Roofs 2012-08-22 Hertalan en PDT geïntegreerd in de Carlisle organisatie

Begin maart van dit jaar werd producent van EPDM producten Hertalan Rubber Products (HRP) uit Kampen overgenomen door Carlisle Companies inc. In augustus 2011 nam het bedrijf al het Duitse Phoenix Dichtungstechnik (PDT), producent van Resitrix dakbanen, over. De organisatie maakt nu haar toekomstplannen bekend.

 

Het Amerikaanse, beursgenoteerde Carlisle vertoonde het afgelopen jaar een opmerkelijke expansiedrang. Het concern heeft wereldwijd 11.000 medewerkers verdeeld over 75 decentraal geleide vestigingen en is o.m. met een breed scala aan (rubber)producten in diverse markten actief. Naast EPDM rubber als dakbedekking (zowel homogeen als met een gemodificeerde bitumenlaag) wordt dit materiaal tevens toegepast als gevel- en vochtkerende folie en vijverfolie. Verder levert het bedrijf rubberproducten voor verschillende andere marktsegmenten, van de agrarische sector tot de vliegtuigindustrie.

 

Na de overname van de twee EPDM folie producenten is het bedrijf marktleider op de Europese markt. Bij de overname werd gesteld dat Carlisle met de twee organisaties de mogelijkheid zag haar afnemers nog beter van dienst te kunnen zijn. De organisaties worden momenteel zodanig op elkaar afgestemd dat ze in Europa, en met name in Nederland en Duitsland, optimaal kunnen functioneren. De veranderingen die dit met zich meebrengt worden nu zichtbaar.

 

Hertalan en PDT opereren per 1 september 2012 onder de naam Carlisle Construction Materials. De vertrouwde namen Hertalan en Resitrix zullen als merknamen blijven bestaan. Beide organisaties zullen in Nederland onder de nieuwe naam opereren vanuit het  hoofdkantoor van Hertalan in Kampen. De Duitse activiteiten van beide bedrijven zullen worden voortgezet op het hoofdkantoor van PDT in Hamburg. Het assortiment en de verkoopteams van Hertalan en PDT zullen op de Nederlandse markt worden samengevoegd. Het bestaande commerciële beleid van beide merken blijft echter ongewijzigd. Huidig commercieel manager Jeroen Boll van Hertalan zal dit team leiden. Roofs sprak met hem.

 

Assortiment

 

De respectievelijke assortimenten zijn volgens Boll complementair, zodat de producten elkaar zullen versterken. “Beide productgroepen hebben zich bewezen en hebben bestaansrecht op de markt,” zegt hij. “De twee producten bijten elkaar niet omdat ze voor verschillende typen daksystemen toepasbaar zijn en de verschillende typen verwerkers hun eigen, specifieke oplossing bieden.”

 

“De Resitrix producten sluiten qua verwerkingsmethodiek aan bij de meer traditionele dakdekker. Deze is gewend om met bitumineuze dakrollen te werken (waarbij Resitrix het voordeel heeft van een EPDM toplaag). Dit product vormt daarnaast een prima overgang naar het werken met de homogene producten van Hertalan. Deze productgroep bestaat uit een homogeen EPDM membraansysteem (hertalan easy cover) en dakbaansysteem (hertalan easy weld). Beide EPDM daksystemen worden op een andere manier verwerkt en vragen daarom in eerste instantie om een ander type verwerker, of omschakeling in werkmethode.”

 

“Wij hebben ons ook in het verleden niet gericht op de concurrentie met de andere EPDM merken,” vervolgt Boll. “Als we gezamenlijk de taartpunt voor EPDM groter maken, hebben alle leveranciers van deze producten daar profijt van. De afgelopen jaren is het aandeel EPDM ten opzichte van de bitumineuze dakbedekkingen verder gegroeid onder invloed van de NEN 6050 en de grotere aandacht voor duurzaamheid en duurzaam bouwen. Beide dakproducten voeren een DUBOKeur en  bij opleidingsinstituut Tectum is het verwerken van EPDM producten van Resitrix en Hertalan  inmiddels een vast onderdeel van het opleidingsprogramma. Momenteel maakt EPDM zo’n 15% van de totale Nederlandse markt voor platte daken uit en dat percentage is stijgende, ook onder de huidige marktomstandigheden.”

 

Verkoopteam

 

Volgens Boll is deze nieuwe stap gunstig voor de verdere ontwikkeling van de organisatie. “De afgelopen jaren heeft Hertalan aanzienlijk geïnvesteerd in een tweede productielijn. Deze is inmiddels geïnstalleerd en zal nu, na de bouwvak, in gebruik worden genomen. We hebben vanaf dat moment een grotere productiecapaciteit die een verder uitgebreid verkoopteam noodzakelijk maakt. Ook de productiecapaciteit van Resitrix zal in de nabije toekomst vergroot worden. Het verkoopteam zal gaan functioneren in vier regio’s, waarbij de rayonmanagers zullen worden ondersteund door twee key account managers, twee technische mensen en het marketingteam.”

 

De verkoopmedewerkers zullen dus verantwoordelijk zijn voor de verkoop van beide productgroepen. Zij worden hiertoe momenteel intern getraind, al klinkt dat wat intensiever dan het feitelijk is. Boll: “Vanzelfsprekend kenden de verkopers van Hertalan de producten van Resitrix al goed, en andersom. Het is dan een relatief kleine stap de producten mee te nemen in de verkoopgesprekken.”

 

Toekomst

 

Het is de bedoeling dat de organisatie door deze stap duidelijkheid biedt over de te volgen koers en slagvaardig zal kunnen opereren op de markt. Boll: “Door binnen Carlisle Constructions Materials te werken met een Nederlandse en een Duitse vestiging kunnen beide vestigingen efficiënter opereren en zich ook beter profileren. Nederlanders doen nu eenmaal het gemakkelijkst zaken met Nederlanders, en Duitsers met Duitsers. Er wordt een stappenplan uitgevoerd om beide organisaties te integreren in de organisatie van het moederbedrijf en de verschillende bedrijfsculturen op elkaar aan te laten sluiten.”

 

In de VESP zit op dit moment een vertegenwoordiging namens PDT,  Boll kan nog niet zeggen of deze ontwikkeling ook betekent dat Carlisle als organisatie zal toetreden: “We gaan op korte termijn bekijken hoe we als Carlisle onze positie binnen de VESP kunnen vormgeven.”

 

Wat betreft de organisatie in Nederland verwacht Boll ook in de nabije toekomst een verdere groei te kunnen realiseren. “Nu al zijn we op zoek naar versterking van het verkoopteam. Verder hebben wij hoge verwachtingen van de inzet van de nieuwe productielijn. Met de ingebruikname van deze machine zullen wij onze productiecapaciteit hebben verdubbeld. Dat wij nu onderdeel uitmaken van een concern waarvan het materiaal EPDM de core business is wekt vertrouwen.”


Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam