Roofs 2012-03-18 Fakro opent trainingscentrum in Nederland

Op 11 februari 2012 vond in het Poolse Jaworzyna Krynicka de derde editie van het wereldkampioenschap skiën voor dakdekkers plaats. Het evenement werd georganiseerd door de Internationale Dakdekkersfederatie (IFD) in samenwerking met dakraamproducent Fakro. Deze laatste meldde tevens enkele innovaties. Medio maart zal het bedrijf in de Nederlandse vestiging in Groesbeek een trainingscentrum openen.

De IFD (Internationale Föderation Dachdeckerhandwerks) fungeert al sinds 1952 als het internationale samenwerkingsverband van de respectievelijke brancheverenigingen van de dakenbranche.        Sinds 2010 is de Nederlander Piet Jacobs president van de vereniging. De vereniging is met name opgericht voor de internationale kennisuitwisseling. Veel Oost-Europese landen hebben pas sinds kort een branchevereniging en zijn in hoog tempo bezig zich te professionaliseren. Tevens heeft de IFD ondermeer zitting in normeringscommissies van de Europese Commissie, zodat de vereniging invloed kan uitoefenen op de totstandkoming van de Eurocodes, Europese normering en internationale regelgeving.

Skitoernooi

Kennis halen en kennis delen is de belangrijkste peiler van de vereniging. Een aantal maal per jaar treffen de voorzitters en de secretarissen van de diverse IFD lidlanden zich in het voorzittersoverleg, om op informele wijze hun wensen en verwachtingen te delen en andere actuele zaken met het bestuur te bespreken.

Een van die gelegenheden is het jaarlijkse skitoernooi dat wordt georganiseerd in samenwerking met de Poolse fabrikant van dakramen Fakro. Op 11 februari werd in Jaworzyna Krynicka, aan de Slowaakse grens, de derde editie van het toernooi gehouden. In het teamklassement was Tsjechië de winnaar, gevolgd door Slowakije en Zwitserland. Rond het toernooi was volop gelegenheid om op een informele manier bij te praten met de internationale vertegenwoordigers van de dakenbranche.

De dakramenfabrikant nam de gelegenheid te baat om de recente innovaties onder de aandacht te brengen. De Nederlandse markt     is voor Fakro een belangrijke markt vanwege de regelgeving die de innovaties op de diverse aspecten van dakramen aansturen. Medio maart 2012 zal men dan ook in Groesbeek een trainingscentrum en showroom openen. Van daaruit zullen zowel de Nederlandse klanten als die uit Duitsland en België kennis kunnen maken met de ontwikkelingen die de fabrikant op de markt brengt.

Innovaties

Vorig jaar vierde Fakro haar 20-jarig bestaan. Het bedrijf is momenteel met ruim 15% van de wereldmarkt de tweede leverancier van dakramen van de wereld. Zo’n 70% van de productie is bestemd voor de export. Het bedrijf heeft wereldwijd zo’n 3.300 medewerkers in dienst, in 15 distributiecentra en 12 productielocaties. Het hoofdkantoor staat in het Poolse Nowy Sącz , alwaar men diverse productielocaties in bedrijf heeft, naast een laboratorium en een ruime showroom. Een 40-koppige R&D-afdeling is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Aandachtspunten bij de innovaties zijn o.a. de isolerende waarde van het dakraam, de inbraakwerendheid en het comfort bij het gebruik. De dakramen zijn voor de renovatiemarkt beschikbaar in de maatvoering die voor bestaande dakramen gangbaar zijn.

Wat betreft de thermische weerstand biedt men diverse innovaties. De FTT U8 is bijvoorbeeld een dakraam dat door vier lagen glas en een speciaal ontworpen gootstuk met extra isolatie een U-waarde van Uw = 0,58 W/m²K haalt. Het gootstuk (met schaapwol isolatie) is overigens ook op andere typen dakramen toepasbaar. Men biedt een XDP isolatieset om een optimale aansluiting tussen het dakraam en het dakvlak te verkrijgen. Aan de FTT U8 is verder als opvallende kwaliteit te melden dat het dakraam op een hogere plek dan gebruikelijk roteert. Dit betekent dat een volwassen persoon rechtop in de opening kan staan als het raam open staat (en niet het hoofd stoot tegen het geopende dakraam).

Ook is men bij het bedrijf aan de slag gegaan met de inbraakwerendheid van de producten. Allereerst heeft men de kwaliteit van het glas zodanig verbeterd dat een volwassen mens erop kan springen zonder het glas te breken. Dit is ook belangrijk voor de doorvalveiligheid van de dakramen en lichtstraten; jaarlijks vallen wereldwijd tientallen mensen door dakramen. Alle dakramen van Fakro voldoen minimaal aan veiligheidsklasse 3 van de EN 14351-1. Tevens heeft men het topSafe systeem ontwikkeld, wat inhoudt dat de sluitingen van de dakramen extra stevig zijn uitgevoerd, o.a. door de bevestiging van de schroeven (schuin in plaats van recht) en de bevestiging van een extra metalen strip die voorkomt dat de sluiting met behulp van gereedschappen kan worden geforceerd.

Tenslotte meldt men ook enkele noviteiten in het assortiment die een verdere verbetering van de lichtinval en het comfort behelzen. De FGH-V Galeria is bijvoorbeeld een luxueus balkonraam dat bij het openen direct de balustrade vormt. De balustrade vormt ook de kinderbeveiliging. De dakramen van Fakro hebben overigens altijd de handgreep aan de onderkant zodat ze bij het openen en sluiten altijd eenvoudig zijn te bedienen. Het bedrijf beschikt over alle relevante certificaten voor de internationale markt.

Naast dakramen heeft de Poolse producent een uitgebreid assortiment zoldertrappen, lichtstraten, accessoires en elementen voor zonne-energie. Alle innovaties zullen binnenkort te bezichtigen zijn in het trainingscentrum in Groesbeek.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand

                                                                             Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam