Roofs 2012-02-28 FP Guardrail toegepast op fabrieksdaken Rockwool

Isolatiefabrikant Rockwool uit Roermond is momenteel bezig alle daken van de fabriek te beveiligen. Voor de daken van de hal waar productielijnen 6 en 8 staan opgesteld is gekozen voor een nieuwe ontwikkeling van leverancier van valbeveiligingsoplossingen Gevaco.

Volgens de arbeidshygiënische strategie geniet collectieve valbeveiliging de voorkeur boven individuele voorzieningen. Daarom is in eerste instantie gekeken naar manieren om collectieve valbeveiliging aan te brengen. Elk dak van de fabriek heeft zijn eigen specifieke vraagstukken, die allemaal een specifiek antwoord vereisen. Wim Leerentveld, projectleider voor productiehal 6 en 8, heeft voor hij bij Rockwool aan de slag ging in onderaanneming gewerkt voor DSM, waar een strikt veiligheidsbeleid gold. Deze ervaring heeft hij aangewend voor de beveiliging van de betreffende daken.

Voor de verschillende daken is een RI&E gemaakt en vervolgens een plan van aanpak opgesteld. De daken van productiehal 6 en 8 leenden zich goed voor toepassing van een dakrandbeveiliging in de vorm van een hekwerk. Omdat Leerentveld in het verleden met Gevaco bv uit Berg en Terblijt heeft samengewerkt, was hij goed bekend met de systemen van de leverancier. Uiteindelijk is gekozen voor de FP Guardrail, een innovatie die de leverancier onlangs op de markt heeft gebracht. In totaal is door dakdekkerbedrijf Verkoelen uit Weert zo’n 200 meter van dit systeem op de daken van productiehal 6 en 8 van Rockwool aangebracht.

Hekwerk

Het bedrijf introduceerde de innovatie onlangs. Vooral de eenvoudige, arbeidsvriendelijke toepasbaarheid en de multifunctionele inzetbaarheid van het beveiligingssysteem zijn onderscheidend.

“De FP Guardrail is een vrij opgelegd leuningsysteem voor permanente beveiliging,” legt Bianca Eurelings van Gevaco uit. “Het is een modulair opbouwbaar systeem dat is vervaardigd uit aluminium en aan elkaar bevestigd wordt met RVS bevestigingsmiddelen. Het  wordt geballast door middel van daktegels (30x30x6/8 cm) met een gewicht van ongeveer 12,5 kg. Exclusief tegel weegt een staander 7,2 kg en de staanders kunnen tot maximaal 3 meter van elkaar af staan. Door dit geringe gewicht en het geringe aantal benodigde ballasttegels en staanders wordt het dak minder belast en is er ook minder kans op struikelen.”

Is de grote afstand tussen de staanders al opvallend te noemen, ook de staander zelf bevat een opvallende vinding. Deze is namelijk scharnierend en met een pin/bout vast te zetten in een hoek van 90º of 70º. Het hekwerk is ook volledig neer te klappen. Op deze manier wordt een antwoord geboden op het esthetische bezwaar dat men tegen een veiligheidshekwerk kan hebben. De scharnierplaat is voorzien van sleufgaten waarmee men eventuele hoogteverschillen kan opvangen. Als het dak dus niet wordt betreden, kan het hekwerk worden neergeklapt. “Vanzelfsprekend mag pas op het dak worden gewerkt als de staanders weer rechtop staan,” aldus Eurelings. “Dit systeem is ontworpen om snel en eenvoudig op te zetten en zorgt dan ook voor een optimale veiligheid voor degenen die zich op het dak bevinden.”

Wat betreft de krachten die het systeem aankan is het systeem getest en gecertificeerd door Aboma Keboma conform Arbobesluit 3.16 en de EN-normen 13374(A) en 14122-3, en aanvullend een zandzak slingerproef.

Fabrieksdak

De daken van productiehal 6 en 8 van Rockwool hebben veel hoeken en ook veel opgaand werk in de vorm van hellende daken. Dat betekende dat er voor de diverse situaties maatoplossingen dienden te worden bedacht. Het systeem is voorzien van bochtstukken, waarmee bochten in de verschillende hoeken kunnen worden gemaakt. Zoals op de foto’s te zien is, konden de liggers bij het opgaand werk los blijven omdat het systeem door de ballasttegels voldoende sterk is.

Leerentveld vertelt: “Het esthetische aspect speelde in dit geval geen grote rol omdat het de daken van productiehallen betreft waar geen strenge esthetische eisen voor gelden. De mogelijkheid het systeem neer te klappen was in dit geval dan ook geen argument om dit systeem toe te passen. Eerder waren wij op zoek naar een veilige oplossing, die eenvoudig is in de montage en het gebruik en die bovendien een concurrerende prijsstelling heeft.”

Peter van Wegberg van dakdekkerbedrijf Verkoelen bevestigt dat het systeem eenvoudig is te monteren. Het dakdekkerbedrijf houdt zich intensief bezig met veilig werken op hoogte en haalde daar twee jaar geleden een eervolle vermelding mee bij de uitreiking van de Daktopper 2009. Dit jaar, bij de Daktopper 2011, won het bedrijf de Aanmoedigingsprijs. Het bedrijf is zeer te spreken over dit nieuwe systeem. “Vanwege het lichte gewicht en de handzame onderdelen is het systeem eenvoudig naar het dak te verplaatsen,” aldus Van Wegberg. “De onderdelen zijn vervolgens snel te monteren. Overigens begeleidt de leverancier het systeem intensief, zowel persoonlijk als met een montagehandleiding – inclusief checklist die na montage dient te worden doorlopen.”

Zal het systeem ook op de andere daken worden toegepast? “Toepassing van dit systeem kan niet op al onze daken worden gerealiseerd,” aldus Leerentveld. “Sommige daken zijn daar bijvoorbeeld te klein voor, hier zijn dakankers aangebracht. Andere dakvlakken waren juist weer te groot: als er in het midden van het dakvlak alleen een installatie voor de airco staat en het dak verder niet betreden hoeft te worden, gaat het te ver om alle dakranden permanent te beveiligen. Dan kun je beter bijvoorbeeld looppaden aanbrengen. Maar voor deze daken bood de FP Guardrail een passende oplossing en wellicht is het dat ook voor sommige van onze andere daken.”

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam