Zoeken

Roofs 2013-06-28 Leister opent Benelux verkoopkantoor

Per 1 januari 2013 heeft de Zwitserse fabrikant van handföhnen en lasmachines Leister een zelfstandig verkoopkantoor voor de Benelux geopend: Leister Technologies Benelux bv. Het verkoopkantoor staat onder de dagelijkse leiding van Sales Director Henk Varossieau, in het verleden eveneens verantwoordelijk voor de verkoop van deze producten.

Leister is fabrikant van gereedschappen voor het met hetelucht bevestigen van kunststof dakbedekkingen. Op dit gebied is het bedrijf marktleider en toonaangevend. Tot voor kort vond de verkoop van deze producten plaats via Verder Heat Technology in Vleuten. Medio 2012 besloot de fabrikant de verkoop van de producten in eigen hand te nemen. Henk Varossieau was jarenlang verkoopleider van deze producten bij de vorige verdeler. Na zijn vertrek bij dit bedrijf werd hij gevraagd de verkoop van deze producten opnieuw op zich te nemen en daarbij als Leister Technologies Benelux bv verkoopkantoren in Nederland en België op te zetten. Per 1 november 2012 is Varossieau hiermee aan de slag gegaan en per 1 januari 2013 zijn beide verkoopkantoren operationeel. In Nederland opereert het bedrijf met 4,5 man vanuit Houten; in België met drie man vanuit Herenthout. Roofs sprak met Henk Varossieau en Henk van Bulken over de ontwikkelingen.

Beneluxkantoor

Varossieau vertelt: “Dit is wereldwijd de eerste salesorganisatie van Leister en in die zin hebben wij een primeur. Het was hard werken om alles op de rit te krijgen maar we zijn nu zover dat we de markt op volle kracht kunnen bedienen. We hebben in Houten een ruim kantoor en een showroom annex demonstratieruimte. Hier kunnen wij voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen organiseren. Ook is er ruimte om te vergaderen.”

Bestellingen worden rechtstreeks bij de fabriek besteld, voor snelle levering heeft men de standaard producten en onderdelen op voorraad. In het verkoopkantoor in België is tevens de technische dienst voor reparaties en onderhoud gevestigd. Varossieau: “Het voordeel van het onderdeel zijn van de fabriek, in plaats van het dealerschap, is dat we veel meer en beter op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen. Ik weet nu al welke innovaties wij volgend jaar zullen brengen; voorheen werden wij pas op de hoogte gesteld als de noviteit klaar was voor de vermarkting. Met het aantrekken van Henk van Bulken, met ruime ervaring bij verschillende leveranciers voor bevestigingsmaterialen geen onbekende in de dakenmarkt, is het team gereed om de markt actief te gaan bedienen. Wij zullen in de komende tijd nadrukkelijk aanwezig zijn op beurzen en bijeenkomsten want we hebben ook een aantal belangrijke innovaties te melden. Juist in deze tijd is het belangrijk om het werk zodanig uit te voeren dat dit kwalitatief goed, met een zo kort mogelijke verwerkingstijd en een zo goed mogelijke ergonomie wordt uitgevoerd. Daar zijn al onze innovaties op gericht.”

Handföhn

Als voorbeeld hiervan noemt Varossieau de innovatie op de Triac handföhnen van het bedrijf, de Triac AT. AT staat voor ‘Advanced Technology’. Deze handföhn is al een jaar op de markt. De Triac ST (Standard Technology) wordt per juni 2013 geïntroduceerd. Hiermee is de handföhn inmiddels toe aan de zevende generatie, de Triac handföhn is al meer dan 20 jaar op de markt. Alle modellen van de handföhn worden robuust uitgevoerd zodat ze tegen een stootje kunnen. Een voorbeeld hiervan is het gegeven dat alle elektronica volledig in siliconen is gegoten.

“Technisch is in de Triac AT de nodige innovatie te melden,” vertelt Varossiau. “Het is uitgerust met een display waarmee uiteenlopende zaken zoals de temperatuur, de luchttoevoer en het aantal gedraaide uren valt af te lezen. Overigens zijn de temperatuur en de luchttoevoer traploos in te stellen middels het handvat. Het systeem heeft een geheugenfunctie en kan dus de temperatuur vastzetten en onthouden na het uit- en weer inschakelen. Tevens is het apparaat uitgerust met een beveiliging, waarmee wordt gewaarborgd dat de föhn na een stroomonderbreking niet opnieuw weer aangaat zonder dat de verwerker dat wil. Immers, bij een stroomonderbreking verlaat de dakdekker vaak zijn apparaat om het euvel te herstellen. Wanneer de stroomtoevoer dan weer wordt hersteld en de föhn onbeheerd op het dak ligt, kan dit voor grote problemen zorgen.”

“Ook ergonomisch is er een aantal zaken verder verbeterd,’ vervolgt Henk van Bulken. “Zo is de balans van de föhn verder verbeterd zodat hij minder vibreert. Dat is belangrijk omdat het met name polsblessures kan opleveren als een dakdekker een hele dag met de föhn heeft gewerkt die niet voldoende in balans is. Verder is ook de handgreep kleiner gemaakt en de grip is verbeterd door een antislipstrip. De föhn weegt in totaal minder dan een kilo, wat eveneens bijdraagt aan een ergonomisch verantwoorde verwerking.” De Triac ST is een eenvoudigere, maar eveneens degelijke en goed presterende variant.

Lasmachine

“Ook wordt er een nieuwe versie van de lasmachine uit het assortiment geïntroduceerd, de Uniroof E 40 mm,” vertelt Van Bulken. “Ook hier zijn aanpassingen in de ergonomie van het apparaat doorgevoerd; zo is bijvoorbeeld de geleidingsstaaf individueel instelbaar zodat de besturing voor ieder individu optimaal kan worden afgesteld. De wielaandrijving is ook sterker dan bij de vorige uitvoering waarmee het apparaat tot een helling van 30° probleemloos werkt, wat zowel ergonomisch als technisch een verbetering betekent. De lasmachine wordt geleverd in een draagkoffer waarmee deze veilig en ergonomisch naar het dak kan worden verplaatst.”

Varossieau: “Ook technisch is het een en ander verder verbeterd. Het verwarmingselement heeft een grotere capaciteit waardoor het een grotere prestatiereserve heeft. Dit betekent dat ook bij lagere temperaturen of bij dikkere materialen de prestatie van de automaat optimaal is. De machine is uitgerust met een nieuw mondstuk (40 mm) en een tussengewicht direct boven de aandrukrol, waarmee de prestatie van de las verder wordt verbeterd. Verdere innovaties betreffen de aandrijvingscontrole die ervoor zorgt dat een constante las wordt bewerkstelligd.”

De Zwitserse fabriek heeft een naam hoog te houden op het gebied van degelijkheid en kwaliteit. “Geen enkel product gaat ongetest de fabriek uit,” vertelt Varossieau. “Daarom krijgen klanten altijd een ‘gebruikt’ exemplaar: een gereed product wordt altijd eerst onderworpen aan een twee uur durende test zodat we zeker weten dat alle onderdelen naar behoren werken voordat het product wordt verstuurd naar de klant. Alle producten krijgen tevens een individueel serienummer zodat ze altijd traceerbaar zijn. Het is voor ons de uitdaging om de focus op kwaliteit van producten en service van de Zwitserse fabrikant te vertalen naar de Nederlandse markt. Wij hebben er vertrouwen in dat we dat kunnen met de organisatie die we nu op poten hebben gezet.”