Roofs 2011-11-14 Tweede leven voor EPDM dakbedekking

Voor de optimalisatie van de Multimate in Lemelerveld was het nodig een bestaande bedrijfshal te verplaatsen. De hal was nog maar 14 jaar oud, de levensduur van het dakpakket (EPS isolatie en EPDM dakbedekking) was nog niet verstreken. Daarom is ook de oude dakbedekking opnieuw geplaatst.

De groei van de Multimate in Lemelerveld vereiste een nieuwbouw en als gevolg daarvan een andere indeling van het bedrijf en buitenterrein. In 2011 is de complete nieuwbouw gerealiseerd van 2200 m2 , ook voorzien van Prelasti EPDM membranen. De bestaande opslaghal van 650 m2 op het terrein was in 1997 gebouwd. Om de materialen van de winkel sneller en efficiënter te kunnen aanvoeren was het nodig dat de bestaande opslaghal aan het pand zou worden gebouwd. Besloten werd de bestaande hal in zijn geheel te verplaatsen. De gehele hal werd gedemonteerd en op een nieuwe plek, een kwartslag gedraaid, weer opgebouwd – met een segment minder, waardoor de oppervlakte 550 m2  is geworden.

Bijzonder is dat ook de bestaande dakopbouw werd gehandhaafd. Bij de bouw van de oorspronkelijke hal in 1997 was de lange levensduur van de EPDM dakbedekking een van de verkoopargumenten. Nu was de tijd gekomen de leveranciers aan deze belofte te houden. Serco Dakspecialisten uit Lemelerveld had destijds het dak aangelegd en werd ditmaal ingeschakeld om dezelfde dakbedekking te verwijderen en later opnieuw weer aan te brengen. Geen geringe klus; het dakdekkerbedrijf zocht hiervoor de samenwerking met leverancier EPDM Systems.

Oude dakbedekking opnieuw gebruikt

Het gaat hier om een Prelasti EPDM dakbedekking met een dikte van 1,2 mm die in 1997 partieel verlijmd is aangebracht op een staaldak met een EPS isolatielaag met bitumen cachering. Directeur Patrick Grobbée van het dakdekkerbedrijf vertelt: “Voor de sloop hadden wij drie à vier dagen nodig. Dat is relatief veel tijd, en dat komt omdat we de membranen heel voorzichtig van de ondergrond moesten lostrekken (pellen). Het was goed uitkijken dat de dakbedekking niet zou worden beschadigd. Het was niet te voorkomen dat de onderliggende cacheerlaag van de isolatie mee zou komen. Daarom moest de dakbedekking vervolgens worden schoongemaakt en er moest een nieuwe bitumineuze scheidingslaag laag op de isolatie worden aangebracht. Ook werd de oorspronkelijke isolatie opnieuw geplaatst.”

De EPDM membranen werden na demontage vervoerd naar de locatie van EPDM Systems in Lemelerveld. Daar werden ze gereinigd en gecontroleerd op beschadigingen. “We hadden de membranen hiervoor uitgelegd op onze binnenplaats – zo konden ze meteen ook drogen,” vertelt directeur Edwin van Dijk. “De kleinste beschadiging van de dakbedekking kan funest zijn, daarom werden de membranen grondig geïnspecteerd. Eventuele beschadigingen zouden we markeren en deze zouden na opnieuw aanbrengen worden voorzien van een nieuwe EPDM folie. Gelukkig hebben we geen beschadigingen geconstateerd. Zodra de membranen geïnspecteerd, gereinigd en gedroogd waren, werden ze opnieuw opgevouwen en opgerold zodat ze weer naar de bouwplaats konden worden vervoerd.”

Op de opnieuw opgebouwde hal (zelfde staalconstructie, staalbeplating en wandbeplating) werd vervolgens weer het oorspronkelijke isolatiemateriaal aangebracht. Daar overheen kwam een nieuwe bitumineuze (260/p11) dampremmende laag. Vervolgens werden de Prelasti EPDM membranen (drie membranen) opnieuw partieel verlijmd op de ondergrond. Bij de naadverbinding werd een extra zekerheid ingebouwd door hier overheen volledig verkleefd een nieuwe strook EPDM van hetzelfde merk op aan te brengen. Ook werden nieuwe hwa’s en noodoverlopen aangebracht.

Levensduur

Dhr. Wunnink van Multimate Lemelerveld legt uit waarom voor deze oplossing is gekozen. “In 1997 is de hal van zo’n 650 m² op ons terrein gebouwd, het betreft een hal die wordt gebruikt voor opslag. Onlangs is aan de achterkant van het pand een nieuwbouw gerealiseerd, waardoor een verplaatsing van de bestaande hal noodzakelijk was. We vonden het zowel uit economische als uit milieutechnische overwegingen echter niet wenselijk om een relatief jonge dakbedekking + isolatie als afval weg te laten voeren. De levensduur van de materialen was nog lang niet verstreken, daarom zijn we met de dakdekker in gesprek gegaan over deze ongebruikelijke oplossing. Zij verzekerden ons dat de bestaande dakopbouw probleemloos opnieuw op het dak kon worden aangebracht.”

Edwin van Dijk: “Wij hebben monsters van de Prelasti EPDM opgestuurd naar de fabrikant SealEco in Zweden. Grondig onderzoek heeft uitgewezen, dat deze Prelasti EPDM na 14 jaar nog steeds voldoet an de eisen van een nieuwe dakbedekking.”

De dakdekker en leverancier bieden een 10-jarige waterdichte garantie op de nieuw aangebrachte ‘oude’ dakbedekking. “Wij verwachten dat de dakbedekking net zo lang mee zal gaan als het pand zelf,” aldus Grobbée.

“Waarschijnlijk is ook de isolatiewaarde van de hal zelfs iets verbeterd doordat de isolatieplaten meer aan elkaar aansluiten dan nieuwe isolatie.”

Wunnink stelt dat deze oplossing uiteindelijk ook economisch voordelig was. “Vanzelfsprekend waren de arbeidskosten wel wat hoger, maar omdat er geen investeringen in nieuw materiaal nodig waren, was de uiteindelijke totale investering lager.  De totale kostenpost was 50% lager dan voor een nieuw gebouw. Doordat er meer arbeid nodig was voor de demontage, maar geen aanschaf van nieuw materiaal, waren de kosten voor de dakbedekking nagenoeg gelijk aan een nieuw dak.Vanzelfsprekend voldoet de nieuwe hal aan alle bouwregelgeving.”

Wunnink stelt tenslotte zeer tevreden te zijn met de realisatie van de hal. De ‘nieuwe’ hal is inmiddels in gebruik genomen.

Opdrachtgever: Multimate Lemelerveld

Hoofdaannemer: Te Kiefte Bouwbedrijf te Lemelerveld

Staalconstructie: Nijl Staalconstructies te Lemelerveld

Dak- en wandbeplating: Olthof Dak, Wand en Gevelbeplating te Nijverdal

Dakdekker: Serco Dakspecialisten te Lemelerveld

Leverancier dakbedekking: EPDM Systems te Lemelerveld

 

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam