Roofs 2012-02-33 nieuwslijn

AGENDA

10 februari 2012

IFD FAKRO Ski World Cup

Muszyna (Polen)

Info: www.skicup.fakro.com

16 februari 2012

Symposium: Groen vastgoed, goed verhuurd?

Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch

Info: www.energievastgoed.nl

21-25 februari 2012

Bautec 2012

Messe Berlin te Berlijn (D)

Info: www.bautec.com

23 februari 2012

Groen 2012

WTC Leeuwarden

Info: www.groen2012.nl

6 maart 2012

Renovatie 2012

Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch

Info: www.renovatiebeurs.nl

25 april 2012

Congres Bouwbesluit 2012

Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch

Info: www.congresbouwbesluit.nl

PERSONALIA

Troelstra & de Vries

Per 1 januari 2012 is Pieter Roos aangesteld als verkoopleider bitumen bij Troelstra & de Vries bv. Roos is sinds 2004 actief als commercieel technisch adviseur bij Troelstra & de Vries B.V. Hij heeft ruime ervaring opgedaan in het marktsegment bitumen.

Pieter Roos wordt landelijk commercieel verantwoordelijk voor alle bitumineuze dakmaterialen

Velux Nederland

Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland bv is gekozen als nieuw bestuurslid van Stichting Living Daylights. Stichting Living Daylights promoot een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. VELUX Nederland is al sinds 2004 donateur van Living Daylights en Michel Kalis is als jurylid persoonlijk betrokken geweest bij de voorgaande twee edities van de Daylight Award.

Van der Tol

Vanaf  1 januari 2012 versterkt Olivier Copijn de directie van Van der Tol Hoveniers en terreininrichters in de functie Directeur Realisatie. Copijn was al werkzaam binnen de organisatie en zal in deze functie eindverantwoordelijk zijn voor de aansturing van de operationele zaken. Aanleiding voor deze directie uitbreiding is de groeiende organisatie van de drie volwaardig Randstedelijke vestigingen in Amsterdam, Hollandsche Rading en Berkel en Rodenrijs.

Nieuwe normen NEN

NEN 6707:2011 2e Ontw nl – Bevestiging van dakbedekkingen – Eisen en bepalingsmethoden.

NEN-EN 491: 2011 en – Betonnen dakpannen en hulpstukken voor dakbedekking en bekledingselementen – Beproevingsmethoden

NEN 6062:2011 nl – Bepaling van de brandveiligheid van rookgasafvoervoorzieningen – Algemeen.

NEN-EN 14241 -1:2011 Ontw en – Schoorstenen – Elastomerische afdichtingen en afdichtingsproducten – Materiaaleisen en beproevingsmethoden – Deel 1: Afdichtingen in afvoersystemen.

NEN-EN 14471:2011 Ontw en – Schoorstenen – Systeemschoorstenen met kunststoffen binnenbuizen – Eisen en beproevingsmethoden.

NPR-CEN/TS 16134:2011 en – Uitmondingsconstructies voor schoorstenen – Algemene eisen en materiaalonafhankelijke beproevingsmethoden

Ingezonden brief

In het artikel ‘Bouwbesluit 2012 is deels gemiste kans’, zet Edgar Veenman van de Veenman Groep zijn vraagtekens bij de uitvoering en handhaving van de bouwregelgeving inzake veiligheid. Ondanks een vertraging wordt door het platform Preventie Valgevaar HBA nog volop gewerkt aan voorlichting en scholingsmateriaal en activiteiten, gericht op de invoering van het toetsingskader.

Daarbij zal vanaf het begin zeker niet alles perfect lopen, maar er wordt nu een nadrukkelijk begin gemaakt met bronaanpak vanaf ontwerp. Door de afstemming tussen deelnemers aan het platform en AEDES /BNA en BWT zal er een dynamisch proces ontstaan waarbij eventueel onduidelijkheden en interpretatieverschillen zoveel zullen worden vermeden. 

Vervolgens zullen bij de eerste evaluatie van deze nieuwe regelgeving zo mogelijk en zo nodig nog verdere verbeteringen worden voorgesteld.  

Verder is het natuurlijk van belang dat juist nu onderhoudsbedrijven en adviseurs in een vroege fase hun expertise aanbieden aan opdrachtgevers en architecten. Daarnaast zullen in het toetsingskader adressen worden vermeld van instanties en personen, die kunnen worden geraadpleegd voor een eventuele second opinion.

Jos van der Borgt, SBD

Noodlottig ongeval    

Jurriën Oosterbeek (44), commercieel technisch adviseur bij Triflex, is vrijdagmiddag 6 januari 2012 omgekomen bij een bedrijfsongeval aan de Klokkengieterlaan in Zwolle. Hij voerde omstreeks 13.00 uur werkzaamheden uit op een bouwterrein toen hij door nog onbekende oorzaak van drie hoog naar beneden viel. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Jurriën Oosterbeek laat een vrouw en twee kinderen achter.

Ministerie SZW: Woningcorporaties moeten meer rekening houden met veiligheid bouwvakker

Woningbouwcorporaties houden als opdrachtgever in de bouw vaak te weinig rekening met de werkomstandigheden op het bouwterrein. Ze beseffen meestal niet dat ze als opdrachtgever medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid en gezondheid van werknemers op de bouwplaats.

Dit blijkt uit de resultaten van controles van de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) op 313 bouwplaatsen waar in opdracht van in totaal 132 corporaties werd gewerkt.

In ruim tweederde van de controles op de bouwplaats was sprake van onveilig of ongezond werk. In de meeste gevallen ging het om valgevaar. Ook werden bouwvakkers vaak lichamelijk te zwaar belast. In totaal constateerde de Inspectie SZW bijna 400 overtredingen. Bij ruim veertig procent van de overtredingen lag de oorzaak in het ontwerp van het gebouw; dat is de verantwoordelijkheid van de corporatie.

Ambachtseconomie in 2011 stabiel

De ambachtseconomie draaide in 2011 relatief goed. Waar de economie aan het eind van het jaar in een recessie belandde, handhaafde de ambachtelijke sector zich vorig jaar redelijk.  De werkgelegenheid daalde weliswaar met een half procent, maar de omzet nam drie procent toe. Dat is beter dan de meeste andere sectoren presteerden. Onderzoek van het EIM, in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) toont dit aan. Volgens Hans Nelson van het HBA sluiten deze ontwikkelingen aan bij die in Duitsland. ”De ambachtseconomie is ook in tijden van recessie een relatief stabiele factor”.

Bezoekersrecord voor InterSOLUTION

De 4de editie van InterSOLUTION, de internationale vakbeurs voor zonne-energie in de Benelux, was goed voor een bezoekersrecord. 5.246 bezoekers uit 26 landen bezochten de vakbeurs in Flanders Expo te Gent. Dit is een stijging van +26% t.o.v. de vorige editie. De bezoekers kwamen uit liefst 26 landen, met 23% uit Nederland.

138 exposanten uit 14 landen toonden naast hun gamma een aantal nieuwigheden voor deze jonge sector. De belangrijkste trends zijn: de integratie van systemen voor intelligent energiemanagement, esthetische zwarte panelen, stabilisering van de markt gebaseerd op een bewustzijn voor kwaliteit en de lange termijn.

Van der Tol is Duurzaamste Hovenier 2011    

Onlangs is in Hardenberg, tijdens de Groene sector vakbeurs, Van der Tol Hoveniers en Terreininrichters uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier 2011. Commercieel directeur Aart Veerman nam de prijs in ontvangst (zie foto).

 Het feit dat Van der Tol de ECO-check ontwikkelde in 2011 en die vanaf 2012 uitvoert op haar aanleg- en onderhoudswerkzaamheden, en hiermee een aanzienlijke bijdrage aan milieubewust ondernemen levert, was doorslaggevend voor de jury. Naast de ECO-check loofde de jury de ontwikkelde vier duurzame tuinmodellen; de vogeltuin, kringlooptuin, natuurtuin en vlindertuin. Tuinconcepten die op basis van de behoefte van de klant worden aangeboden: maatwerk dat zorg draagt voor natuur en milieu.


Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam