Roofs 2014-01-24 Parkeerdak op nieuwbouw binnenstedelijk bedrijventerrein

Het Haagse recyclebedrijf Wilkohaag Metaal realiseerde op het binnenstedelijke bedrijventerrein Uittenhagestraat in Den Haag een nieuw pand. Op het dak (1890 m²) wordt een parkeerdak aangelegd met behulp van een bestratingssysteem van Intercodam Infra.

Het bedrijventerrein Uittenhagestraat ligt in een dichtbevolkt gebied vlakbij het centrum van Den Haag. Omdat er slechts beperkt parkeergelegenheid is op het terrein, is besloten om op het nieuw te realiseren gebouw van Wilkohaag Metaal een parkeerdak aan te leggen. Marcel Nesselaar, technisch adviseur van InfraDAK-Nesselaar bv, werd bij het project betrokken om tot de juiste oplossing te komen. Hij bracht het advies uit op basis waarvan in samenspraak met de bouwpartners is gekozen voor een systeem met split betonklinkers en H-profielklinkers. Bij eerdere projecten had het bedrijf al ervaring opgedaan met dit systeem. De eisen waar parkeerdaken aan dienen te voldoen zijn geformuleerd in NEN 6723 en NEN 6788.

Dakopbouw

“Belangrijk was een zeker systeem toe te passen, dat vanzelfsprekend voldoet aan alle eisen op het gebied van waterdichtheid, drukvastheid en esthetiek,” aldus Nesselaar. “Daarom was de samenspraak met de leverancier en de dakdekker van zo groot belang.” Gekozen is voor het Deckdrain parkeerdaksysteem van leverancier Intercodam Infra uit Almere, partner van Kijlstra Beton.

De betonnen ondergrond is eerst op afschot gebracht met behulp van een C-EPS betonmortel. De hwa’s bevinden zich in het midden van het dakvlak, via welke het hemelwater wordt afgevoerd middels een inpandig buizenstelsel. Vervolgens is door Verhagen Dakbedekking uit Gameren op de afschotlaag een waterdichte laag aangebracht, bestaande uit een tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem Eshagum 470 k14 van Icopal. Voor de dynamische krachten is op de waterdichte laag twee lagen glijfolie toegepast. Dit zorgt ervoor dat het dakpakket de waterdichte laag niet beschadigt, bijvoorbeeld als gevolg van werking of beweging als gevolg van belasting.

Hier bovenop is een Deckdrain drainagemat toegepast, bestaande uit een HDPE noppenkern met daarop als drager voor het split een non-woven geotextiel gelijmd. Deze drainagemat zorgt ervoor dat het hemelwater versneld wordt afgevoerd. Vervolgens is voor de drainage en de drukverdeling een splitlaag van 50-60 mm laagdikte aangebracht. Hier zijn in de rijbanen H-profiel betonklinkers (dikte 8 cm) in aangebracht. Er is voor H-profielklinkers gekozen omdat op deze manier de klinkers in elkaar grijpen, wat voor veel meer stevigheid zorgt i.v.m. het optrekken, remmen en sturen van de auto’s.

Nesselaar: “De parkeerplaatsen hebben een antraciet klinker, de rijpaden zijn vervaardigd uit grijze H-profiel tegels.  Tevens zijn er langs en voor de hellingbaan industrieplaten 1200x100x14 dubbel gewapend toegepast, als ondergrond en contragewicht voor de aanrijdbeveiliging. Voor de montage van de lichtmasten zijn betonnen lichtmastvoeten op het dak aangebracht, waterdicht ingewerkt met behulp van een Triflex vloeibare dakbedekking.”

Samenwerking

Verhagen Dakbedekking bv was verantwoordelijk voor de waterdichte afwerking van het dakoppervlak. Bijzondere aandacht was er in dit opzicht voor de waterdichte inwerking van de hwa’s. Directeur Roel Verhagen: “Wij brachten het dakvlak op afschot, brachten de hwa’s aan en werkten ze waterdicht in voor een probleemloze waterhuishouding van het parkeerdak.” Het parkeerdakpakket is vervolgens aangebracht door de medewerkers van InfraDAK-Nesselaar bv.

De goede technische oplossing kan op papier wel worden verzonnen, de kwaliteit van het dak staat of valt met de juiste uitvoering. Daarom was de samenwerking tussen hoofdaannemer Hercuton en dakdekkerbedrijf Verhagen Dakbedekking en leverancier Intercodam Infra – Roof Logix van essentieel belang. Voortdurend werden de voortgang en detailleringen besproken. Mede hierdoor is medio oktober 2013 naar volle tevredenheid van de opdrachtgever een esthetisch fraai en kwalitatief parkeerdak opgeleverd.

Parkeerdak Wilkohaag Metaal te Den Haag

Opdrachtgever: Wilkohaag Metaal bv te Den Haag

Hoofdaannemer: Hercuton bv te Nieuwkuijk

Begeleiding en advies: Nesselaar bv te Scherpenzeel

Dakdekker: Verhagen Dakbedekking te Gameren

Leverancier parkeerdak: Intercodam Infra – Roof Logix te Almere

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam