Zoeken

Roofs 2012-03-20 Witte TPO voor CAV Agrotheek

Aan het Zuidrak in Wieringerwerf is de afgelopen maanden gebouwd aan de nieuwbouw van CAV Agrotheek bv In het nieuwe pand is naast kantoor- en winkelruimte een opslagplaats en magazijn ingericht voor de toeleveranciers van agrarische producten. Om het binnenklimaat te beheersen in de opslagruimten is een witte dakbedekking toegepast.

CAV Agrotheek bv, in 2008 ontstaan uit Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging ‘De Wieringermeer’ en Haijtema Agrotheek bv, is toeleverancier van een uiteenlopend assortiment producten voor de agrarische sector, bijvoorbeeld gewasbeschermingmiddelen, meststoffen, (gras)zaden, veevoeders en bollennetten.

Het bedrijf heeft onlangs in Wieringerwerf een nieuwbouw gerealiseerd waar zowel een kantoor als magazijn en opslagplaats in is gevestigd. De gehele nieuwbouw bestaat uit vijf daken met een gezamenlijke oppervlakte van 6.900 m². Het gehele project is onderverdeeld in drie gebouwdelen: A (kantoor + winkel), B (bulkopslag) en C (magazijn). Gebouwdeel A (twee daken, in totaal 1.200 m²) is voorzien van een losliggende, bitumineuze dakbedekking van leverancier Troelstra & de Vries met een ballastlaag van grind. Gebouwdeel B en C (drie daken, in totaal 5.700 m²) kregen een witte TPO dakbedekking van dezelfde fabrikant. De architect, dakdekker en leverancier vertellen over de verschillende aspecten van het project.

Troelstra & de Vries bv, onderdeel van de Franse Soprema groep, introduceert de laatste jaren diverse nieuwe innovatieve producten voor de professionele bouwwereld. In Nederland kennen wij deze producent met name als leverancier van bitumineuze afdichtingssystemen. Aan dit assortiment is sinds vorig jaar ook een groep synthetische dakbanen toegevoegd, TPO en PVC. Voor dit werk is zoals gezegd gekozen voor het TPO membraan.

Brandveiligheid

Brandveiligheid is een belangrijk item waar bij de nieuwbouw rekening mee diende worden gehouden. In het assortiment zitten ook brandbare producten zoals bestrijdingsmiddelen, daarom is in het ontwerp rekening gehouden met de meest uiteenlopende scenario’s. “De gehele nieuwbouw is verdeeld in veertien  brandcompartimenten,” aldus architect M. Sijtsma van ME-2 Architecten bna uit Medemblik. De gevaarlijke stoffen zijn ondergebracht in drie extra beveiligde PGS ruimtes. Deze zijn vanwege het tankstation dat bij het pand is gesitueerd extra zwaar uitgevoerd. Alle scheidingswanden tussen de verschillende brandcompartimenten zijn brandscheidend uitgevoerd tot de bovenzijde van de brandwerende geprefabriceerde stalen sandwich dakplaten om bij een eventuele brand brandoverslag te voorkomen.”

Binnenklimaat

Het binnenklimaat was een ander aspect waar rekening mee moest worden gehouden, met name in verband met de bulkopslag. Het opgeslagen graan mag immers niet teveel opwarmen. Hiertoe is een ventilatiesysteem aangebracht die kan worden bijverwarmd. Om de opwarming in de loodsen via opwarming van het platte dak te beperken is besloten een reflecterende witte dakbedekking op deze daken aan te brengen, namelijk de witte Flagon TPO dakbedekking van Soprema, in Nederland op de markt gebracht door Troelstra & de Vries.

Het gaat hier om een witte, mechanisch bevestigde TPO van 1,2 mm. Er is met name voor deze dakbedekking gekozen vanwege de hoge reflectie die met dit materiaal wordt bereikt, maar ook andere eigenschappen van het materiaal speelden een rol in de besluitvorming. Door de bestendigheid van het materiaal tegen UV en temperatuursschommelingen wordt namelijk een lange levensduur bereikt. Het materiaal neemt in vergelijking met een zwarte, bitumineuze dakbedekking minder warmte op en daardoor is de thermische belasting van de constructie lager.

De mechanische bevestiging en de hoge ponsweerstand van het materiaal zorgen er ook voor dat de dakbedekking bestand is tegen een hoge windbelasting. Wieringerwerf ligt in Windgebied 1. Tenslotte speelde ook de milieuvriendelijkheid van de dakbedekking een rol in de uiteindelijke keuze. TPO bevat geen weekmakers en daarmee vormt het geen belasting voor het milieu.

Werkzaamheden

Om een gunstig binnenklimaat te realiseren, moest op de daken van gebouwdeel B en C minimaal een Rc-waarde van 2,5 worden gehaald. Dit is bereikt met een PIR isolatie van Kingspan. Omdat de daken relatief smal en lang zijn (18 x 45 m) was het nodig een behoorlijk afschot te creëren. Voor het overige is het de bedoeling dat de witte dakbedekking bijdraagt aan een gunstig binnenklimaat. De eerste metingen wijzen uit dat de onderliggende ruimte enkele graden koeler blijft. De temperatuursschommelingen worden tot een minimum beperkt, wat gunstig is voor de houdbaarheid en de kwaliteit van het graan.

De witte TPO dakbedekking is mechanisch bevestigd en in de naden gelast aangebracht. Voor dakdekkerbedrijf Van Tuyl Dakbedekkingen uit Kreileroord was het de eerste keer dat het bedrijf met dit materiaal werkte. Met ondersteuning van de fabrikant is de dakbedekking probleemloos aangelegd. “Het gaat er vooral om het juiste lasvenster te bepalen,” aldus R. van Tuyl van het dakdekkerbedrijf. “Als dit niet in orde is, is ook de hechting van de naden niet goed. Daarom moet deze dakbedekking met zorg en aandacht, en kennis van zaken, worden aangebracht.” Het resultaat beantwoordt volledig aan de verwachtingen van zowel de architect als de opdrachtgever.

In juli 2011 is de gebouwdeel B, de graanopslagloods, opgeleverd. De volledige nieuwbouw is in december 2011 opgeleverd en begin 2012 in gebruik genomen.

BEGIN KADER

Nieuwbouw CAV Agrotheek bv

Opdrachtgever: CAV Agrotheek bv te Wieringerwerf

Architect: ME-2 Architecten bna te Medemblik

Hoofdaannemer: Aannemingsbedrijf K. Dekker bv te Krabbendam

Dakdekker: Van Tuyl Dakbedekkingen te Kreileroord

Leverancier dakbedekking: Troelstra & de Vries bv te IJlst