Roofs 2012-11-20 Terug naar de basis

Metaveld is actief in verschillende productgroepen. Onder de naam Anexar Fastening Systems introduceren Arjan van Voorden en Dennis Moerings nu een compleet assortiment bevestigers voor het platte dak. Doelstelling van deze introductie is terug te gaan naar de basis van waar het allemaal om draait: een dak stormvast maken d.m.v. een compact en overzichtelijk assortiment bevestigers.

In de dakenbranche is Metaveld, voorheen gevestigd te Wijchen, bekend met het assortiment foliestaalplaat en groendakprofielen onder de merknaam Anexar. De stap om met bevestigers te komen is het gevolg van een duidelijke vraag uit de markt.

Overzichtelijk

De bevestigingsproducten worden onder andere geproduceerd door het Duitse Ejot. Dit bedrijf geldt als een van de grootste producenten op dit gebied in Europa. In Nederland had het bedrijf tot voor kort nog nauwelijks activiteiten ontplooid. Metaveld heeft een selectie gemaakt uit het Ejot assortiment en zelf heeft men nog een aantal aanpassingen en aanvullingen gedaan om het aanbod af te stemmen op de Nederlandse markt. Opvallend aan het assortiment is dat het relatief bescheiden is. De basis zijn drie typen bevestigers waarmee alle onderconstructies kunnen worden uitgevoerd. Ook het gamma tules en metalen plaatjes is compact en overzichtelijk.

Arjan van Voorden vertelt hierover: “De afgelopen jaren is er erg veel aan productinnovatie gedaan door de verschillende op de Nederlandse markt aanwezige partijen. Voor elke voorkomende situatie is een nieuwe oplossing ontwikkeld. Dat is ook logisch, fabrikanten en leveranciers reageren op de vraag van de markt en daardoor verkeert iedereen in de veronderstelling dat het noodzakelijk is het product te voeren. Probleem daaraan is dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Het wordt een heel gepuzzel om de juiste bevestiger voor de juiste situatie te kiezen. Deze praktijk is bovendien kostbaar. De producten moeten door iedere betrokken partij op voorraad worden gehouden terwijl ze eigenlijk enkel in voorkomende situaties kunnen worden toegepast. Daarnaast zijn de productieaantallen door de vele verschillende oplossingen per onderconstructie ook relatief klein, waardoor productieruns niet altijd even efficiënt zijn. Dit is mede de oorzaak van de explosief gestegen prijzen van bevestigingsmaterialen in de afgelopen jaren.”

“Wij hebben daarom gekeken naar wat echt nodig is,” vult Dennis Moerings aan. “Door kritisch naar het aanbod te kijken zijn wij in staat geweest het aanbod terug te brengen tot drie typen bevestigers. We gaan daarmee terug naar de basis van het mechanisch bevestigen van dakbedekkingen “het stormvast maken van een dak”.. Met ons assortiment kunnen alle daken (staal, hout, beton, gasbeton) op een goede manier worden uitgevoerd.

Drukverdeelplaatje

“Toen destijds de kunststof tule op de markt kwam, werd voorspeld dat deze de metalen drukverdeelplaat geheel zou vervangen,” vervolgt Van Voorden. “De praktijk heeft anders uitgewezen en ik verwacht dat er ook in de toekomst onverminderd vraag zal zijn naar de metalen drukverdeelplaatjes, al heeft de kunststof tule in Nederland uiteraard wel een positie verworven. Wij hebben het assortiment van Ejot voor de Nederlandse markt aangevuld met een in eigen huis ontwikkeld metalen drukverdeelplaatje. Deze produceren wij zodanig efficiënt dat hier een aanzienlijk kostenvoordeel mee te behalen valt. Het metalen plaatje heeft namelijk een vierkante vormgeving (met afgeronde hoeken). Door deze vorm is een product ontwikkeld dat met een gelijke oppervlakte als de traditionele Ø 70mm plaatjes bijna 20% minder voormateriaal nodig heeft tijdens de productie. Dit betekent dus dat we de plaatjes tegen een gunstige prijs kunnen aanbieden.”

Moerings: “Voor de verwerker verandert er verder niets. Het vierkante metalen plaatje gedraagt zich hetzelfde als de traditionele ronde. De oppervlakte van het plaatje blijft. Op deze manier kunnen we dus een kostenefficiënt product aanbieden met de vertrouwde kwaliteit.” De producten zijn voorzien van de noodzakelijke keuringen die zijn vastgelegd in de ETAG-richtlijn. Metaveld zal de producten uitgebreid ondersteunen en desgewenst de verwerker op het werk begeleiden.

Nieuwe locatie

Deze ondersteuning zal plaatsvinden vanuit de nieuwe locatie in Waalwijk. Metaveld heeft eind vorig jaar de activiteiten van Roltrax – Waalwijk overgenomen en heeft gekozen om alle activiteiten per 1 november samen te voegen op de grotere vestiging in Waalwijk, waar in totaal ruim 40 FTE’s zullen werken. Van Voorden: “Door deze stap hebben wij een uitgebreide locatie tot onze beschikking met ruime opslag- en productiemogelijkheden. Het nieuwe adres is: Van Harenstraat 2 in Waalwijk.”

Door terug naar de basis te gaan verwacht Metaveld een goede basis te hebben gelegd voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam