Roofs 2011-09-30 Nieuw isolatiemateriaal op basis van gel in kunststof mat

Voor situaties waarin met een zo dun mogelijk materiaal een zo hoog mogelijke isolatiewaarde bereikt dient te worden, kenden we al de reflecterende folies. Reflexy.org,  waar Aluthermo Nederland een onderdeel van is, introduceert nu een geheel nieuw type isolatiemateriaal, gebaseerd op een gel in een kunststof mat: de Spaceloft.

Leverancier Aluthermo Nederland uit Winkel was destijds de eerste die in Nederland isolatiematerialen op basis van reflectie aanbood. Directeur Leo Moerings heeft zich niet gemengd in de discussie over de te behalen R-waarden en hoe die te meten; hij stelt dat deze discussie het imago van de reflecterende folies heeft geschaad. Moerings hecht er waarde aan open en eerlijk met klanten te communiceren. “Wij communiceren R-waarden die het materiaal in ieder geval haalt.” Hij geeft bovendien aan weinig vertrouwen te hebben in de officiële testinstituten. “De instituten die in Nederland de benodigde testen kunnen uitvoeren, hebben ook de grote traditionele partijen in hun klantenkring. Het commercieel belang dat deze bureaus bij deze partijen hebben is een belang dat ze altijd in de gaten zullen houden.”

Materiaal

De veranderende markt noopt ook Reflexy tot uitbreiding van het assortiment, om zo de toepassingsmogelijkheden voor de producten te verbreden. Op deze zoektocht stuitte Moerings op de Amerikaanse fabrikant Aspen Aerogel. Het bedrijf is producent van de Spaceloft isolatie, een isolatiemateriaal dat door de NASA is ontwikkeld. Spaceloft is gemaakt van een sillica-materiaal, een nano-materiaal op basis van siliciumdioxide (SiO2). Het wordt gemaakt door bij hoge temperatuur (200 ºC.) gel te drogen. Er ontstaat dan een gelachtige substantie die volgens de fabrikant voor 99,8% uit lucht bestaat en die een vaste, zeer poreuze, zich vertakkende structuur heeft. De gel is opgesloten in een nonwoven polyestermat. Het resultaat is een isolatiemateriaal dat verschillende opvallende eigenschappen heeft. Naast de zeer geringe warmtegeleiding is het materiaal opvallend flexibel, drukvast en waterafstotend. Het materiaal wordt geleverd als isolatiedeken.

Eigenschappen

Spaceloft  heeft een dikte van respectievelijk 5 en 10 mm, door lagen te stapelen kan de gewenste isolatiewaarde worden bereikt. De Lambda waarde van de Spaceloft is 0,0131W/m.K. en het materiaal is bestand tegen temperaturen van  - 40º C. tot + 200°C.  Een rol is 1,40 m breed en per rol zit circa 55 m²  tot 70 m² materiaal.

Het materiaal is eenvoudig te verwerken: iedere professionele  dakdekker kan met het product overweg. Het is eenvoudig aan te brengen en simpelweg met een schaar of een stanleymes te snijden. De isolatiedeken neemt geen vocht op. Het materiaal is namelijk waterdicht en waterafstotend; het kan daarmee als eerste waterdichte laag fungeren. Het is tevens damp-open: hiermee worden condensproblemen uitgesloten. De isolatiedekens worden direct op het dakbeschot geplaatst en koud tegen elkaar gelegd. Indien dit goed gebeurt, blijft de isolatielaag volgens Moerings lucht- en waterdicht omdat het materiaal goed sluit. Cryogel is de dampdichte variant van het materiaal, deze wordt toegepast bij rietgedekte dakconstructies om zijn hoge brandwerendheid.

Het materiaal bevat volgens de fabrikant geen schadelijke stoffen voor mens en milieu. Wel wordt geadviseerd tijdens de verwerking beschermende kleding zoals handschoenen, mond- en oogbescherming te dragen omdat er bij het aanbrengen stof vrijkomt. Moerings: “Het materiaal is volgens de fabrikant, die zich hierbij baseert op diverse testresultaten, op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid – maar het is natuurlijk niet gezond als men aan een te grote hoeveelheid stof wordt blootgesteld. Momenteel is de fabrikant bezig hier een oplossing voor te vinden.”

Toepassing

Het nieuwe isolatiemateriaal is volgens Moerings vooral interessant voor de restauratie- en  renovatiemarkt. “Bij de restauratie van monumenten zoals kerken en kastelen is er vaak weinig ruimte voor het aanbrengen van een isolatielaag. Een dunne isolatiedeken als de Spaceloft kan hier een oplossing betekenen. Ook is het een geschikt materiaal om bijvoorbeeld onder zonnepanelen toe te passen: het vermindert de warmte afgifte aan de onderconstructie. Ook kan het materiaal bijvoorbeeld worden toegepast in koepels, gevels, voorzetwanden, vloeren, koelcellen of wooncontainers.”

Het isolatiemateriaal is door Aspen Aerogel gepatenteerd; Reflexy heeft het alleenrecht verworven van de verkoop van deze materialen, voor toepassingen in de bouw, renovatie en restauratie.

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam