Roofs 2014-06-34 Nieuwslijn

Sectorplan bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche

De platte dakensector krijgt ruim vier miljoen euro van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voor de uitvoering van het sectorplan BIKUDAK. Daarmee is de aanvraag integraal geaccepteerd. De sector zelf draagt ook vier miljoen euro bij. Het sectorplan is tot stand gekomen in goed overleg tussen werkgevers (VEBIDAK) en vakbonden (FNV Bouw en CNV Vakmensen).

Een gedegen analyse van werkgelegenheid binnen de sector leverde een aantal knelpunten op. Belangrijke knelpunten zijn het verwachte tekort aan gekwalificeerde vakkrachten, de positie van zzp’ers en veilig en gezond werken. Daarnaast zijn mede door de crisis de eerlijke concurrentie en de arbeidsverhoudingen onder druk komen te staan.

Het sectorplan bestaat uit verschillende maatregelen. De meest in het oog lopende en zeer innovatieve maatregel is de invoering van een vakpaspoort. Belangrijkste doelen van het vakpaspoort zijn het verbeteren van de arbeidsverhoudingen en het tegengaan van oneerlijke concurrentie. In totaal zullen ongeveer 4000 vakpaspoorten worden uitgereikt aan alle vakkrachten en bedrijven, inclusief de zzp’ers die actief zijn in de sector.

Een tweede maatregel is gericht op gekwalificeerde instroom. Door de crisis dreigde de instroom via de BBL 2 opleiding vrijwel tot stilstand te komen. Door gerichte maatregelen zullen in twee jaar tijd 250 extra vakkrachten instromen en komt de instroom weer bijna terug op het niveau van voor de crisis. Namens werkgevers en vakbonden zal de paritair bestuurde Stichting Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche (SBD) de uitvoering van het sectorplan coördineren en beheren.

Werken in de hitte: wees voorbereid!

Op grond van de Arbowet en rekening houdend met de aard van het werk moeten we ons beschermen tegen ongunstige weersomstandigheden (zoals bijvoorbeeld hoge temperatuur en UV-straling). Het verstrekken en dragen van huidbeschermende werkkleding is niet alleen nodig vanwege ongunstig weer, maar ook als bescherming tegen schuren/schaven, snijden en stoten. Het dragen van effectieve werkkleding kun je beschouwen als onderdeel van een gezonde leefstijl én het geeft het dakbedekkingsbedrijf een professionele uitstraling. Ook hier staat de ontwikkeling niet stil: denk aan shirts met ingebouwde sensor. De sensor geeft een signaal af wanneer de lichaamstemperatuur een bepaalde norm overschrijdt. In de Arbocatalogus Platte daken staan de CAO-afspraken nader benoemd. De te nemen maatregelen en extra informatie over de risico’s staan in de handreiking voor werkgevers en in de SBD toolboxen. Zet de maatregelen ook in het Plan van Aanpak bij de bedrijfs-RI&E.

AGENDA

 

6 mei-12 juni 2014

BouwLokalen: Slim bouwen met BIM

Diverse locaties

Info: www.bouwlokalen.nl

 

12 juni 2014

Voorjaarssymposium ‘Growing cities’

Sempergreen te Odijk

Info: www.sempergreen.com

 

17 juni 2014

Praktijkdag Duurzame Brandveiligheid van Parkeergarages

IJsseldelta Center te Zwolle         

Info: www.nieman.nl

 

9-11 september 2014

Bouw Compleet Gorinchem

Evenementenhal te Gorinchem

Info: www.evenementenhal.nl

 

7-9 oktober 2014

Energie 2014

Brabanthallen ’s-Hertogenbosch

Info: www.energievakbeurs.nl

 

11-13 september 2014

Bouwzone Renovatiebeurs 2014

Expo Houten

Info: www.renovatiebeurs2014.nl

 

22 oktober 2014

Symposium Veilig werken op hoogte

FiGi te Zeist

Meer info: Tel. 072-5470309

 

 

RECTIFICATIE

 

In het artikel ‘Esthetisch PV-systeem in dakvlak geïntegreerd’ in Roofs mei 2014 is per abuis de vestigingsplaats van het uitvoerende dakdekkerbedrijf verkeerd vermeld. De juiste naamstelling is: Dakdekkersbedrijf Verhoeven VOF uit Gastel.

                            

PERSONALIA

 

Kiwa BDA Testing BV

 

Bij de unit Kiwa BDA Testing BV te Gorinchem heeft de heer ing. Pieter Dorresteijn na 14 jaar dienstverband te kennen gegeven zijn carrière buiten de BDA-organisatie voort te willen zetten. In goed overleg is afgesproken het dienstverband te beëindigen op 31 mei 2014. Pieter zal per 1 juni als KAM-manager in dienst treden bij Wédéflex Duurzame Daksystemen te ’s -Hertogenbosch. 

 

Dakned bv

Per april jl. is Frits Beekman in dienst getreden als account manager buitendienst bij Dakned bv in ’s Hertogenbosch, vakgroothandel in dakmaterialen. Frits Beekman heeft een lange staat van dienst bij o.a. Konham Dak, Vihamij en Isolatiefabrikant Unilin. Bij de laatste firma is hij ongeveer 20 jaar werkzaam geweest. Voor menig dakdekker in Nederland en België is Frits geen onbekende.

Tevens is Fred Kieboom bij Dakned bv in dienst getreden als account manager voor Midden en Zuid Nederland. Ook Fred Kieboom kent inmiddels een aanzienlijke carrière in de branche, waarvan de laatste jaren bij Phoenix Dichtungstechnik (PDT) en Roof 64.

 

Constant (dag)lichtniveau door combinatie Solatube SmartLED

Door het Solatube® daglichtsysteem te combineren met de SmartLED vult deze automatisch aan met ledlicht wanneer het daglicht afneemt. Haast onmerkbaar ontstaat hiermee een constant (dag)lichtniveau. De SmartLED kan gebruik maken van een sensor om de hoeveelheid licht precies op de behoefte af te stemmen. De sensor meet zowel de daglichtintensiteit als beweging. Hierdoor schakelt de SmartLED enkel in wanneer het lichtniveau onder de minimale lichtinstelling komt én er daarnaast ook beweging wordt waargenomen. Enkel instelling op beweging of lichtniveau is natuurlijk mogelijk. Doordat de leds standaard zijn uitgerust met DALI is lichtbeheer op afstand geen probleem.

 

Dankzij deze combinatie van kosteloos daglicht en ultrazuinige leds is de SmartLED een product dat twee keer energie bespaart. Met het geïntegreerde dag- en ledlichtsysteem is slechts één armatuur aan het plafond nodig. Vanwege de ruime keuze in plafondplaten is er een geschikt model voor elk interieur. Daarnaast zorgt deze armatuur voor een diffuse lichtspreiding van zowel het daglicht als het ledlicht. Vanwege de speciale koepel van het Solatube® daglichtsysteem wordt ook de UV-straling tegen gegaan.

 

Kingspan Unidek introduceert RenoAero    

Kingspan Unidek toonde tijdens de Renovatiebeurs het Unidek RenoAero en Unidek Aero Dakraamkozijn. De RenoAero is een isolerend alles-in-1 dakelement voor dakrenovatie op gordingen van bestaande woningen. Het isolerende sandwichelement heeft een kern van EPS Platinum, brandvertragend gemodificeerd volgens NEN 6065/6066. Unidek RenoAero is leverbaar in Rc-waarden 3,5 tot en met 7,0.

“De eenvoudige montage staat bij dit dakelement centraal”, aldus marketing- en communicatiemanager Christel Verbiesen. “Mede dankzij de speciale zelfborende schroeven voor een snelle verwerking. Het aantal bevestigingspunten is met ruim 50% gereduceerd ten opzichte van traditionele bevestiging met haaknagels en houtdraadbouten. De schroefmethode voorkomt het risico op het kapotslaan van de dakelementen. De hydraulische hijsklem blijft tijdens de montage geklemd op het dakelement en houdt deze in positie.” Hierbij sluit het Unidek Aero Dakraamkozijn aan. Dit samengestelde stelkozijn wordt afhankelijk van het type dakraam en het type dakelement in de juiste afmeting geleverd.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam