Roofs 2013-07-18 Eendracht maakt macht

Drie voetbalclubs uit Winterswijk, namelijk WVC, SKVW en vv Winterswijk, fuseren per augustus 2013 in een nieuwe voetbalclub, FC Winterswijk. De fusieclub krijgt een eigen sportpark met een nieuw clubhuis. Aanleiding voor een bijzondere samenwerking tussen vier Winterswijkse dakdekkersbedrijven. Normaal concurrenten van elkaar, op dit project opereren ze als partners.

Als gevolg van de Sportnota die de gemeente Winterswijk in 2007 opstelde, worden de diverse sportparken die de gemeente telt heringericht. De drie voetbalclubs van de gemeente zullen fuseren in FC Winterswijk en deze fusieclub zal de wedstrijden spelen op het hernieuwde Sportpark Jaspers. De bouwwerkzaamheden moeten resulteren in een nieuw, modern gebouw waarin ondermeer 18 kleedkamers zijn gevestigd, naast ruimtes voor fysiotherapeuten, een wedstrijdsecretariaat, een ruime kantine, een businesshome en een tribune. De bouw van dit complex is najaar 2012 begonnen, het is de bedoeling dat het complex vanaf de start van het voetbalseizoen 2013-2014 gebruikt kan worden.

Architectenbureau Jorissen Simonetti ontwierp dit gebouw waarvan met name het dak boven de tribune de blikvanger is. Het gebouw heeft een plat dak boven het clubgebouw (met de kleedkamers, kantine, etc.) met een dakterras. Een verdieping hoger loopt een flauw hellend dak van de bovenste verdieping van het clubgebouw uit in de overkapping van de tribune.

De realisatie van dit gebouw is in handen van een bijzonder samenwerkingsverband dat zich heeft verenigd in de Bouwgroep Jaspers vof. Ook voor de uitvoer van de daken is een bijzondere samenwerking tot stand gebracht. Voor het bedekken van deze daken kwamen vier dakdekkerbedrijven uit Winterswijk in aanmerking, namelijk Kwerreveld Dakbedekkingen, K&D Dakbedekkingen, Leemrijse Dak- en Wandtechniek en Bewidak. Al deze dakdekkerbedrijven hadden sponsorbelangen bij de respectievelijke clubs, en hebben die ook bij de nieuw ontstane voetbalclub. Besloten werd dan ook de handen ineen te slaan en het dak gezamenlijk uit te voeren.

Werkzaamheden

Het totale project behelst dus twee grote dakvlakken boven elkaar, een betondak (418 m²) en een staaldak (1315 m²).

Het betondak kreeg een isolatielaag van 80 mm PIR (Therma TR26 FM van de plaatselijke fabrikant Kingspan Insulation) op een PE folie (0,2 mm) als dampremmende laag. Als toplaag werd een 2-laagse APP bitumineuze dakbedekking (Garantgum 446 K 14 van fabrikant Troelstra & De Vries) gebrand aangebracht. Omdat dit deel toegankelijk moet zijn voor genodigden, is de dakopbouw vervolgens afgewerkt met betonnen dreentegels 500x500 mm op rubber granulaatdragers. Het staaldak, dat deels het dak van het clubhuis vormt en deels de overkapping van de tribune, heeft eenzelfde isolatie in een dikte van 100 mm maar is voorzien van een toplaag van een gewapende TPO dakbedekking (Flagon EP/PRdik 1,2 mm van Troelstra & De Vries), in de standaard kleur lichtgrijs. Deze werd mechanisch bevestigd en in de overlap gelast middels hete lucht.

Samenwerking

Een mooie klus, maar het zijn niet zozeer de werkzaamheden die dit werk bijzonder maken. Voor de uitvoer van de dakwerkzaamheden kwamen vier concurrerende Winterswijkse dakdekkersbedrijven in aanmerking. In eerste instantie werden er separate offertes aangevraagd. Echter omdat al deze bedrijven hun relaties hebben bij de respectievelijke voetbalclubs, is uiteindelijk onderling overeengekomen het werk gezamenlijk uit te voeren.

Hoe is dit in zijn werk gegaan? Het werk werd met een team van vier tot zes man uitgevoerd. De respectievelijke dakdekkerbedrijven leverden ieder één tot twee man. Onderling werd het werk zodanig verdeeld dat elk bedrijf een gelijkwaardig deel voor zijn rekening zou nemen. De gemaakte uren werden gezamenlijk geregistreerd en aan het eind van de rit onderling gefactureerd.

De dakdekkerbedrijven melden de samenwerking als zeer positief te ervaren. Op deze manier konden alle partijen een bijdrage leveren voor de vereniging en kon men laten zien dat gezamenlijk een mooi resultaat kan worden bereikt. Gesteld wordt dat het mooi was te merken dat er, ondanks de soms stevige onderlinge concurrentie, genoeg vertrouwen is tussen de bedrijven om de samenwerking op deze manier aan te gaan. Dat is in deze tijd geen vanzelfsprekendheid.

Het clubgebouw van Sportpark Jaspers zal in augustus 2013 worden opgeleverd en vanaf het komende voetbalseizoen in gebruik worden genomen.

Nieuwbouw Sportpark Jaspers te Winterswijk

 

Opdrachtgever: Stichting Sportpark Jaspers

Projectontwikkelaar: Draaijer + Partners te Groningen

Ontwerp: Jorissen Simonetti Architecten te Doetinchem

Hoofdaannemer: Bouwgroep Jaspers vof.

Dakwerkzaamheden:

  • Kwerreveld Dakbedekkingen,
  • K&D Dakbedekkingen,
  • Leemrijse Dak- en Wandtechniek
  • Bewidak.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam