Zoeken

Roofs 2012-08-03 Homoseksuele dakdekkers

Het opleidingsinstituut voor de dakenbranche Tectum nodigt elk jaar een mooie, bekende tv presentatrice uit om de diploma’s aan de geslaagden uit te reiken - als het kan eentje die in de Playboy heeft gestaan. Dit jaar was dat Lieke van Lexmond, eerdere jaren stonden o.a. Froukje de Both, Nicolette van Dam en Bridget Maasland op het podium. Dat is in de smaak gevallen: elk jaar wordt weer druk gespeculeerd over welke mooie dame dit jaar weer de diploma-uitreiking zal presenteren. En het wordt door de jongens ook erg gewaardeerd, hoewel het voor sommigen duidelijk niet zo hoeft.

Op een van de regenachtige avonden van de afgelopen zomer werd de film ‘Milk’ uitgezonden, met Sean Penn in de hoofdrol. De film vertelt het levensverhaal van Harvey Milk, een gemeenteraadslid in het San Francisco van de jaren ‘70. Milk was de eerste Amerikaanse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. In die tijd werd homoseksualiteit in de Verenigde Staten vrij algemeen nog als iets vunzigs gezien en eigenlijk is dat in grote delen van de wereld nog steeds het geval. Milk heeft zijn strijd voor de homo-emancipatie met de dood moeten bekopen: hij werd in 1978 vermoord door een afgetreden collega met homofobe opvattingen.

De film werd aan de vooravond van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam uitgezonden en, toevallig of niet, rond die periode kwam de homo-emancipatie vaker in het nieuws. Ajax-trainer Frank de Boer zei wat domme dingen tegen een BNN-verslaggever (“Homo’s beschikken niet over de juiste motoriek om topsport te bedrijven”) en fotograaf Erwin Olaf organiseerde een ‘kiss in’ voor een Amsterdamse snackbar nadat de snackbarhouder hem erop had aangesproken dat hij wat al te pontificaal met zijn vriend stond te zoenen.

‘Heteroseksualiteit onder dakdekkers nog steeds taboe’, kopte de satirische website De Speld (www.speld.nl) in diezelfde periode. De Speld is een website die dagelijks nep nieuwsberichten brengt, en vaak blinken deze nep nieuwsberichten uit in grappige omdraaiingen. Het bericht over de hetero dakdekkers die niet voor hun geaardheid durven uit te komen is daar een mooi voorbeeld van. Er wordt een stichting in opgevoerd, ‘Stichting Straight Roof’, die strijdt tegen het vooroordeel dat heteroseksuele dakdekkers ‘de fijne motoriek van hun homoseksuele collega’s missen en slordig werk afleveren’. Ook komt er een heteroseksuele dakdekker aan het woord die vorig jaar uit de kast kwam maar nog steeds wordt gepest door zijn homoseksuele collega’s. Volgens het ‘nieuwsbericht’ reist Stichting Straight Roof door het land om vragen te beantwoorden en vooroordelen over heteroseksualiteit weg te nemen.

Een geslaagde grap, want het bericht legt de vinger op de zere plek. De website koos natuurlijk niet toevallig voor de dakenbranche. Je kunt erover discussiëren in hoeverre het echt zo is, maar de dakenbranche heeft voor de buitenwereld het imago een machocultuur te hebben. En dat imago strookt natuurlijk ook wel met de werkelijkheid: dakdekkers zijn macho’s: ze zijn sterk (en willen dat graag laten zien) en ze houden van vrouwelijk schoon (en willen dat graag laten horen). Tectum cultiveert dit een beetje, kennelijk vanuit de gedachte dat dit jongeren aanspreekt. ‘Niet voor losers!’, leest degene die de website van Tectum opent - en daar is op zichzelf natuurlijk weinig mis mee.

Toch zou het roer wat mij betreft ook eens om kunnen. Een belangrijke taak van het opleidingsinstituut is namelijk niet alleen de jongeren de juiste techniek van het dakdekken aan te leren, maar ook om hen op te leiden tot volwaardige deelnemers aan de arbeidsmarkt - en dus aan de maatschappij. Daar hoort niet alleen bij dat ze hun klanten correct te woord staan, maar ook dat ze bijvoorbeeld niet discrimineren. Niet op nationaliteit, ras of huidskleur – en ook niet op seksuele geaardheid.

Misschien moet de commissie Diploma-uitreiking van Tectum langzaam beginnen, en voor de diploma-uitreiking  van volgend jaar op zoek gaan naar een mooie Turkse mevrouw. Maar ik zou het een prachtig statement vinden als in 2013 de diploma’s (inclusief de bijbehorende zoenen!) worden uitgereikt door een oogverblindende homo.

Edwin Fagel