Roofs 2014-08-26 Villa’s uitgevoerd met koperkleurige pvc dakbedekking

In Houten zijn onlangs 18 fraaie ‘watervilla’s’ gerealiseerd: de Rietmeesters. Opvallend aan de panden is o.a. het gebruik van riet in de gevel en de lichthellende daken met een koperen uitstraling. Deze uitstraling wordt bereikt met Alkormetalic dakbedekking met koperpigmenten dakroeven op de lasnaden.

Aan de bouw van de zogeheten ‘watervilla’s’ aan de Rietplas en de Oosterlaakplas in Houten is veel debat vooraf gegaan omdat de villa’s in een groene omgeving liggen. Mede hierom was grote aandacht voor de vormgeving en het materiaalgebruik van de gebouwen. Dura Vermeer Bouwen Midden West was verantwoordelijk voor de realisatie van de villa’s. Het aannemersbedrijf werkt op basis van goede ervaringen in het verleden veelal met dakdekker HDO Dakbedekkingen uit Barendrecht.

Koperpigment

Volgens het ontwerp diende het schuine dak een koperuitstraling inclusief dakroeven te krijgen. De dakdekker heeft hierop twee maquettes uitgevoerd waarvan het ene was voorzien van een kopergroene dakbedekking en de andere met de roodkoperen dakbedekking Alkormetallic en uitvoering en montagerichtlijnen volgens het AlkorDesign systeem. Beide dakbedekkingen en dakroeven worden geproduceerd door de Belgische producent Renolit nv, de bewoners hebben uiteindelijk voor laatstgenoemde optie gekozen.

Adriaan van de Wijgert van producent Renolit legt uit: “De Alkormetalic dakbedekking is opgebouwd volgens het multiplex principe, wat betekent dat de dakbaan bestaat uit een onder- en een bovenlaag, met daar tussenin een wapening. Op de bovenlaag is een zeer dunne laag koperpigment aangebracht. Het oppervlak van de dakbaan is vervolgens afgewerkt met twee lagen Cleancoat, een transparante coatinglaag waar vuil zich niet aan hecht en die bovendien een UV filter heeft waarmee de levensduur van de dakbedekking wordt verlengd. Hierdoor blijft de uitstraling van de dakbedekking ook na langere tijd gewaarborgd en is het benodigde onderhoud tot een minimum beperkt. De meeste vuil zal door regen van het lichthellende dak afspoelen. Het overige vuil is eenvoudig tijdens het preventief onderhoud te verwijderen.”

Logistiek betekende dit project een uitdaging voor alle betrokken partijen. “Van elke villa werden de wanden en het dak op dezelfde dag geplaatst,” vertelt hoofd uitvoering Jan Foppen van Dura Vermeer. “Daarna werden deze in zeil ingepakt zodat er geen vocht in de constructie kon komen. De daken werden vervolgens eerst waterdicht gemaakt, daarna werd de rieten gevelbekleding aangebracht. De dakbedekking werd aangebracht op de geïsoleerde dakplaten van Kingspan Unidek (80 m² per stuk). De balkons en garagedaken werden voorzien van een bitumineuze waterdichting.”

HDO Dakbedekkingen vierde vorig jaar haar 30-jarig bestaan. Het bedrijf is van oudsher verwerker van bitumineuze dakmaterialen maar in de afgelopen jaren heeft men ook een specialisatie in de verwerking van EPDM en kunststof dakbedekkingen ontwikkeld. “Een flink deel van ons personeel is all round in te zetten. Dat spreekt niet voor zich, want het is nogal een verschil in werkmethode,” aldus directeur Martin van Peenen van HDO Dakbedekkingen. “De verwerking van deze Alkormetalic dakbaan verschilt niet met die van een ‘normale’ pvc. De roeven zijn met een onderlinge afstand van 46,5 cm op een zo efficiënt mogelijke manier op het dakvlak verdeeld.”

Verdiepte goot

Uitvoerder Jaap Lodder van het dakdekkerbedrijf vult aan: “Het was voor niet alleen vanwege de toegepaste dakbedekking een bijzonder project, ook de overige aspecten zorgden ervoor dat het werk niet alledaags was. Zo voorzag het ontwerp in een onzichtbare afvoer van het hemelwater, wat betekent dat zowel een verholen goot moest worden aangebracht, als inpandige leidingen. Omdat er vanwege de esthetische uitstraling van het dak geen noodoverloop kon worden aangebracht, is gekozen voor de toepassing van een extra verdiepte goot (15 cm). De hwa’s zijn daarom speciaal voor dit project op maat gemaakt.”

De werkzaamheden waren zodanig georganiseerd dat de verschillende op het werk aanwezige partijen achter elkaar aan zouden werken. Omdat de gevels zijn uitgevoerd in riet, vergde de overgang tussen dak en gevel meer aandacht dan gebruikelijk. Lodder: “Belangrijk was dat de overgang van het dak naar de gevel op een zekere manier zou worden gerealiseerd. Wij moesten wachten met het aanbrengen van de dakbedekking tot de rieten gevelbekleding was aangebracht. Op de overgang van gevel naar dak had de hoofdaannemer een houten rekwerk geplaatst waarlangs het riet schuin werd afgesneden. Over het riet werd een plank geplaatst, waar wij de pvc dakbedekking verlijmd op aanbrachten. Zodoende is uitgesloten dat het rieten gevelconstructie via de dakrand vochtig wordt. De dakranden zijn vervolgens afgewerkt met een aluminium afdekkap.”

Begin dit jaar is Dura Vermeer begonnen met het bouwrijp maken van het gebied. Inmiddels zijn de daken en gevels gereed. Naar verwachting zal het project in het vierde kwartaal van 2014 worden opgeleverd.

De Rietmeesters, 18 villa’s Rietplas te Houten

Architect: Van den Berg Groep te Houten

Hoofdaannemer: Dura Vermeer Bouw Midden West te Cruquius

Dakdekker: HDO Dakbedekkingen te Barendrecht

Producent en Leverancier dakbedekking: Renolit NV te Oudenaarde (B)

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam