Roofs 2014-08-06 Ventilerende gootbodem voorkomt vochtproblemen goot

Het belang van vakmanschap blijkt dagelijks. W. van Sonsbeek Loodgieters & Installateurs is specialist in zinkwerken en moet af en toe werken uitvoeren die onnodig waren geweest als de uitvoering direct goed was geweest.

In de Dorpsstraat in Neerbosch bevindt zich een monumentaal kerkje uit de 16de eeuw. De bijbehorende pastorie geldt eveneens als een monument en is tegenwoordig in gebruik als woonhuis. De huidige bewoner is in samenspraak met Monumentenwacht bezig met het onderhoud en renovatie van het monumentale pand.

Na diverse renovaties, waarbij o.a. de vensters en de gevel waren aangepakt, was het tijd de dakgoten te vernieuwen. Deze zijn zo’n twintig jaar geleden voor het laatst vernieuwd maar op veel plaatsen bleek de goot niet meer afdoende te functioneren. Dit kwam tijdens schilderwerkzaamheden aan het licht. Op aanraden van de Monumentenwacht werd hierop W. van Sonsbeek loodgieters & Installateurs uit Nijmegen en Druten ingeschakeld. Dit familiebedrijf geldt als specialist op het gebied van zinken en koperen goten en dakbedekkingen, op met name monumentale panden.

Ventilerende gootbodem

“Al snel bleek dat de houten gootbodem volledig was verrot,’ vertelt Martijn van Sonsbeek. “De gootbodem was namelijk niet ventilerend uitgevoerd. Hierdoor is condenswater aan de onderkant van de goot opgesloten, wat in de loop der jaren zowel de houten gootbodem als het zink heeft aangetast. Als gevolg hiervan was de goot al na twintig jaar aan vervanging toe, inclusief gootbodem. Dat betekende een tegenvaller voor de eigenaar, die alleen rekening had gehouden met het vervangen van het zink.”

“In samenspraak met Monumentenwacht is besloten de oorspronkelijke goot volledig te verwijderen en te vervangen door een ventilerende houten gootbodem en een nieuwe zinken afwerking bestaande uit Zink 16 (1,0-1,1 mm). In totaal is 65 m goot op deze manier vervangen. De houten gootbodem heeft een open structuur en elke 2,5 meter is een ventilatiegat in de goot aangebracht zodat de gootconstructie optimaal kan ‘ademen’. Tevens zijn de bladvangers vervangen zodat voorkomen wordt dat de hwa’s verstopt raken.”

Op de dakpannen is al mosvorming zichtbaar, was het niet verstandig geweest direct het complete dak te vernieuwen? “Nee, dat is niet nodig,” reageert Van Sonsbeek. “De dakpannen zijn nog voldoende waterdicht en kunnen zeker nog twintig jaar hun bouwkundige functie vervullen.” De werkzaamheden zijn volledig vanaf een steiger uitgevoerd zodat de uitvoerders Martijn van Sonsbeek en Dennis Jansen gedurende het gehele werk veilig konden werken. De eigenaar van het pand, dhr. Van den Burg, stelt desgevraagd zeer tevreden te zijn met het resultaat.

Vakmanschap

“Als gevolg van de vergrijzing en de economische omstandigheden is de afgelopen jaren veel kennis en vakmanschap verloren gegaan. Het is belangrijk dat de benodigde kennis wordt overgedragen om het materiaal zink op een goede manier te plaatsen. Het is natuurlijk een mooi werk voor ons geweest, maar het was niet nodig geweest als de goot direct op een goede manier was uitgevoerd. Het Metalen Dakdekkers Gilde (MDG) is opgericht om het vakmanschap van het dakdekken met metalen dakbedekkingen te behouden. Dit doet het gilde o.a. middels cursussen en een opleiding.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam