobleem.”

“Zo is polyester, het materiaal waar ons assortiment uit is vervaardigd, zeer goed lichtdoorlatend en het laat zich makkelijk monteren,” vervolgt Horeman. “Het nadeel was dat het in de loop der jaren onder invloed van UV verkleurt. Acrylaat daarentegen verkleurt niet. Het materiaal is bovendien nog helderder dan glas.”

Acrylaat werd in 1931 in verf voor het eerst verkocht door het Duitse Röhm & Haas. Het materiaal is sindsdien verder ontwikkeld en gemodificeerd waardoor het als eigenschap heeft dat het geen verkleuring laat zien. Het materiaal is als film op de polyester elementen aangebracht, de moeilijkheid in de toepassing zat hem in de ontwikkeling van de juiste hechting. Dit productieproces is inmiddels gepatenteerd. Het product is uitontwikkeld en in het kader van CE uitvoerig getest. Wij hebben op al onze producten de CE-markering. Hieruit komt naar voren dat de producten een lichtdiffusie van 95% hebben. We bieden een 10-jarige garantie op de kleurechtheid van de JES platen.”

Flowlight biedt haar volledige gamma daglichtpanelen aan zowel in de normale uitvoering als ook in de nieuwe JES lijn. Tevens heeft men de PPC en APC-panelen (waarvan de buitenzijde is afgewerkt met een geprofileerde beplating) beschikbaar in de JES uitvoering. “Vanzelfsprekend liggen de aanschafkosten van de JES lijn hoger, men krijgt er dan ook een betere kwaliteit lichtdoorlatendheid door die tevens langer meegaat,” aldus Horeman. “Met ons nieuwe assortiment hebben wij een verdere verbetering weten te realiseren in het comfort en de gezondheid van industriële gebouwen.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam