Roofs 2011-07-16 Koninklijk bezoek voor een ‘groene rups’

Op 13 mei 2011 ontving Oude Pekela hoog bezoek. De nieuwbouw van de brede school in het Groningse dorp werd geopend door Koningin Beatrix. De verschillende gebouwen waar het complex uit bestaat worden met elkaar verbonden door een bijzonder vormgegeven groendak.

Heel Oude Pekela was uitgelopen om de koningin te verwelkomen. Zij arriveerde per helikopter op een naastgelegen weiland en kwam vervolgens in een limousine bij de school voorrijden. Met een druk op de knop onthulde ze de naam van de nieuwe school, de Groenling.  In het gebouw worden verschillende onderwijsinstellingen geclusterd. Verbindend element is het opvallende, groene dak dat een golvende vormgeving heeft gekregen. Het pand is zodanig uitgevoerd dat het een minimale milieubelasting vormt. De toepassing van het groendak past in deze gedachte.

Verzamelgebouw

Het gaat hier om een verzamelgebouw waarin een JGZ, een peuterzaal, buitenschoolse opvang en een basisschool intensief met elkaar gaan samenwerken. Dit maakt een effectiever gebruik van middelen en voorzieningen mogelijk, wat kostenbesparend werkt. Tevens betekent deze opzet een antwoord op de krimp in het onderwijs. Eventuele leegstand als gevolg hiervan kan worden opgevangen door een andere invulling te geven aan de vrijgekomen ruimte.

Het nieuwe onderwijscentrum is duurzaam, energiezuinig en onderhoudsarm gebouwd. Naast diverse voorzieningen, zoals een warmte-koude opslag in de grond, een uitgekiend ventilatiesysteem en warmtewisselaars is bewust gekozen voor de toepassing van een mossedum dak. Dit vanwege de bekende argumenten (verhogen levensduur van het dak, het waterbufferend, isolerend en geluidsreducerend vermogen, compensatie CO2-uitstoot, reductie van fijnstof).

Groendak

De komst van de koningin was voor de bouwers een leuke opsteker. Dit project toont aan dat energiezuinig en milieuvriendelijk bouwen ook mag rekenen op de aandacht van de regering en het koningshuis. Projectleider Mark Zijnge van aannemersbedrijf Simon Benus Bouw bv uit Stadskanaal vertelt dan ook trots te zijn op het resultaat. Het bedrijf is nauw betrokken geweest bij de uitwerking van het project. Dakdekkerbedrijf Manning dakbedekking bv uit Musselkanaal is een van de vaste partners van het bedrijf. Het gaat hier om een allround dakdekkerbedrijf, dat is gespecialiseerd in verschillende disciplines op het platte dak. Dakgroothandel Altena had in het geheel een adviserende rol.

Het pand bestaat dus uit verschillende gebouwen, die worden verbonden door een centrale ruimte, waar een groendak bovenop is aangelegd. De daken van de omliggende gebouwen hebben een betonnen ondergrond, waar bovenop een dampremmende laag is aangebracht. Deze daken zijn vervolgens voorzien van een steenwol isolatie en een bitumineuze dakbedekking.

Het verbindende dak is een staaldak, waar een volledig verkleefde bitumen dampremmende laag op is aangebracht, het dak was dus snel waterdicht. Daar bovenop kwam een gecacheerde EPS isolatie (100-150 mm) en een EPDM dakbedekking (1,2 mm) volledig verkleefd met PU lijm en de naden geföhnd. Tenslotte is op dit dak mossedum op rollen aangebracht. In totaal gaat het hier om zo’n 2000 m² dakoppervlak, waarvan ongeveer 1350 m² groendak. Bijzonder aan dit dak is natuurlijk de vormgeving, het groene dak beweegt zich als een rups tussen de verschillende gebouwen door. Het is daarmee een bijzonder markeringpunt in het dorpje geworden, dat met name bij de voorzijde, de zijde waar de koningin aankwam, zorgt voor een fraaie uitstraling van het gebouw.

Wat betreft valveiligheid zijn er veiligheidsankers in het staaldak aangebracht. Aan de bovenkant zijn deze fraai verwerkt in het geheel, aan de onderkant van het dak zijn de bevestigingen onzichtbaar ingewerkt door ze te moffelen. Het dak is overigens niet voorzien van een drainagelaag of irrigatiesysteem. Sedum heeft immers weinig onderhoud nodig. Koningin Beatrix bezocht de school echter na een wekenlange periode van droogte, waardoor het dak een bruine uitstraling had, zoals op de foto’s te zien is. Bij meer vochtig weer, of door de daken te besproeien, heeft het dak een meer groene kleur, zoals ook de bedoeling van het ontwerp is.

Koninklijk bezoek

Op die dertiende mei werd koningin Beatrix opgewacht door een enthousiaste menigte schoolkinderen, begeleiders en inwoners van oude Pekela. Na aankomst bij het schoolgebouw kreeg de koningin een bos bloemen aangeboden door de tweejarige Julia Hemmes van de peuterspeelzaal De Blokkendoos. Vervolgens kreeg de koningin een drankje in het schoolgebouw aangeboden. Daarna kwam ze weer naar buiten om zich te laten toespreken door de commissaris van de koningin Van den Berg, burgemeester Schollema van Pekela en wethouder Duit. Deze laatste benadrukte het belang van toepassing van een groendak voor zowel de natuurlijke uitstraling als het milieubewust bouwen. Vervolgens onthulde de koningin met een druk op de knop de naam van het complex. Tientallen schoolkinderen lieten bij deze gelegenheid groene en gele ballonnen los. Na het onthullen van de naam van het complex werd de koningin door het pand rondgeleid waarbij nader werd ingegaan op de verschillende milieuvriendelijke voorzieningen.

Het pand werd in februari van dit jaar opgeleverd en is dus al enige maanden in gebruik. Met de nieuwe naam wordt het groene karakter van het pand nog eens extra onderstreept.

 Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam