Roofs 2013-04-24 Herman Stal treedt terug als commercieel directeur Unilin

Per 28 april 2013 gaat Herman Stal met pensioen. Hij was jarenlang commercieel directeur van Unilin Systems bv. Zijn staat van dienst in de markt rechtvaardigt een afscheidsinterview. Hij neemt onder de huidige marktomstandigheden afscheid met een dubbel gevoel.

Sinds 2000 was Herman Stal commercieel directeur van Unilin Nederland. Per 1 januari van dit jaar is het bedrijf geïntegreerd met Opstalan (dat in 2005 werd overgenomen) in het huidige Unilin Insulation Nederland. Vanaf het terugtreden van Stal zal het bedrijf onder leiding staan van Frank Brokken (dakelementen en isolatie) en Pieter van der Bas (de prefab fabriek Unilin Multipré). De Unilin Groep maakt onderdeel uit van het Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Industries Inc. en bestaat uit de divisies Flooring (Quick-Step laminaat en samengesteld parket), Panels (spaanplaat, MDF, en decoratieve platen) en Insulations (dakelementen en isolatieplaten). Roofs keek met Stal terug op zijn rijke loopbaan, ook werd gesproken over de toekomstperspectieven van het bedrijf dat hij achterlaat.

Loopbaan

Zijn loopbaan begon hij begin jaren ’70 als vertegenwoordiger bij groothandel J.A. Monster bv in Gorinchem. Dit was een groothandel in hang- en sluitwerk, maar ook in bouwmaterialen, waaronder isolatiematerialen. Hier heeft hij zes jaar in de buitendienst gewerkt. Op zeker moment werd hij benaderd door het toenmalige Gebr. Van Dijk bv te Gemert (het latere Unidek). Dit bedrijf was juist begonnen met het produceren van dakelementen en men zocht een vertegenwoordiger die landelijk kon gaan werken.

Als buitendienstmedewerker heeft hij daar 14 jaar met veel plezier (en succes) gewerkt. Het bedrijf maakte met name in de jaren ’80 een enorme groei door. “Dat is uiteindelijk de periode waar ik terugkijkend het meest trots op ben,” vertelt Stal. “Het werk dat we toen verrichtten was pionierswerk omdat isoleren bij lange na nog niet zo was ingeburgerd als nu.” Toen Unidek een rol ging spelen in het bouwen en verkopen van complete bedrijfspanden en kantoren werd Stal aangesteld als verkoopleider van het toen zeer succesvolle onderdeel Volumebouw.

Toen hij echter op een gegeven moment merkte dat er binnen de organisatie voor hem geen groeimogelijkheden meer waren, ging hij bij Moeskops’ Bouwbedrijf in Bergeijk aan de slag als planontwikkelaar. Daar heeft hij twee jaar vanuit Oosterhout gewerkt, maar hij wist dat hij daar niet helemaal op zijn plek was. Toen producent van prefab geïsoleerde dakelementen Unilin in 2000 op zoek was naar een commercieel directeur was dat voor Stal een mooie gelegenheid om terug te keren naar zijn oude metier van dakelementen en isolatie. Daar heeft hij vier jaar aan de groei van het bedrijf kunnen werken.

Zoals gezegd nam het bedrijf in 2005 Opstalan over en een jaar later werden beide organisaties onderdeel van de Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Groep. Eind vorig jaar werd bekend dat Unilin en Opstalan verder zouden gaan onder de naam Unilin Insulation Nederland bv (zie Roofs 10-2012). Per 1 januari van dit jaar is deze integratie geëffectueerd. Dit was voor Stal een natuurlijk moment om terug te treden als commercieel directeur en met pensioen te gaan. “De eerste paar maanden van dit jaar ben ik aan het afbouwen geweest en per 28 april 2013 wordt Pieter van der Bas officieel de eindverantwoordelijke voor de timmerfabriek. Tot eind april zal ik hem inwerken, maar hij heeft al ruime ervaring bij ons bedrijf en kent het klappen van de zweep. Frank Brokken was al in functie als commercieel manager.”

Dubbel gevoel

“Ik neem afscheid met een dubbel gevoel,” aldus Stal. “Ik laat Unilin achter als een gezond bedrijf dat er goed voorstaat. Ik ben blij dat ik daar de afgelopen dertien jaar mijn steentje aan bij heb kunnen dragen en ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn opvolgers deze positieve lijn voort zullen kunnen blijven zetten. Aan de andere kant is het natuurlijk niet prettig om afscheid te nemen in een moeilijke periode als deze. De economische omstandigheden stellen ons bedrijf voor grote uitdagingen en het is lastig om uitgerekend op een dergelijk moment terug te treden. De bouwkolom is kritisch op elkaar, relaties worden steeds minder belangrijk en veel bouwpartijen zijn in de ‘overlevingsmodus’ gegaan, deze partijen bieden hun werkzaamheden en producten ver onder de marktprijs aan, alleen maar om het werk te maken. De opdrachtgever betaalt dan wel de laagste prijs maar hij koopt dan dikwijls de kat in de zak, want het zijn niet de meest stabiele partijen die dit doen. Integendeel: het zijn doorgaans juist de partijen die op omvallen staan die dit soort capriolen uithalen.”

“De overheid zou een actieve rol moeten spelen om de nieuwbouw weer op gang te krijgen. Gedacht zou kunnen worden aan inkomensafhankelijke subsidie, zoals die in de jaren ’80 werd toegepast. Maar goed, dat is problematisch omdat de overheid de eigen begroting niet op orde heeft. Dat er iets moet gebeuren, staat vast: op deze manier holt de bouw zichzelf uit. Er verdwijnen momenteel veel mensen uit de bouwbranche die je niet zomaar terugkrijgt. Bovendien zijn er nog maar weinig jonge mensen die in de bouw willen gaan werken. Het vakmanschap verdwijnt en daarmee komt ook de kwaliteit van de uitvoering onder druk te staan. Misschien levert dat kansen op voor de prefab industrie, maar algemeen gesproken is dat natuurlijk een desastreuze ontwikkeling voor de bouw. Ergens vind ik het dus wel jammer dat ik op dit moment terugtreed, want er zijn ook veel kansen waar de bouw op in kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing en luchtdicht bouwen.”

Pensionering

Ook na zijn pensionering zal Stal niet stilzitten. Hij vervult nog verschillende bestuursfuncties en hij is van plan de komende tijd veel te reizen. Bij Unilin zal hij echter geen rol meer vervullen, ook geen adviserende: “Het heeft totaal geen zin om na je afscheid bij een organisatie, waar je jarenlang een leidende rol hebt gehad, op de achtergrond mee te blijven kijken. Alles is overgedragen en de nieuwe mensen moeten het doen. Ik heb daar geen enkele moeite mee, er is meer in het leven dan alleen werken. Maar wie weet wat er nog langskomt. Ik zal de ontwikkelingen natuurlijk op de voet blijven volgen, Unilin blijft hoe dan ook een belangrijk deel van mijn leven.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam