Roofs 2012-08-24 Nijmeegs woonhuis wordt blikvanger door houten leien

De houten leien die op het dak van een woonhuis in de Voorstadslaan in Nijmegen worden aangebracht hebben veel bekijks. Voorbijrijdende auto’s gaan langzamer rijden, fietsers stappen af. Een gesprek met dakdekkers Gijs Baron en Rob Zeldenthuis over dit opvallende project.

 

De dakbedekking van een woonhuis uit 1930 was aan vervanging toe. Waar oorspronkelijk waarschijnlijk een leien dakbedekking was toegepast, zijn daar in de loop der tijd bitumineuze shingles voor in de plaats gekomen. Deze zijn onder invloed van de weersomstandigheden zodanig verweerd dat vervanging noodzakelijk was. Het stond voor de bewoner niet vast dat opnieuw bitumen shingles op het dak zouden worden geplaatst, vraag was alleen: wat dan wel? Het aanbrengen van een zinken, of een nieuwe leien dakbedekking was prijstechnisch niet haalbaar.

 

In samenspraak met de dakdekker die men in de arm had genomen, Gijs Baron van Baron Zinkwerken, werd besloten een dakbedekking van houten leien toe te passen. De voorheen ongeïsoleerde dakconstructie werd direct voorzien van een nieuwe isolatielaag van 3 cm PIR. Rob Zeldenthuis van Zeldenthuis Klussen werd via Baron bij het werk betrokken. Beide eenmansbedrijven werken wel vaker samen op een project. “We kennen elkaar goed en weten van elkaar wat we kunnen. Het is prettig om daarop te kunnen vertrouwen.” Het was voor de beide verwerkers de eerste keer dat zij houten leien aanbrachten, op een lastige ondergrond bovendien, maar het resultaat mag er zijn.

 

Houten leien

 

Beide heren zijn als zzp’er actief in de regio Nijmegen, Baron voornamelijk als zinkverwerker, Zeldenthuis met name als timmerman. Ze hebben in de loop der jaren ruime ervaring opgedaan in o.a. het aanbrengen van zinken dakbedekkingen. “Het werken met houten leien gaat feitelijk volgens hetzelfde principe dus na het maken van een proefstuk hadden we wel een idee hoe we het gingen aanpakken,” vertelt Baron. “We kregen van de huiseigenaar ook de tijd en ruimte om het werk op een juiste manier uit te voeren.”

 

De houten leien zijn van red cedar en uit Canada geïmporteerd door het Groningse Dutch Blue Label. Gijs Baron vertelt over de moeilijkheidsgraad van het werk dat het vooral een uitdaging was vanwege de ongelijke ondergrond en de ongelijke breedten van de houten leien. “Het woonhuis heeft feitelijk meerdere daken, waaronder ook een torentje. Het werk heeft een totale oppervlakte van ruim 100 m² en bestaat uit verschillende hellende dakvlakken met hellingen tussen 60-75º. De ondergrond was op sommige plaatsen verrot, hier hebben wij een nieuwe houten spaanplaat aangebracht. Hier bovenop hebben wij de nieuwe isolatie aangebracht.”

 

Zeldenthuis: “Achter de leien is vervolgens d.m.v. de dikke panlatten (10 h.o.h.) een ventilatiespouw gelaten. Het was niet nodig de houten leien op breedte te sorteren, het effect van de houten leien wordt juist versterkt door de verschillende breedten. De breedte van de leien varieert tussen de 8 en ruim 30 cm. De leien werden met nagels door en door op de panlatten bevestigd. De vensters werden ingewerkt met EPDM. Hier gaven wij de voorkeur aan boven lood zodat loodstrepen op de dakbedekking zouden worden voorkomen.”

 

Resultaat

 

De uitstraling van het pand is door de toepassing van de houten leien aanzienlijk verbeterd. Van een onopvallend woonhuis in een laan met meerdere fraaie panden is het huis getransformeerd tot een blikvanger. “Door veroudering zullen de leien na verloop van tijd wel wat grijzer worden, waardoor het dak na verloop van tijd wellicht ook wat minder zal gaan opvallen in het straatbeeld. De isolatiewaarde van het gebouw is aanzienlijk verbeterd door het aanbrengen van de isolatielaag. Men had nog geen last van lekkages maar te zien aan de staat van de oude dakbedekking was het nog slechts een kwestie van tijd of de gebreken van het dak waren aan het licht gekomen. Het risico op lekkage is dus door het aanbrengen van de nieuwe dakbedekking voorkomen. Het dak kan weer vele jaren probleemloos mee!”

Dakrenovatie woonhuis Voorstadslaan te Nijmegen

 

Opdrachtgever: particulier

Dakdekker: Baron Zinkwerken te Slijk-Ewijk en Zeldenthuis Klussen te Beek

Fabrikant houten leien: Teal-Jones Group te Surrey (CND)

Leverancier houten leien: Dutch Blue Label te Froombosch

Fabrikant isolatiemateriaal: Recticel Insulation te Kesteren (B)


Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam