Roofs 2013-03-16 Hekwerk voor kortdurende werkzaamheden

Tijdens Bouwbeurs 2013 werd de VeGe Roofguard gepresenteerd, een hekwerk voor kortstondig onderhoud. Een eerdere versie, ontwikkeld door dakdekkerbedrijf Verkoelen Weert, kreeg de Aanmoedigingsprijs van de Daktopper 2011. Sindsdien is het in samenwerking met Gevaco bv verder ontwikkeld. Nu is het klaar om breed te worden ingezet.

Het systeem is door het dakdekkerbedrijf ontwikkeld voor een grote opdrachtgever met veel kleinere daken in het bestand. “Onze opdrachtgever DSM/ Chemelot heeft ons een groot deel van het dakenbestand in beheer gegeven,” vertelt Peter van Wegberg van het dakdekkerbedrijf. “Het gaat hierbij veelal om kantoorunits waarbij de werkzaamheden op het dak vaak maar klein zijn, het gaat dan bijvoorbeeld om het plegen van onderhoud aan de airco unit. Ook deze werkzaamheden moeten veilig worden uitgevoerd en de voorkeur gaat in alle gevallen uit naar een collectief systeem. Maar om voor dit soort kortdurende werkzaamheden het hele dak in de hekken of de steigers te zetten is niet rendabel – en ook niet wenselijk, want het aanbrengen van de veiligheid is in zo’n geval vaak onveiliger dan de werkzaamheden op het dak.”

Systeem

De VeGe Roofguard is een tijdelijk hekwerk dat grotendeels vanaf het maaiveld op het dak kan worden aangebracht. Het betreft een modulair opbouwbaar systeem dat in lengte tussen 4 m en 6 m instelbaar is. Men plaatst de uitschuifbare staanders op de kunststof voeten en schuift de staanders van onderaf onder de daktrim in. De staanders worden onder een hoek van minimaal 65° en maximaal 75° tegen de gevel geplaatst. Vervolgens worden ze aan de dakrand en in de daktrim geklemd. Daarna kunnen de liggers vanaf het dakvlak snel en eenvoudig in de staanders worden gehaakt en middels een draaiknop worden aangedraaid. Er staat dus verder niets op het dak, de dakdekker kan maximaal gebruik maken van het afgeschermde dakoppervlak. Het hekwerk is door TUV getest en voldoet volgens de rapportage aan de eisen zoals die zijn geformuleerd in Arbobesluit 3.16 en EN 13374.

Het systeem is te gebruiken op daken tussen 2,9 m en 4,5 m hoog. Het hekwerk bevat bovendien een bevestigingsoog voor een lijnsysteem. Dit lijnsysteem fungeert als gebiedsbegrenzing, op deze manier kan aan de andere kant van het dakvlak worden gewerkt.

Gebruik

Van Wegberg vertelt: “Natuurlijk staat of valt het systeem met een deskundig gebruik. Zo moet de gebruiker er vanzelfsprekend zorg voor dragen dat de lijn goed staat afgesteld en mag hij alleen werken in de zones die door het systeem worden beveiligd. Het systeem is nadrukkelijk alleen geschikt voor toepassing op kleinere daken waar kortstondig onderhoud op moet worden uitgevoerd.”

“De onderdelen van dit systeem zijn inschuifbaar tot 3,7 m, wat het eenvoudig maakt het te vervoeren in of op de dakdekkerbus,” aldus Van Wegberg. “Als onze dakdekkers voor een kleine klus naar het dak gaan, zien ze vaak pas ter plaatse wat de situatie is. Dan is het een prettig idee dat ze dit systeem in de bus hebben liggen. Het alternatief is immers dat ze de klus onveilig uitvoeren, of een dure en tijdrovende oplossing gebruiken. In die gevallen is dit een goede oplossing.”

Tijdens Dak Event 2012 won Verkoelen Weert met dit systeem de Aanmoedigingsprijs van Daktopper 2011. De jury stelde toen vast dat de innovatie een praktische oplossing bood voor de genoemde situaties, maar ook dat het systeem nog niet was uitontwikkeld. Hierop volgend is de samenwerking gezocht met leverancier van veiligheidsmiddelen Gevaco bv uit Berg en Terblijt. Dit bedrijf heeft de diverse onderdelen van het systeem verder ontwikkeld en ook het testtraject begeleid. Inmiddels is het systeem uitontwikkeld en uitvoerig getest en tijdens de afgelopen Bouwbeurs is het systeem officieel gelanceerd. De verkoop en verhuur van de VeGe Roofguard is in handen van Gevaco. Van Wegberg heeft er vertrouwen in dat het systeem aan zal slaan: “De voorkeur gaat altijd uit naar een collectieve beveiliging. Dit systeem biedt in de genoemde situaties een praktische oplossing.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam