Roofs 2014-09-26 Kingspan Geïsoleerde Panelen introduceert nieuwe paneelsystemen

Onlangs introduceerde Kingspan Geïsoleerde Panelen een aantal noviteiten, die een verbetering betekenen in de kwaliteit en verwerking van geïsoleerde panelen aan de gevel en op het dak.

Gunther Guinée

De noviteiten werden geïntroduceerd tijdens een evenement bij  Kingspan Geïsoleerde Panelen in het Belgische Grobbendonk, op 17 juni jl. Het programma werd geopend met twee lezingen. Als eerste spreker ging Peter Kuindersma van de Nieman Groep dieper in op detaillering bij luchtdicht ontwerpen en bouwen en benadrukte het belang hiervan bij passiefbouw. Hij toonde de bezoekers hoe intelligente aansluitdetails kunnen bijdragen aan duurzaam en kostenefficiënt bouwen.

De tweede spreker was architect Philip Moyersoen (MOP Urban Design). Hij sprak over de buitenschilrenovatie van OBH te Oostende (B). Het ontwerp, de detaillering en de succesvolle uitvoering van dit project werd gerealiseerd met behulp van BENCHMARK Evolution, één van de nieuwe gevelsystemen die tijdens het evenement werden geïntroduceerd.

Nieuwe systemen

Met de introductie van het nieuwe systeem reikte het bedrijf de markt een tijdje geleden al een architectonisch scala aan dak- en gevelsystemen aan op basis van geïsoleerde paneeltechnologie. Tot op heden bestonden die geveloplossingen uit het BENCHMARK Karrier geïsoleerde paneel met daartegen een draagconstructie en daarop een al dan niet metalen afwerking. Met de lancering van BENCHMARK Evolution biedt de fabrikant nu ook een assortiment ongeprofileerde geïsoleerde gevelpanelen. Deze sandwichpanelen dienen dus niet als drager voor andere afwerkingen, maar worden gebruikt om het gebouw een fraaie, gestroomlijnde afwerking te geven.

Een voorbeeldopstelling van het tweede nieuwe gevelsysteem - BENCHMARK Kreate – was de absolute blikvanger in de nieuwe showroom: een mozaïek van afzonderlijk gekleurde, fabrieksmatig volgeschuimde cassettes met zachte, afgeronde hoeken. De divers gevormde en gekleurde cassettes worden in combinatie met een geïsoleerd sandwichpaneel in de fabriek tot één geheel geassembleerd en vervolgens als meerdere grote panelen op de bouwplaats aangeleverd. Dit nieuwe product  wordt - indien gewenst met behulp van mechanische hulpmiddelen - snel en eenvoudig in één handeling geïnstalleerd. Dankzij deze snelle installatie zijn gebouwen eerder wind- en waterdicht, is er minder gevaar voor ongevallen omdat er minder lang op hoogte wordt gewerkt en kan de totale projecttijd aanzienlijk worden verkort. Een ander voordeel is dat het product door slechts één bedrijf wordt geleverd, dus één aanspreekpunt op het gebied van levering en garantie.

Met veel mogelijkheden in paneellengtes, breedten, kerndiktes, cassetteafmetingen, cassetteopstellingen en kleurenopties om uit te kiezen, biedt het systeem bovendien een grote vrijheid tijdens de ontwerpfase. Het gevelsysteem kan zowel verticaal als horizontaal worden geïnstalleerd. Door de cassettes te integreren in het geïsoleerde paneel, wordt de structuur van de aluminium cassettes versterkt. Dit betekent dat grotere cassetteafmetingen tot maar liefst 3800 mm x 1174 mm eenvoudig kunnen worden gerealiseerd. Met een breed scala aan mogelijkheden, kan elke individuele cassette worden afgewerkt met een andere poedercoating en in elke gewenste BS- of RAL-kleur.

Demonstraties    

Naast de presentaties waren tijdens de Open Deur ook diverse demonstraties te bezoeken.  Het X-Dek platdakpaneel wordt al jaren succesvol toegepast en heeft bewezen dat er economische resultaten mee behaald kunnen worden. Het is in feite het industriële alternatief voor een traditioneel opgebouwd dak. X-Dek panelen zijn geschikt voor alle gebouwtoepassingen met een minimale dakhelling van meer dan 1°, zijn leverbaar in variabele lengten 1,8 tot en met 16,0 meter en moeten in principe enkel nog voorzien worden van een geschikte dakafdichting. Het nieuwe X-Dek Membrane is echter al fabrieksmatig voorzien van een enkellaagse membraanafwerking (TPO / PVC) met een zijoverlap. Deze zijoverlap van de membraanafwerking biedt na montage direct een goede bescherming tegen de weersomstandigheden en moet enkel nog met hete lucht worden dichtgelast om een volledig waterdicht dak te verkrijgen. Voortaan kan de verwerker van de panelen dus – na bij Kingspan een specifieke (kosteloze) producttraining te hebben gevolgd – zelf het dak ook volledig afwerken.

Brandveiligheid

Even verderop werd er ook nog een kleine branddemonstratie gedaan waarbij de brandprestaties van de PIR-schuimkern nader werden toegelicht. Kingspan vindt het namelijk heel belangrijk om aan te tonen dat het ene isolatiemateriaal het andere niet is. Want ook al behoren sommige isolatieproducten tot eenzelfde brandklasse, qua rookproductie en brandverspreiding kunnen er nog grote verschillen optreden. Voor brandweerlieden kan dit brandgedrag van dak- en gevelbekleding zelfs van levensbelang zijn. Men vestigde er dan ook de aandacht op dat achteraf onderzochte branden al meermaals hebben aangetoond dat geïsoleerde panelen die voorzien zijn van Kingspan FIREsafe PIR isolatieschuim niet bijdragen aan de uitslaande brand. De buitenlaag van deze FIREsafe PIR isolatie verkoolt wanneer het in aanraking komt met open vuur en beschermt daarbij de kern van het isolatieschuim tijdens een brand, een fenomeen dat hier tijdens de test live kon worden vastgesteld.

Al met al bood Kingspan een interessant programma met daarnaast de introductie van verschillende nieuwe producten, die samen een mooie toevoeging op het huidige assortiment vormen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam