Roofs 2013-06-24 Blauw gesmoorde dakpan volgens eeuwenoude techniek

‘Smoren’ is wiet roken en gerechten stoven zonder vocht. Maar het is ook een traditionele techniek die de dakpan een blauwgrijze kleur geeft. Het smoren van dakpannen wordt al eeuwenlang toegepast in Nederland. Producent Monier greep de kroning van koning Willem-Alexander aan om de techniek in het zonnetje te zetten.

Wie in Nederland om zich heen kijkt, ziet een gevarieerd daklandschap. Voor de Nederlandse markt worden veel dakpannen geproduceerd in ons eigen land, door bedrijven met Nederlandse roots. Een bedrijf dat bewust investeert in het op de markt houden van bijzondere dakpanmodellen en authentieke afwerkingstechnieken is Monier. Als een van de weinige fabrikanten heeft het bedrijf de smoortechniek nog in de vingers. Bij dit eeuwenoude proces kleurt de ijzeroxide in de klei de dakpan blauwgrijs. Iedere dakpan krijgt zijn eigen karakter en charme door minimale kleurverschillen.

Kleuring van ijzeroxide

Smoren wordt al eeuwenlang toegepast in Nederland. Afsluiting van de toevoer van lucht en toevoeging van stikstof in de slotfase van het stookproces, kleurt het ijzeroxide in de klei of in de engobe van de oppervlaktelaag blauwgrijs. Dit proces, in vroeger eeuwen gebruikt om de kleur van (dure) natuursteenleien na te maken, levert de blauw gesmoorde kleur op. De pannen hebben altijd kleurnuances afhankelijk van de oventemperatuur, die geeft ze hun karakteristieke uiterlijk. Monier levert verschillende modellen als blauw gesmoord die alle in Nederland worden geproduceerd, op de productievestigingen van het bedrijf in Woerden en Tegelen.

De blauw gesmoorde dakpan geeft een bijzondere uitstraling aan het dak. Dat tonen projecten in heel Nederland, zoals het statige Badpaviljoen in het Zeeuwse Domburg. Het werd tussen 2004 en 2008 in oude luister hersteld. Het paviljoen opende zijn deuren voor het eerst in 1889 en trok een eeuw lang kunstenaars, prinsen en prinsessen uit heel Europa en miljoenen minder mondaine badgasten. Aan de renovatie en verbouwing zaten flink wat haken en ogen. Op het dak ligt de keramische Tuile du Nord, vervaardigd in Tegelen en nadien in Woerden omgestookt via smoortechniek in de typische kleur.

Ook in nieuwbouwprojecten geeft een blauwgesmoorde dakpan uitstraling aan een huis. Zoals aan deze villa in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst, waar architect en bewoners kozen voor de OVH206.

Kroningsdakpan

Hoewel Monier een wereldspeler is met activiteiten in 34 landen en ruim 8.000 werknemers, kan men het ook een Nederlands bedrijf noemen, met drie fabrieken in Nederland. De oudste staat in Woerden. Daar worden al sinds de 18e eeuw, en waarschijnlijk ook al voor die tijd, dakpannen geproduceerd, grotendeels gemaakt van klei van eigen bodem. Het bedrijf investeert blijvend in typische, klassiek Hollandse modellen en instandhouding van oude technieken, zoals patineren, verglazen en smoren.

Het bedrijf greep de kroning van koning Willem-Alexander, op 30 april jl., aan om de smoortechniek in het zonnetje te zetten. Met de kroningspan OVH206 bracht de dakpanfabrikant een hommage aan de nieuwe koning en het 200-jarig bestaan van de monarchie. De kroningspan is overigens niet leverbaar, maar in beperkte oplage geproduceerd voor relaties van het bedrijf en rond 30 april aangeboden. Het eerste exemplaar is persoonlijk afgeleverd bij paleis Noordeinde in Den Haag met certificaat.

Foto: De kroningsdakpan OVH206

Foto: Het dak van het gerenoveerde Badpaviljoen Domburg met de Tuile du Nord.

Foto: De OVH206 siert het dak van deze nieuwbouwvilla in de wijk Vathorst in Amersfoort.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam