Roofs 2011-05-30 Polyurethaanlijm voor het aanbrengen van isolatieplaten

Specialist in lijmen en kleefstoffen Belu bv uit Alkmaar opereert in de dakenbranche doorgaans op de achtergrond. Het bedrijf introduceert nu een eencompenent polyurethaanlijm voor het koud verkleven van isolatiematerialen op de Nederlandse markt, de Belubond MPAC 30 PUF.

Voor zowel productie- als reparatiebedrijven fungeert Belu bv als partner op het gebied van lijmtoepassingen. Met een uitgebreid assortiment en merken als Ergo, Syntho-Glass (voor leidingreparaties) en Belubond heeft men al een stevige marktpositie. Ook levert men bijvoorbeeld hobbylijmen en de zogeheten ‘Superdots’, de lijmpunten die voornamelijk in de grafische industrie veelvuldig worden gebruikt.

De nieuwe polyurethaanlijm is volgens de leverancier geschikt voor bevestiging van de meest gangbare isolatieplaten op diverse ondergronden. Het is een product van het Amerikaanse NorthStar Chemicals, dat in de Verenigde Staten al op grote schaal wordt toegepast. NorthStar Chemicals is onderdeel van het Amerikaanse concern 3M. Belu fungeert als exclusief distributeur en importeur van producten van NorthStar. Voor de Nederlandse markt is inmiddels de toepassing met de PIR isolatieplaat Kingspan TR 27 getest door BDA. Momenteel is het bedrijf in gesprek met andere isolatieproducenten om het product met hun materialen voor de Nederlandse markt te laten testen. Ook zoekt men partijen die de verkoop aan de Nederlandse dakdekker voor hun rekening kunnen nemen. Roofs sprak met Marc de Wilde van het bedrijf.

Verlijmen

“Belu bv is een onafhankelijk bedrijf dat doorgaans achter de schermen opereert,´ vertelt De Wilde. “Wij stonden aan de wieg van diverse innovaties op het gebied van lijmen en kleefstoffen, zowel in de dakenbranche als in de diverse andere branches. In deze gevallen werden wij door de marktpartijen benaderd met de vraag of we de oplossing voor een specifiek probleem konden bieden. Wij ontwikkelen dit antwoord dan in nauw overleg met de klant. Ditmaal is het andersom gegaan. NorthStar wilde het afzetgebied voor de PU-lijm vergroten en daarom kregen wij vanuit de Verenigde Staten de kans dit product voor de Europese markt te verkopen. We zijn daarom in eerste instantie op zoek gegaan naar partners op de Nederlandse markt om dit product te vermarkten.”

Het gaat hier om een oplosmiddelvrij dak- en wandlijm voor het bevestigen van isolatieplaten. “Het voordeel van verlijmen van isolatieplaten ten opzichte van mechanische verbindingen is natuurlijk dat hierdoor de ondergrond niet doorboord hoeft te worden, en daarom geen risico ontstaat op koudebruggen of lekkage,” aldus De Wilde. “Het materiaal heeft ook ten opzichte van de traditionele gietmethode voordelen, namelijk dat er geen ketels met hete bitumen nodig zijn. Het gebruik van de lijm houdt dus hoe dan ook een veiligere en snellere werkmethode in.”

Verspuitbaar

De Belubond MPAC 30 PUF is een eenvoudig verspuitbare PU-lijm die volgens De Wilde per m² een besparing tot ruim 20% oplevert ten opzichte van de concurrentie. Het product wordt in vaten van 22 kg aangeleverd (17, 5 kg lijm + 4,5 kg vat) waarmee zo’n 1000 – 1500 m¹ lijmstreep kan worden aangebracht, wat dus inhoudt dat de inhoud van een vat goed is voor minimaal 300 m² (bij een onderlinge lijmstreep afstand van 30 cm). De lijmstof kan ook op een licht vochtige ondergrond worden aangebracht (bij een temperatuur tussen 5 en 43º C) en is binnen 10 minuten na aanbrengen handvast (na 24 uur op volledige eindsterkte).

“De lijm is geschikt voor vrijwel alle beschikbare isolatieplaten (XPS, EPS, PUR, PIR, MW) op diverse voorkomende ondergronden (asfalt, bitumineuze dakbedekkingen, bitumineuze dampremmende lagen, beton, houten plaatmaterialen, houtwolcementplaten),” aldus De Wilde. “Het kan bovendien snel en schoon (dus gezond) worden verwerkt - en door het speciaal ontworpen spuitpistool wordt de lijm gelijkmatig verdeeld. Na afsluiting van een lijmvat, bijvoorbeeld na werkonderbrekingen, kan het systeem probleemloos weer opgestart worden voor vervolgwerkzaamheden.”

In eerste instantie zal de lijm rechtstreeks bij de importeur te verkrijgen zijn. Op korte termijn verwacht De Wilde het product ook via de dakgroothandel te kunnen distribueren. Overigens levert men ook een andere PU-lijm, de Tite-Set. De Wilde: “Dit is eveneens een hoogwaardige PU lijm voor de verwerking van isolatieplaten, maar dit is een tweecomponentenlijm. In Florida is het verplicht dakpannen en isolatie met dit product te bevestigen omdat tijdens de orkaan Katrina bleek dat de bevestiging zelfs tegen extreme omstandigheden bestand is. Toepassing hiervan op de Nederlandse markt zal wat meer voeten in aarde hebben omdat de vaten zwaarder zijn en de componenten pas in de spuitmond worden gemengd. Wij concentreren ons daarom in eerste instantie op een succesvolle introductie van de MPAC 30. De testresultaten met de Kingspan isolatiepanelen zijn gunstig, we verwachten op korte termijn meer testresultaten te kunnen overleggen.”

 

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam