Roofs 2012-11-24 Vlutters viert eeuwfeest met open dag

Met een open dag op 28 september 2012 vierde Vlutters in Oldenzaal haar 100-jarig jubileum. Het bedrijf is een begrip in de Nederlandse dakenmarkt en heeft zich in haar bestaan ontwikkeld tot een veelzijdige partner. Sinds 2007 is het bedrijf onderdeel van Royal Roofing Materials. Het bedrijfsonderdeel Vlutters Tools & Safety is nieuw opgericht.

De open dag werd georganiseerd op het terrein voor de hoofdvestiging in Oldenzaal. De diverse activiteiten van het bedrijf werden in de verschillende opstellingen inzichtelijk gemaakt. Zo stonden er ladderliften en kranen opgesteld en was de ‘roadshow’ aanwezig, de voorlichtingswagen die door diverse branchepartijen beschikbaar wordt gesteld ten behoeve van voorlichting op het gebied van veilig en gezond werken op het dak. Tevens werd een demonstratie gegeven van het aanbrengen van een EPDM dakbedekking. Onder de aanwezige relaties werden diverse prijzen verloot. Op deze manier werd op passende wijze stilgestaan bij een aansprekend jubileum.

Historie

De wortels van het bedrijf liggen in de verkoop van olieproducten. In 1912 trad J. H. Vlutters in dienst bij oliemaatschappij De Automaat, de voorloper van de huidige Esso. Hij werd bij dit bedrijf als hoofddepothouder in de regio Noordoost-Nederland verantwoordelijk voor de verkoop van petroleum voor voorlichtingsdoeleinden. Dit deed hij vanuit Oldenzaal, alwaar de petroleum met behulp van paard en wagen werd verkocht en rondgebracht. Naast zijn werk als depothouder startte hij een eigen handel in o.a. ‘wagensmeer’. Dit is een vet dat werd gebruikt voor het smeren van boerenwagens. Ook verkocht hij bijvoorbeeld rijwielolie, naaimachineolie en de zogeheten ‘vuurmakers’, die werden gebruikt voor het aansteken van de kachel of het fornuis. Deze werden gemaakt van turf die in de hete pek werd gedrenkt.

Zo begon dhr. Vlutters onder de merknaam Wrivex een oliehandel. Bitumen is ook een olieproduct; de stap naar producten voor het aanbrengen van dakbedekking was dus niet zo groot. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf onder leiding van de tweede generatie met de verkoop van onder meer smeltketels voor bitumen. Van daaruit werden de activiteiten op het dak steeds verder uitgebreid. Er kwamen allerlei artikelen bij voor de bouw en dakbedekking en ook ging de onderneming zich toeleggen op het zelf aanleggen van daken.

De handel in olieproducten kreeg eind jaren ’50 een nieuwe impuls doordat het gebruik van de tractor meer in zwang kwam. Het bedrijf schafte een eerste tankauto aan en in de daarop volgende decennia zou de olietak uitgroeien tot een van de grootste brandstofleveranciers van Noordoost-Nederland. In 1975 werd de Miller Holding Maatschappij in Amsterdam overgenomen. De naam Wrivex werd vervangen door Firezone Oil. In 1985 volgde de overname van Kaptein bv te Vorden. Ook dit bedrijf handelde in olie.

Op het dak stonden de ontwikkelingen ook niet stil en dat resulteerde in de loop der jaren in de oprichting van diverse bedrijfstakken. Ontstond uit de handel in olie de vraag naar bitumen en dakbedekkingen, daaruit kwam de handel in handgereedschappen voort. Het ligt voor de hand dat uit de activiteiten op het dak ook de handel in liften en kranen voortkwam, want de materialen moesten immers ook naar het dak worden verplaatst. En daar kwam weer de oprichting van de afdeling Service & Onderhoud uit voort, om het onderhoud van het materieel te verzorgen.

In 1994 nam Hans Vlutters het roer over. In die periode zijn de bedrijfsonderdelen Vlutters Bouwlogistiek en Vlutters Dakmaterialen opgericht. In 2000 is de strategische keuze gemaakt Vlutters Kaptein te verkopen en zich meer te gaan richten op de kernactiviteiten. Sinds 2007 is het bedrijf onderdeel van CRH Roofing Materials. Het bedrijf heeft hiermee een stabiele basis waarin de activiteiten en services voor de klanten verder kunnen worden uitgebreid. Binnen deze groep blijft Vlutters zelfstandig opereren met een eigen identiteit.

Huidige tijd

In maart van dit jaar is de business unit Vlutters Verticaal Transport via een management buy out verkocht aan de business unit manager. Per 1 april 2012 werd Vlutters Tools & Safety opgericht, die onder leiding van productmanager John van der Haak naast het bedrijfsonderdeel Vlutters Dakmaterialen vanuit Oldenzaal zal opereren. In het nieuwe bedrijfsonderdeel zijn de diverse specialismen van het bedrijf ondergebracht.

Het gaat hier om de onderdelen gereedschappen, veiligheid, liften en kranen en service & onderhoud. Met name het onderdeel ‘veiligheid’ is het afgelopen jaar overtuigend in de markt gezet door een uitgebreide voorlichtingscampagne aan de klantenkring waarbij de regelgeving op dit gebied uiteen werd gezet. Het assortiment omvat een breed scala aan oplossingen voor de diverse voorkomende situaties. De veiligheidsafdeling kan de dakveiligheid desgewenst vanaf de RI&E tot en met de installatie en het onderhoud van de veiligheidssystemen begeleiden.

De 100-jarige is dus onverminderd actief in de dakenbranche. Het bedrijf heeft de ervaring en know how in huis om haar klanten op de diverse gebieden van dienst te kunnen blijven zijn. De marktomstandigheden zijn momenteel natuurlijk ook voor Vlutters niet gunstig maar het management heeft er vertrouwen in dat de organisatie nu zodanig op poten staat dat met vertrouwen naar de toekomst kan worden gekeken.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam