Roofs 2014-03-17 Samenwerking groothandels is een ABZ’tje

In het Noord-Hollandse Zwaag zijn de vestigingen van de groothandels Altena Dak & Gevel, Brouwer en de Zinkelarij samengevoegd. Een logische stap, volgens de betrokkenen, waar zowel de bedrijven zelf als hun klanten baat bij hebben.

De locaties van de respectievelijke groothandels zijn in Zwaag vlakbij elkaar gevestigd. De klant van de ene groothandel moet dikwijls ook bij de andere langs om de toebehoren, het zink of de dakbedekking af te halen. In plaats van elkaar te beconcurreren hebben de verschillende partijen besloten de handen ineen te slaan.

“We gingen met elkaar in gesprek en kwamen tot de conclusie dat we elkaar kunnen versterken,” vertelt Ruud Brouwer van de handelsonderneming voor installatiebedrijven Brouwer. “Wij verkopen bijvoorbeeld wel dakbedekking maar wij worden pas echt enthousiast van installaties en wat daarmee samenhangt. Dakbedekking en zinkwerk zijn voor ons aanvullende activiteiten, we voeren dit assortiment als extra service voor onze klant. Als de echte specialisten op dit gebied in dezelfde straat zitten, waarom zou je dan niet met ze samenwerken? De samenwerking is gunstig voor alledrie de partijen. Het specialisme van Altena op het gebied van het dak komt op deze manier beter tot zijn recht en ook de Zinkelarij kan zich op deze manier concentreren op haar specialisme, namelijk het leveren van zinkproducten.”

Praktisch heeft deze samenwerking tot gevolg dat de vestigingen van de dakgroothandel en zinkgroothandel de Zinkelarij worden samengevoegd in de bestaande vestiging van Brouwer in Zwaag, waar voldoende ruimte was voor de verkoop, assemblage en opslag. De namen van alle partijen komen op de gevel te staan. “Wij bemoeien ons in principe niet met elkaars handel,” vertelt Chris Appels van Altena Dak & Gevel. “Wel zal het personeel van de respectievelijke vestigingen met elkaar gaan samenwerken. Dat heeft veel praktische voordelen, zo kan het bijvoorbeeld eenvoudiger worden opgevangen als een medewerker ziek is. Ook logistiek biedt dit voordelen. Waar de busjes voorheen bij wijze van spreken achter elkaar aan reden, kan er nu één busje rijden.”

Toen het idee eenmaal was geopperd, was de hele zaak in korte tijd in kannen en kruiken. “Over geld hebben we het nog niet eens gehad,” aldus Brouwer. “De partijen hebben het wederzijds vertrouwen uitgesproken en we gaan er nu mee aan de slag. Het zal even wennen zijn voor het personeel maar we zien nu al dat ook zij de voordelen zien.”

“Door deze samenwerking kunnen we een compleet assortiment bieden, flexibel reageren en tegelijk onze kosten reduceren,” resumeert Appels. Is deze formule ook toepasbaar bij andere vestigingen? “Jazeker,” aldus Appels. “Eerst zorgen we ervoor dat we de samenwerking in Zwaag goed op poten hebben, daarna kijken we of we elders hetzelfde voordeel kunnen halen. Daar hebben we al wel ideeën over. Het ligt welbeschouwd best wel voor de hand dat goede, klantgerichte partijen gaan samenwerken waar dat mogelijk is. Voor Altena, Brouwer en de Zinkelarij was het dus eigenlijk een ABZ’tje!”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam