Roofs 2012-05-31 Nieuwslijn

AGENDA

 

10 mei 2012

EnerZIE, informatiemiddag over de Energie Prestatie van gebouwen

Jaarbeurs Utrecht

Info: www.nen.nl

 

22 mei 2012 2012

SBR BouwBeter congres: (samen)werken aan faalkostenreductie

Amersfoort

Info: www.sbr.nl

 

24 mei 2012

 

The Solar Future NL ‘12

Lichtfabriek te Haarlem

Info: www.thesolarfuture.nl

 

2 juni 2012

Dag van de Bouw

Meerdere locaties

Info: www.dagvandebouw.nl

 

12 juni 2012

Global Demand Conference VI

Charles Hotel te München (D)

www.thesolarfuture.us

 

PERSONALIA

Nebiprofa

Begin dit jaar zijn twee nieuwe medewerkers in dienst getreden bij Nebiprofa. Cor Spoorman is het team van Nebiprofa komen versterken als projectmanager duurzame projecten. Cor is afgestudeerd in de richting Climate Design and Sustainability en is voorheen werkzaam geweest in o.a. de aannemerij en projectontwikkeling. André Kaptein is aangesteld als accountmanager gevel- en spouwisolatie voor de industrie en aannemerij. André heeft een jarenlange ervaring in de bouwmaterialenhandel.

 

Zorgplicht werkgever geldt ook voor zzp-ers

Volgens het Burgerlijk Wetboek heeft de werkgever een zorgplicht voor een veilige werkomgeving. Die zorgplicht gold tot voor kort alleen voor de eigen werknemers en voor personen die elders in loondienst zijn maar wel voor de werkgever arbeid verrichten, zoals bijvoorbeeld uitzendkrachten, ingeleend personeel en personeel van onderaannemers. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat die zorgplicht en een eventuele aansprakelijkheid die daaruit voortvloeit, ook geldt voor zzp-ers. In het volgende nummer van Roofs zal hier een uitgebreid artikel over worden opgenomen.

 

Herfinanciering van Linex groep in Hulst

Als gevolg van de recessie in de bouw heeft de Linex groep versterking nodig van haar kapitaal. Het bedrijf deelt mee erin te zijn geslaagd, met medewerking van een investeringsmaatschappij en de bank, om de Linex groep succesvol te herfinancieren, waardoor de toekomst van het bedrijf gewaarborgd is.

Linex Prefab te Hulst is marktleider op het gebied van prefab daken en dakkapellen.

Elkjaar maakt Linex honderdduizenden m² prefab daken, die door Nederlandse en Belgische aannemers op het casco worden gemonteerd om duizenden woningen in recordtijd waterdicht te maken. Linex Prefab heeft zich ten doel gesteld faalkosten in de bouw tot een minimum te beperken.

Moestuin op dak kantoorcomplex Schiekade

Op het dak van kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade is een moestuin aangelegd. Op initiatief van CODUM en Bureau ZUS ( Zones Urbaines Sensibles) is met steun van eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam een plan voor de ‘dak-akker’ ontwikkeld. De engineering en uitvoering waren in handen van Binder Daktuinen uit Poortugaal en Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort. In samenwerking met de Dakboerin Annelies Kuipers uit Haarlem is er een kweekplan opgesteld en worden momenteel de eerste groenten ingeplant. Het gehele project wordt gemonitord door de Hogeschool Rotterdam om meer inzichten krijgen in het functioneren van dakmoestuinen.

Het moestuindak is onderdeel van het grotere project de Testsite Rotterdam. Dit is een meerjarig project van de Internationale Architectuur Biënnale (IABR) en het architectenbureau ZUS. De Testsite Rotterdam is gericht op Rotterdam Central District, het gebied tussen Centraal Station en het Hofplein.

 

Nieuwe Klaas kraan voor Dunnewind de Lange

Dakdekkersbedrijf Dunnewind de Lange bv in Ommen  heeft onlangs een nieuwe autokraan van All-up in ontvangst genomen. Daarmee is deze allround dakdekker een noviteit rijker, de nieuwe Klaas kraan K31-35 TSF.

 

Ard Nijkamp, directeur van All-up: “Deze kraan is echt ons paradepaardje. Een alleskunner, met een maximale hijslast van 5.000 kg., een zijdelings bereik van 31 meter met 500 kg. en een haakhoogte van 35 meter. Bovendien is de kraan prima in staat volle pallets dakpannen naar een reikwijdte van 23 meter te brengen. De kraan is opgebouwd op een twee-assige vrachtwagen met een totaalgewicht onder de 15 ton.”

 

Vernieuwingen A&T Save-Up® 

In 2005 is op basis van jarenlange praktijkervaring op het gebied van daken het valbeveiligingssysteem ontwikkeld door dakenprofessionals; Dakspecialist Dapan en A&T Dakadvies. In de loop der jaren is de werking van het systeem bewezen door veelvuldige toepassing in de praktijk. Om het zevende jaar feestelijk te starten is het systeem recentelijk geoptimaliseerd ten aanzien van de isolatie en stromingsweerstand. Dit tevens in het kader van de nieuwe eisen uit het Bouwbesluit 2012.

Ten eerste is er een nieuw afdekkapje ontwikkeld, in zwart en rood, welke voorzien is van isolatie en daarmee het risico op een koudebrug vermijdt. Ook is de luchtdoorstroming verminderd door een betere aansluiting tussen het afdekkapje en de isolatiesok. Het vernieuwde systeem past hierdoor beter bij de huidige EPC norm en sluit het aan op het nieuwe Bouwbesluit 2012.

Esthetisch gezien kan het systeem in elke constructie en bedekking worden geïntegreerd, waarbij verankeringspatronen niet worden verbroken en de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant uiteraard in acht worden genomen. Dit houdt in dat het systeem niet alleen geschikt is voor nieuwbouw, maar ook om tegen lage kosten in bestaande projecten in te bouwen.

Online webwinkel voor zetwerk

Zeer recent heeft Bepro bv de volgende website gelanceerd: Zetwerkwinkel.nl. Hiermee wordt het nog gemakkelijker afwerkingsprofielen te bestellen die vervolgens vakkundig worden geproduceerd. De website beslaat een ruime keuze van profielen en materialen. Er wordt direct een prijs berekend en het is mogelijk de profielen direct als bestelling naar de
zetterij versturen.

De website is bedoeld voor alle gebruikers van zetwerk, onder andere
dakdekkers; dak- en gevelbeplaters; specialisten op het gebied van deuren, zonwering en rolluiken; aannemers en montagebedrijven. Met behulp van de webwinkel met vereenvoudigde tekeningen kunnen de materialen, maten en hoeken van het zetwerk worden opgegeven. Na bestelling wordt het zetwerk door vakkundige medewerkers van Bepro BV gemaakt. Zetwerkwinkel.nl streeft naar verwerking binnen één werkdag zodat het product zeer snel kan worden opgehaald of verzonden.

IsoBouw klaar voor BIM

Als één van de eerste isolatiefabrikanten biedt IsoBouw via haar site de mogelijkheid om 3D-tekeningen te downloaden die gebruikt kunnen worden voor BIM. BIM staat voor ‘Bouw Informatie Model’ en is een 3D-‘teken’omgeving en managementtool waarin alle partijen die een belangrijke rol spelen in het bouwproces samenwerken. De Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat eisen al het gebruik van BIM in hun contracten. De verwachting is dat BIM de standaard wordt in de bouwwereld.

Via haar website biedt IsoBouw de mogelijkheid om 3D-bestanden te downloaden in verschillende bestandformaten: DWF, DWG, IFC, RFA. Deze kunnen vervolgens gemakkelijk geïntegreerd worden in het 3D-ontwerp. De zogenaamde RFA-bestanden zijn specifiek opgesteld voor toepassing in tekensoftwareprogramma’s die gebruikt worden in het BIM-concept, zoals Revit.

 

Morgo Aluminium vernieuwt documentatie en website

Morgo Aluminium bv in Zutphen, leverancier van aluminium producten voor de bouw en van magnesium extrusieprofielen en plaat voor de industrie, heeft haar documentatie en internetsite volledig vernieuwd. Projectfoto's geven een compleet beeld van de diverse productgroepen en illustreren de technische mogelijkheden. De site biedt een overzicht van alle uitgevoerde bewerkingen en ook informatie over montagewerkzaamheden.

De documentatie kan online worden doorgebladerd en middels een zoeksysteem wordt het gewenste product direct gevonden. In aansluiting daarop kan met de bestekservice, de bestektekst direct gegenereerd en gedownload worden, in combinatie met een DXF en/of DWG-tekening.

 

 Sika ISO 14001 gecertificeerd

Sika Nederland B.V. heeft onlangs het ISO 14001 certificaat behaald. Met het behalen van dit certificaat kunnen klanten erop vertrouwen dat Sika milieubewust werkt en voldoet aan de wettelijke eisen. Met behulp van de ISO 14001-norm kan Sika haar milieuprestaties beheersen en verbeteren. Er wordt in de bedrijfsvoering structureel aandacht besteed aan onderwerpen als milieu, welzijn en omgeving. Concreet zal Sika de hoeveelheid CO2 reduceren door over te stappen naar groene stroom, groen leasen in te voeren en o.a. de verlichting te vervangen. Daarnaast wordt de hoeveelheid gevaarlijk afval flink gereduceerd.

 

Derbigum neemt Duitse specialist in EVA dakbanen over

Derbigum, het moederbedrijf van Derbigum Nederland, heeft 100% van de aandelen van Vaeplan GmbH verworven, een in Duitsland gevestigde specialist in EVA dakbanen. Deze overname biedt nieuwe perspectieven voor de verdere groei van Derbigum in Europa.

Vaeplan, dat zijn hoofdkantoor en een productie-eenheid in Haßfurt (Beieren, Duitsland) heeft, produceert en verkoopt eenlaagse EVA kunststofmembranen. Vaeplan is voornamelijk actief in Duitsland, via een verkoopnetwerk van vertegenwoordigers. Het bedrijf werkte reeds mee aan grote internationale dakbedekkingprojecten.

"De overname van Vaeplan strookt perfect met de groeistrategie van Derbigum. Het opent nieuwe markten waar wij nog niet aanwezig waren. De overname stelt ons in staat om een sterkere positie op te bouwen in Duitsland, dat een sleutelmarkt is voor ons bedrijf,” aldus Marc Van den Cruyce, de nieuwe Managing Director van Vaeplan.

Luxlight opent vestiging in België

Producent en marktleider van platdakramen voor woningen in Nederland Luxlight heeft onlangs een vestiging in België geopend. “In tijden van marktveranderingen moet je flexibel en innovatief zijn en inspelen op kansen en mogelijkheden”, aldus eigenaar Pieter Bax. “We kregen meer en meer aanvragen vanuit België. In België is een grote vraag naar een upgrade en uitbreiding van de bestaande woning. Onze producten zijn hier volledig op afgestemd en daarom hebben we besloten door te pakken en  te investeren in een verdere groei met onze producten en diensten.”

Moestuin op dak kantoorcomplex Schiekade

Op het dak van kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade is een moestuin aangelegd. Op initiatief van CODUM en Bureau ZUS ( Zones Urbaines Sensibles) is met steun van eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam een plan voor de ‘dak-akker’ ontwikkeld. De engineering en uitvoering waren in handen van Binder Daktuinen uit Poortugaal en Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort. In samenwerking met de Dakboerin Annelies Kuipers uit Haarlem is er een kweekplan opgesteld en worden momenteel de eerste groenten ingeplant. Het gehele project wordt gemonitord door de Hogeschool Rotterdam om meer inzichten krijgen in het functioneren van dakmoestuinen.

Op het dak wordt niet alleen groente of fruit geteeld, er komt ook een bijenkorf en een klein informatiecentrum met een educatief karakter. De verse dakproducten worden geleverd aan lokale restaurants en de dakakkerswinkel ter plekke.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam