Roofs 2014-01-37 EXTRA ARTIKEL Souburghse molen voorzien van nieuwe dakbedekking

De kap van de Souburghse molen bij Alblasserdam is onlangs gerenoveerd. Dakdekkerbedrijf T.M. van Zanten uit Alblasserdam wilde deze bijzondere klus graag uitvoeren. Het werd een demonstratie van een fraai stukje vakwerk. Op 19 oktober jl. werd de kap weer terug op de romp gehesen.

De Souburghse molen staat aan de oever van de Alblas en is in 1860 gebouwd. Het staat op het landgoed Souburgh, een landgoed uit de Middeleeuwen, waar naast de monumentale molen o.a. ook het fraaie Hof Souburgh uit 1857 staat. De molen was nodig aan renovatie toe. Molenmakers- en aannemersbedrijf De Gelder bv was verantwoordelijk voor de klus.

Besloten is, eerst de kap uit te voeren. Wanneer de romp zal worden gerenoveerd is nog niet bekend. Dakdekkerbedrijf T. M. van Zanten bv uit Alblasserdam wilde deze bijzondere klus graag uitvoeren en besloot dit op basis van sponsoring te doen. Van Zanten: “Dit is een uniek werk waarvan we over vele jaren nog trots zullen kunnen zijn dat wij het hebben uitgevoerd.

Omdat er nauwelijks tot geen budget was om de werkzaamheden uit te laten voeren schreef het bedrijf voor een laag bedrag in en kwam het met leverancier Royal Roofing Materials overeen dat de materialen gratis konden worden geleverd. De kap werd op het terrein naast de molen in het veld gezet zodat de dakdekkers er eenvoudig bij zouden kunnen. Op 19 oktober jl. werd de kap weer terug op de molen geplaatst, onder grote belangstelling van de omwonenden.

Werkzaamheden

De oorspronkelijke dakbedekking is van de kap verwijderd en de houten ondergrond is waar nodig vernieuwd. Ook de dwarsbalken (spruiten) werden vernieuwd. Toen dit was afgerond, werd de dakbedekking aangebracht. Hier is een tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem voor gebruikt. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder leiding van zoon Rutger van Zanten. Het grootste deel van de werkzaamheden is uitgevoerd vanaf rubberen ladders die bovenin de kap zijn bevestigd. De medewerkers waren aan hetzelfde ankerpunt aangelijnd.

De onderlaag werd mechanisch bevestigd aangebracht. Hierbij was het belangrijk dat de bevestigers goed recht in de ondergrond werden aangebracht zodat ze na aanbrengen van de toplaag niet meer zichtbaar zouden zijn. Ook was het een aandachtspunt dat de dakbedekking goed strak werd aangebracht. Daarom is het patroon van de bevestigers niet gelijkmatig: vanwege de ongelijke ondergrond was het soms nodig meerdere bevestigers op een kleiner oppervlak te gebruiken.

Als toplaag werd de APP Royalgum antraciet toegepast, deze dakbedekking had de gewenste donkere uitstraling. Van Zanten: “Het was niet eenvoudig om deze laag technisch correct aan te brengen, zodanig dat het er ook nog mooi uit zou zien. Vanwege de windbelasting moesten de dakbanen met een hoek van 55-60º op het dak worden aangebracht. Met behulp van een roller zoals die normaal alleen bij kunststof dakbedekkingen wordt toegepast hebben we dakbedekking strak gekregen. De dakbedekking werd gebrand aangebracht, in de randzones werden zelfklevende materialen toegepast. Aan de onderkant van de kap werd de dakbedekking mooi recht afgesneden met behulp van een spanlijn.”

Behalve de datum dat de kap weer terug zou moeten worden geplaatst op de molen was er geen tijdsdruk, zodoende konden de dakdekkers de kap de aandacht geven die het verdiende. Hierdoor kon een optimaal resultaat worden bereikt.

Renovatie

Onder grote belangstelling van de omwonenden is de kap van de Souburgse molen inmiddels weer op de romp geplaatst. Wethouder Sjoerd Veerman roemde de renovatie en ook vertegenwoordigers van de stichting ‘Vrienden van de Souburghse molen’, adviesbureau Groen en molenmakers- en aannemersbedrijf De Gelder waren aanwezig.

Wanneer de romp zelf gerenoveerd zal worden, is nog niet duidelijk. In eerste instantie is de molen in eigendom overgedragen aan een beheersstichting. De nodige subsidie-aanvragen zijn gedaan en men hoopt dat in 2015 de molen in zijn geheel zal zijn gerestaureerd. In ieder geval is duidelijk dat de molen door de vakmanschap en inzet van de dakdekker, en de sponsoring van de dakmaterialenleverancier, een gerenoveerde kap heeft die weer vele jaren meekan.

Renovatie kap molen Souburg

Opdrachtgever: Gemeente Alblasserdam

Hoofdaannemer: Molenmakers- en aannemingsbedrijf De Gelder bv te Sliedrecht

Dakdekker: T.M. van Zanten Dakbedekking te Alblasserdam

Leverancier dakmaterialen: CRH Roofing Materials te Wijchen

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam