Roofs 2013-04-20 Voor Brouwers Zink is de ergste crisis voorbij

Groothandel van zink, lood en koperproducten Brouwers Zink uit Maasmechelen (B) heeft een periode van inkrimping en reorganisatie afgerond. De organisatie is nu weer solide en het bedrijf is klaar om het verloren marktaandeel te heroveren.

Sinds 1986 is Brouwers Zink actief als groothandel van de meest uiteenlopende zink, lood en koperproducten. Het bedrijf is gevestigd in het Belgische Maasmechelen, net over de grens bij Geleen (L), en richt zich met name op de Nederlandse markt. Na een lange periode van groei heeft het bedrijf in 2010 en 2011 een ingrijpende sanering door moeten voeren. Dit was niet alleen het gevolg van de verslechterde marktomstandigheden, ook is het bedrijf in de problemen gekomen door enkele strategische keuzes die verkeerd uitpakten. Het bedrijf meldt dat deze problemen nu zijn opgelost en dat men klaarstaat om de klant vanuit een compacte organisatie te bedienen.

Directie en eigenaren John Brouwers en Maurice Kerkhofs vertellen openhartig over de moeilijke periode die het bedrijf achter zich heeft. “De goodwill zijn we nooit kwijtgeraakt,” aldus Brouwers. “Onze basis is goed. Veel klanten voelden zich gedwongen ons te verlaten omdat we de zaken niet op orde hadden en velen reageren dan ook verheugd op het nieuws dat we er weer helemaal zijn.”

Sanering

Wat is er dan misgegaan? Kerkhofs: “De laatste problemen zijn begin 2011 ontstaan, juist op het moment dat we enkele cruciale stappen in onze ontwikkeling wilden zetten. De opzet van een distributiecentrum in Oss, dat een landelijk netwerk van filialen zou bedienen, liep in het honderd. Het drong te laat tot ons door dat de personen die verantwoordelijk waren voor de coördinatie van deze ontwikkeling geen goed werk leverden. Er is in die tijd erg veel misgegaan in het distributieproces. En dat juist op een moment dat de verbeteringen in het productieproces steeds zichtbaarder begonnen te worden. Dit heeft ons in 2011 veel klanten gekost. We hebben hard moeten ingrijpen en vervelende keuzes moeten maken. Momenteel zijn we gereed om het vertrouwen van de klant terug te winnen.”

Besloten is de bedrijfsactiviteiten terug te brengen tot de core business van het bedrijf: het leveren van de meest uiteenlopende producten en maatwerk van zink, koper en lood. Dat betekende dat de vier afhaalfilialen in Zaandam, Breda, Oss en Geleen werden gesloten, als ook het distributiecentrum in Oss. De productie van gootbeugels werd reeds in 2010 verplaatst van Ferro in Roermond naar het Poolse Brochem Metal. Deze verplaatsing maakt de beugels weer prijstechnisch interessant voor de Nederlandse markt.

De activiteiten van verschillende zusterbedrijven werden geïntegreerd in de eigen activiteiten. Zo voert Brouwers Zink het lasersnijden van zink (dat werd uitgevoerd door Antigoon) en de productie van onder meer dakgoten, kopschotten, plakplaten en plastisol maatwerk weer zelf uit. Het transport werd uitbesteed aan betrouwbare transportbedrijven, alhoewel de dagelijkse routeplanning nog steeds door de mensen van Brouwers Zink gebeurt.

In totaal gingen door deze sanering zo’n 56 arbeidsplaatsen verloren. Daarbij zijn overigens ook de acht chauffeurs inbegrepen, de meeste van hen zijn overgegaan naar het transportbedrijf dat vervolgens is ingehuurd. Het bedrijf opereert nu volledig vanuit de locatie in Maasmechelen met een team van 28 medewerkers.

Service

Brouwers en Kerkhofs zien de toekomst van het bedrijf met vertrouwen tegemoet. Brouwers: “We staan er momenteel sterk voor met een ervaren en enthousiast team en een uitgebreid assortiment zinken en koperen goten en toebehoren, hemelwaterafvoeren en accessoires – als ook de diverse zinken en koperen dakbedekkingssystemen. Het onderscheidend vermogen zit hem echter niet zozeer in het assortiment, want de concurrentie heeft ook een prima assortiment. Wij willen ons dan ook met name onderscheiden door zowel een snelle en betrouwbare levering als een hoge servicegraad. Wij kunnen adequaat reageren op de meest uiteenlopende vragen, ook de lastige. Door de compacte organisatie hebben we nu korte lijnen en kunnen we snel en flexibel reageren op de vraag van onze klanten. Ons assortiment gaat daarbij net even iets verder. Zo leveren we bijvoorbeeld hoeklijnen van 2,99 m waarmee de flexibiliteit van verwerken wordt verbeterd.”

“Het bieden van kwaliteit staat daarbij continu voorop,” voegt Kerkhofs toe. “Vanwege deze focus hebben wij ons recent aangesloten bij Stichting Dakmeester, daar waar we de meeste Zinkmeesters reeds bedienden. Op deze manier kunnen wij op onafhankelijke basis bijdragen aan een kwalitatieve verwerking van onze producten.” Tevens meldt het bedrijf op korte termijn een webshop te gaan openen. Via deze webshop kan men snel en eenvoudig artikelen bestellen. “Onze ervaring is dat het belang van het internet steeds groter wordt en daar willen wij met deze webshop op inspelen,” aldus Kerkhofs.

“Brouwers Zink is kortom klaar om de totale Nederlandse markt te bedienen,” besluit Brouwers. “Voor ons is de ergste crisis voorbij; we gaan enthousiast aan de slag om het vertrouwen van onze klanten waard te zijn.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam