Roofs 2013-05-30 Troelstra & de Vries investeert in de toekomst

In 2007 werd fabrikant van bitumineuze dakbedekkingen Troelstra & de Vries onderdeel van de Soprema Groep. Deze stap heeft verschillende ontwikkelingen in gang gezet en de effecten daarvan worden steeds beter zichtbaar. Roofs sprak met directeur Leo Hoekstra over de stand van zaken en de toekomstperspectieven van het bedrijf.

Aanpassingen in de huisstijl maken de veranderingen zichtbaar. De dakrollen in het logo zijn vervangen door de mammoet van het moederbedrijf en ook de naam Soprema is opgenomen in het logo. Betekent dit dat op termijn de naam Troelstra & de Vries zal verdwijnen? “Vanwege de rijke historie en onze goede reputatie is besloten de vertrouwde naam te handhaven,” aldus Hoekstra.

“Het voordeel van het onderdeel zijn van een grote groep als Soprema is dat er ruimte komt voor extra investeringen en dat is wat er de afgelopen jaren is gebeurd. De resultaten daarvan worden nu goed zichtbaar. Het productaanbod is aanzienlijk verbreed waarmee we op een goede manier kunnen inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de markt.”

Assortiment

Wat zijn dan de uitbreidingen in het assortiment? Hoekstra: “Wij zijn een bitumenproducent en in dit opzicht zijn wij een gerenommeerde partij. Wij geloven nog steeds heilig in bitumen maar we moeten ook mee met de marktontwikkelingen. We willen enerzijds ons eigen product innoveren om te blijven voldoen aan de veranderende regelgeving omtrent milieu, veilig en gezond werken en brandveilig detailleren. Anderzijds zijn we als gevolg van de veranderende marktomstandigheden, net als zoveel bedrijven, bezig met een verbreding van ons aanbod.”

“Soprema is wereldwijd een zeer grote speler met een breed productaanbod. Wij kiezen uit dit assortiment de producten die interessant zijn voor de Nederlandse markt. Ik noem het assortiment van het moederbedrijf wel eens gekscherend een snoepwinkel, onze mogelijkheden met dit assortiment zijn zeer uitgebreid. Tijdens de internationale Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht hebben wij ons uitgebreide productaanbod voor het eerst gepresenteerd,” vertelt Hoekstra.  

Onder de naam Troelstra & de Vries zijn als het ware vier productgroepen gehangen: Bitumen, Kunststof, Vloeibaar en Bijzondere daken

Bitumen: Hieronder vallen de bekende Garantgum, Varyflex en Unicoat. Troelstra & de Vries is er als enige producent, door gebruik van een andere vulstof, in geslaagd om met behoud van de lengte Garantgum naar 25 kg te brengen. Dit is volgens Hoekstra niet ten koste gegaan van de kwaliteit, integendeel. Een aantal eigenschappen, zoals de treksterkte, is zelfs verbeterd.  Ook met SopraStar (een dakbaan met een warmtereflecterende bovenzijde die ervoor zorgt dat de onderliggende ruimtes koeler blijven) en ProClimate (een dakbaan die CO2 kan omzetten in natuurlijke producten zoals zand) worden steeds meer projecten gerealiseerd.

Kunststof: Flag SpA is net als Troelstra & de Vries sinds 2007 onderdeel van de Soprema Groep. In deze fabriek worden kunststof dakbanen geproduceerd, zowel PVC als TPO. Hoekstra: “Aangezien de dikte van 1.2mm PVC, wat ons betreft kwalitatief een niet te adviseren keuze  is om een levensduur van 20 jaar te garanderen, richten wij ons meer op de verkoop van 1.5 mm Flagon PVC of op de Flagon TPO.  Uiteraard hebben wij de meer gangbare 1.2mm PVC wel in ons assortiment.”

Vloeibaar: Sinds kort verdeelt en adviseert het bedrijf ook harsproducten op basis van PMMA voor (vloeibare) waterdichting onder de naam Alsan. Hoekstra vertelt: “De productie van deze producten is al 20 jaar in handen van Soprema, de ervaring hebben we dus in huis. Jeroen Hellemons is onze accountmanager en adviseur in Nederland. Hellemons heeft in de markt van vloeibare waterdichting al vele jaren ervaring.  Deze producten bieden in de meest veeleisende situaties optimale oplossingen. Moeilijke details zijn bijvoorbeeld makkelijk af te werken met Alsan Flashing of Alsan RS 230 en zijn tevens geschikt voor het afdichten van dilatatievoegen.  Ook voor de afwerking van balkons en galerijen is dit product, door onder andere de vele kleurmogelijkheden, geschikt.”

Bijzondere daken:  “De recentste uitbreiding van het assortiment betreft zonne-energie systemen (SopraSolar)  en groendaksystemen ( Sopranature). Beide kenmerken zich door het lichte gewicht en de eenvoudige manier van aanbrengen/bevestigen,” vertelt Hoekstra. “Hiermee stellen we de dakdekkers in staat hun aanbod te vergroten, zonder dit direct uit te hoeven besteden aan een hovenier of installateur. De vraag naar dit soort systemen zal alleen maar stijgen en het is belangrijk dat de dakdekker het initiatief houdt. Deze min of meer eenvoudige systemen stellen de dakdekker in staat een compleet pakket te leveren en te monteren, van de isolatie tot en met het sedumsysteem. Voor ons betekenen deze systemen een geweldige aanvulling, die inclusief verzekerde garantie  aangeboden kunnen worden”.

“Daarnaast is er geïnvesteerd in de fabriek,” besluit Hoekstra. “Zo hebben we een aanpassing van het koelsysteem gerealiseerd en een uitbreiding van de bitumen mengerij. Hiermee is een belangrijke slag gemaakt op het gebied van veiligheid en milieu. Naast ISO 9001 zijn we nu ook ISO 14001 (milieu)  gecertificeerd. De ISO 18001 (veiligheid) certificering zal medio 2014 gerealiseerd worden.  Wij zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam