Roofs 2011-07-30 100 jaar Atab

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Antwerpen de ‘Antwerpsche Asphaltfabrieken’ werd opgericht, het latere Atab. Het jubileum werd groot gevierd. Tijdens een feestavond op 24 juni 2011 werd een nieuwe bitumineuze dakbaan gelanceerd die diverse actuele items combineert.

Op de hoofdlocatie aan d’Herbouvillekaai, in het havengebied van Antwerpen, werd voor klanten en relaties een groot feest gegeven ter ere van het 100-jarig bestaan van de fabrikant. De bezoekers werden verwelkomd met een tentoonstelling over de geschiedenis van het bedrijf. Na een sessie waarbij verschillende personen, waaronder de burgemeester van Antwerpen,  een feestrede uitspraken, werd een nieuwe dakrol gelanceerd. Vervolgens werd het 100-jarig bestaan van het bedrijf uitbundig gevierd tijdens een feestavond.

Geschiedenis

Het bedrijf werd in augustus 1911 opgericht te Antwerpen. De producten dienden in eerste instantie voor toepassing op eigen werken: naast dakdekkerswerkzaamheden ook de asfaltering van wegen en kunstwerken. Het eerste eigen product was een isolatieplaat met een juten wapening, onder de merknaam Vulkaan. Het bedrijf groeide gestaag en fuseerde in 1941 met het Nederlandse ‘Wassenaar’ en de nv ‘Creosote’, waardoor het Antwerps Teer & Asphaltbedrijf ontstond, kortweg Atab.

In 1978 werd de dakrol Polygum geïntroduceerd, een APP gemodificeerd bitumineuze dakbaan, gewapend met een non-woven polyesterdoek. Voor de doe-het-zelfmarkt was de introductie van Aquaplan in 1985 een belangrijk moment. Vanaf 2000 is het bedrijf onderdeel van het Canadese IKO. Atab fungeert sinds dat moment als Europees hoofdkantoor en kenniscentrum van de IKO Groep. De activiteiten werden aanzienlijk uitgebreid met de introductie van systemen voor groendaken, zonne-energie, reflecterende dakbanen, kunststof dakbedekkingen en de in Klundert geproduceerde PIR hardschuimplaat IKO enertherm.

Academische zitting

Verschillende sprekers stonden tijdens de feestavond stil bij het jubileum. Afgevaardigd bestuurder Marc van Cleemput bracht onder de aandacht dat Atab in zijn bestaan steeds een vooruitstrevende partij is geweest. Momenteel heeft het bedrijf zo’n 550 medewerkers en exporteert het zo’n 65% van haar productievolume naar in totaal 60 landen. De know how van het bedrijf zorgt ervoor dat het een vooraanstaande rol kan blijven spelen in de veranderende klimatologische en functionele eisen van het dak. Dhr. Van Cleemput gaf aan dat hij eind van dit jaar met pensioen zal gaan. Zijn functie zal worden overgenomen door Dirk Theuns. In zijn toespraak benadrukte Theuns dat het bedrijf met name het afgelopen decennium is uitgegroeid tot een totaalaanbieder voor het dak. Theuns stond niet zozeer stil bij het verleden van het bedrijf, maar keek nadrukkelijk vooruit. Zijn conclusie was ondubbelzinnig: “De toekomst van Atab is duurzaam.”

Hartley Koschitzky, CEO van IKO Europe, sprak namens het moederbedrijf over de positie van de dakbedekkingfabrikant. Het bedrijf paste precies bij de doelstellingen van IKO door de aanwezige expertise en de focus op product- en systeeminnovatie. De keuze voor Antwerpen als Europees hoofdkantoor lag voor de hand, met de internationale oriëntatie, de (culturele) openheid, de aanwezigheid van een van ’s werelds grootste havens en het hoge onderwijsniveau in Vlaanderen. Deze woorden inspireerden Patrick Janssens, de burgemeester van Antwerpen, tot een vergelijking van Antwerpen met New York (waar Koschitzky woonachtig is). Ook de burgemeester roemde het bedrijf om de belangrijke rol die het speelt in de Antwerpse en Belgische bouwwereld en de ecologische bedrijfsvoering.

Nieuwe dakrol

Een van de hoogtepunten van de avond was de introductie van de nieuwe, ecologische dakrol Polygum Carrara.  De nieuwe dakrol werd ingeluid door twee in het wit geklede danseressen. Het gaat hier dan ook om een bitumineuze, witte dakrol die zonlicht reflecteert. Maar het nieuwe product heeft meerdere opvallende eigenschappen. Polygum Carrara is ontwikkeld om alle eisen die tegenwoordig op ecologisch gebied aan een dakbedekking worden gesteld in één dakrol te combineren. Zo is het product voor een groot deel samengesteld uit gerecyclede bitumen en heeft de reflecterende toplaag bovendien een luchtzuiverende werking; dit door de Air Care Technologie (ACT).

Na de ‘academische zitting’ volgde een feestavond met optredens van de coverband de Expendables en een gastoptreden van Paul Michiels (bekend van Soulsister). Alom werd het glas geheven op de volgende 100 jaar van Atab.

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam