Roofs 2012-09-24 Urban Farming op het dak van een kantorencomplex

Het voormalige hoofdkantoor van V&D in Amsterdam is onlangs gerenoveerd. De groenten die op het dak, een zogeheten Urban Farming Dak, worden verbouwd, worden door de gebruikers van het pand gegeten.

Toen V&D uit het Zuidparkcomplex vertrok, moest een nieuwe bestemming voor het pand worden gevonden. Het bleek een probleem nieuwe huurders te vinden voor het pand. Vastgoedondernemer en conceptontwikkelaar Jan Huijbregts investeerde in het zes verdiepingen tellende kantorencomplex (met een totale oppervlakte van 15000 m²) om het aantrekkelijk te maken voor een breed palet aan bedrijven.

Tegenwoordig wordt in het pand kantoorruimte verhuurd volgens een nieuw concept. Men heeft een nieuw business model ontwikkeld waarbij er wordt gestreefd naar het op een winstgevende manier invulling geven aan begrippen als ‘duurzaamheid’, ‘sociale relevantie’ en ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’. Essentieel onderdeel hiervan is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, onder het motto: ‘the building is the network’. In het pand zijn daarom o.a. zithoeken, een publieke lounge, een espressobar en het auditorium ‘Connectorium Anton Dreesmann’ gerealiseerd.

Dakmoestuin

Het dak speelt hier ook een belangrijke rol in. Door de aanleg van een dakmoestuin wordt het de huurders gestimuleerd contacten te onderhouden met de andere huurders. De zogeheten ‘dakmoestuin’ heeft een oppervlakte van 3000 m² en is daarmee volgens de bouwers de grootste stadsmoestuin van Europa. De gewassen die op het dak worden verbouwd kunnen door de huurders worden geoogst.

De ‘dakmoestuin’ is binnen zes weken onder de verantwoordelijkheid van Leven op daken gerenoveerd. De planning was zo krap omdat het dak gereed moest zijn voor aanvang van Provada 2012. Vanaf de beursvloer in de RAI Amsterdam werden excursies naar het dak georganiseerd.

Allereerst werd door dakdekkerbedrijf Mastum Daksystemen op de bestaande dakbedekking over de gehele oppervlakte van het dak een Smartex detectiesysteem aangebracht. Mocht er ergens een probleem met de waterdichting zijn, dan geeft dit systeem de locatie van het probleem aan. Hierop kan actie worden ondernomen zonder dat dit leidt tot grote schade aan het dakpakket. Vervolgens werd een nieuwe waterdichting aangebracht in de vorm van een volledig verkleefde, wortelvaste, bitumineuze dakbedekking.

Hier bovenop is in de moestuingedeelten een daktuinsysteem van Zinco FD 40 aangebracht met minimaal 15 cm substraat. Hier omheen werd een beschermende bestratingslaag aangebracht. Aan de randen van de moestuinen en de bestrating zijn vurenhouten bakken geplaatst waar groenten in kunnen worden geteeld. De bakken zijn voorzien van drainageplaten met speciaal lichtgewicht substraat. Tevens is er een beregeningsinstallatie gemonteerd.

Het Urban Farming Dak was genomineerd voor de Green Building Award. Amsterdam stimuleert in haar beleid de toepassing van groendaken. Met de realisatie van de stadsmoestuin op het kantorencomplex Zuidpark heeft de stad er een opvallend boegbeeld voor dit beleid bij.

Stadsmoestuin Zuidpark te Amsterdam

Opdrachtgever: Zuidpark bv te Amsterdam

Uitvoerder: Leven op Daken

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam