Roofs 2011-10-15 Een decennium collectieve valbeveiliging

Dit jaar bestaat Steentjes Veiligheidsnetten & Randbeveiligingen bv uit Valkenswaard 10 jaar. Begonnen als bedrijf van het echtpaar Van der Steen, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot landelijk de grootste partij op dit gebied. Het bedrijf heeft in die periode de veiligheidscultuur in de bouwbranche zien veranderen. Een gesprek met directeur Marco van der Steen.

“Tien jaar geleden werd veiligheid nog vooral gezien als kostenpost,” vertelt Van der Steen. “Tegenwoordig zijn onze producten een integraal onderdeel van het bouwproces. Natuurlijk blijf je partijen houden die zich uitsluitend op de kostprijs richten, maar algemeen gesproken is men nu meer doordrongen van de noodzaak tot veilig werken.”

Veiligheidsnetten en randbeveiliging

Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van veiligheidsnetten en randbeveiliging tijdens de bouw van met name hallenbouw met stalen dakplaten. Maar ook heeft men oplossingen voor o.a. renovatiewerken, woningbouw en evenementen in het assortiment. De netten worden onder het nog niet aangebrachte dak of onder sparingen gespannen zodat voorkomen wordt dat de werknemer tijdens de werkzaamheden verongelukt. Ze worden normaal gesproken met behulp van touwen en speciaal door het bedrijf ontwikkelde klemmen aan de constructie bevestigd. De netten van het bedrijf zijn getest en gecertificeerd volgens de Europese norm EN 1263-1. “De regelgeving op dit gebied is in vergelijking met 10 jaar geleden duidelijk strenger geworden,” vertelt Steentjes. Het bedrijf telt inmiddels in totaal 20 medewerkers en is actief in de hele Benelux en delen van Duitsland en Italië.

Verschillende typen bouw (staalbouw, betonbouw) vragen om verschillende typen oplossingen en het bedrijf heeft zich erop toegelegd voor al deze situaties een oplossing te bieden. Behalve veiligheidsnetten biedt men ook hekwerksystemen voor de randbeveiliging, door Aboma Keboma getest en gecertificeerd, zowel aluminium hekwerken als hekwerken met netten. Deze worden doorgaans in kokers aangebracht die zijn bevestigd aan de gevel. Het aanbrengen van deze systemen vindt normaal gesproken plaats op basis van een RI&E. Deze kan door een externe partij worden gemaakt, maar de leverancier beschikt ook zelf over de know how om deze te vervaardigen.

Collectieve valbeveiliging

“Als niet voorkomen kan worden dat tijdens de werkzaamheden valgevaar ontstaat, gaat de voorkeur uit naar een collectieve valbeveiliging,” aldus Van der Steen. “Het aanbrengen van deze netten en randbeveiliging wordt uitgevoerd door gespecialiseerd personeel. Wij leiden ons personeel intern op. Het duurt een paar jaar voordat iemand zich monteur kan noemen. De moeilijkheid van het werk zit hem vooral in het per situatie beoordelen wat de juiste oplossing is en hoe de systemen het beste zijn aan te brengen.”

De netten zijn vervaardigd uit nylon en wanneer een persoon in een net valt kan hij er eenvoudig weer uit klimmen. Van der Steen: “Het is geen lolletje om in de netten te vallen, je krijgt wel even een klap. Maar het is altijd beter dan vier meter lager op het de betonnen vloer terecht te komen. Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en men bij een val zelfs van een geringe hoogte flink letsel op kan open is zoals bekend de toepassing van een valbeveiligingssysteem bij werkzaamheden boven 2,50 m verplicht.”

Zusterbedrijf JeNetje is groothandel van netten en doeken voor de meest uiteenlopende toepassingen. Denk hierbij aan netten voor de doelen op het voetbalveld en steigerdoeken. Ter gelegenheid van het jubileum organiseert het bedrijf op 18 november 2011 van 13.00 tot middernacht een open dag in de vernieuwde vestiging in Valkenswaard.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam