Roofs 2011-03-33 Nieuwslijn

AGENDA

24-26 maart 2011: Skills Masters 2011. Ahoy’ Rotterdam. Info: www.skillsmasters.nl.

12 april 2011: Kettlitz Gevelmiddag. ‘t Spant te Bussum. Info: www.gevelsendaken.nl

13 april 2011: GROOT- De toekomst van grote stadsgebouwen. De doelen Rotterdam. Info: www.congres-dearchitect.nl

14-16 april 2011: Nederlandse Restauratiebeurs. Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Info: www.restauratiebeurs.nl.

21 april 2011: SBR Nationaal Brandveiligheidscongres 2011. ’t Spant te Bussem. Info: www.sbr.nl

27-28 mei 2011: International Passive House Conference. Congress te Innsbruck (AU). Info: www.passivhaustagung.de.

 

SGS INTRON grote partij in dakadvies

INTRON is overgenomen door SGS. Wereldwijd is SGS een van de grootste bedrijven op het gebied van het certificeren, inspecteren en testen van processen. De naam is veranderd in SGS INTRON. De overname biedt het bedrijf tal van mogelijkheden voor verdere uitbreiding van de activiteiten in zowel Nederland als in het buitenland. De contactpersonen, telefoonnummers en service blijven gelijk.

Op het gebied van gevels en daken heeft het bedrijf letterlijk en figuurlijk alles onder één dak. SGS INTRON Certificatie ondersteunt klanten uit de daken- en gevelbranche al jaren als ‘notified body’ (Europese markt) en geaccrediteerd instituut (Nederlandse markt), bij alle mogelijke certificatietrajecten. Op daken en gevels toegepaste producten moeten immers voldoen aan (inter)nationale wet- en regelgeving en ook aan private regelingen zoals KOMO®. De laatste jaren heeft men substantieel geïnvesteerd in de sectoren Advies en Laboratorium. Men investeerde in testapparatuur, kennisoverdracht, opleiding van medewerkers en in het realiseren van een totaalpakket van adviseren, onderzoeken en certificeren. Uiteraard houdt men altijd een strikte scheiding aan tussen adviseren en certificeren.

Materialen en vormgeving van daken en gevels zijn bepalend voor de uitstraling van een gebouw. Van een statisch gebouwonderdeel zal een dak in de toekomst steeds meer een dynamisch gebouwonderdeel worden. Een onderdeel dat niet alleen functioneel moet zijn, maar dat ook in andere opzichten moet voldoen aan de wensen van (toekomstige) bewoners en/of eigenaren. Bijvoorbeeld door positief bij te dragen aan het milieu of in de energievoorziening. Nieuwe inzichten en eisen op het gebied van uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid moeten vertaald worden naar systemen en producten voor daken en gevels. De medewerkers van SGS INTRON komen dagelijks in aanraking met alle mogelijke materialen, zowel in het laboratorium als buiten op het dak.

SGS INTRON is betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen in de dakenbranche. Experts van Certificatie zitten in voor het vakgebied relevante werkgroepen en commissies, landelijk en op Europees niveau. In het laboratorium (Sterlab accreditatie, NEN EN 17024) ontwikkelt en modificeert men nieuwe producten en materialen. Het bedrijf voert dagelijks de meest uiteenlopende proeven uit: fysische proeven, maar ook duurzaamheids- en verouderingsproeven, onder andere op bitumineuze en kunststof dakbedekkingsmaterialen en isolatiematerialen.

Metalen warmdakplaten tillen met vacuümheffer

VIAVAC introduceerde onlangs in samenwerking met SAB-profiel de nieuwste uitvoering van de CladBoy vacuümheffer welke het mogelijk maakt warmdakplaten mechanisch te plaatsen. Voor de verschillende profileringen is dit apparaat voorzien van zuignappen met uitwisselbare afdichtingen en zoekers voor het snel kunnen plaatsen op de toppen van het profiel. Hiermee kunnen de belangrijkste types warmdakplaten van SAB-profiel worden opgepakt. Bij verschillende tests met de CladBoy aan de kraanhaak werd aangetoond dat warmdakplaten met lengtes van 9 tot 22 m nu moeiteloos en snel geplaatst kunnen worden.

Voorwaarde daarvoor is wel dat de warmdakplaten op een juiste manier op de bouwplaats worden aangeleverd, namelijk met de toppen naar boven. SAB-profiel heeft daarom een methode ontwikkeld om de warmdakplaten direct vanuit de productie, tegen meerprijs, met de toppen naar boven aan te leveren. Afgelopen maanden zijn al diverse praktijktesten met het systeem uitgevoerd.

Praktijkdemonstratie op 9 februari jl. Het gaat hier om het project Promelca aan de Timorstraat/Wolpherensedijk in Gorinchem van het Nijkerkse aannemersbedrijf Slingerland Bouw, dat werd uitgevoerd door JGSysteembouw bv uit Nieuwpoort.

Bouwmetalen koper, lood en zink toegestaan

Op de site van Senternovem/Bodemplus meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat aan de gebruikelijke toepassingen van koper, lood en zink door gemeenten, provincies en waterschappen geen eisen kunnen worden gesteld. Onder deze toepassingen vallen in ieder geval zinken dakgoten, loodslabben, straatmeubilair en verzinkte geleiderail.

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen de toepassing van deze bouwmetalen niet verbieden. Uiteraard hebben gemeenten een zorgplicht en dat kan betekenen dat in sommige situaties (kwetsbare waterbeschermingsgebieden) de emissie moet worden beperkt.

EPS- industrie bezorgd over snel stijgende grondstofprijzen

De EPS industrie is bezorgd over de stijgende grondstofprijzen waarmee ze geconfronteerd wordt. Bij eerdere berichtgeving in juni 2010 was de prijs al fors gestegen ten opzichte van januari 2009. Begin 2011 blijft de stijging doorzetten en kunnen we van een verhoging van zo’n 60% spreken ten opzichte van januari 2009. Per saldo betekent dit al vier keer op een rij ieder half jaar gemiddeld zo’n 15% prijsstijging.

“Tezamen met een stagnerende bouwmarkt kunnen de EPS producenten ronduit spreken van een dubbele tegenvaller”, aldus Benedikt van Roosmalen, directeur van de brancheorganisatie Stybenex. “Wereldwijd stijgen de grondstofprijzen in een fors tempo terwijl de bouwmarkt in Nederland sterk achterblijft. Een heel vervelende schaarbeweging voor onze leden,” volgens van Roosmalen. 

Flesst: Veiligheidsrail in de nok

Tijdens de Bouwbeurs werd een nieuw valbeveiligingssysteem voor het hellende dak geïntroduceerd: Flesst. Dit is een railsysteem in de nok van het dak. D.m.v. een loopwagen aan dit railsysteem kan men zich eenvoudig aan deze rail zekeren en zich aan beide zijden van het dak bewegen over het gehele dakvlak.

Het systeem bestaat uit een stevig aluminium profiel dat onder de nokvorst op de ruiter is gemonteerd. Aan dit profiel kan men vervolgens veiligheidslijnen bevestigen, maar ook bijvoorbeeld een dakladder. Het systeem is toepasbaar op zowel nieuwbouw- als renovatiedaken en kan op verschillende typen daken, worden aangebracht – ook op daken waar steile daken overgaan in een plat dak, zoals bij grachtenpanden wel eens het geval wil zijn. Voor de verkoop van het systeem heeft bedenker Hans Borra een nieuwe BV opgericht: Flesst bv te Zeist.

Voor zadeldaken zijn twee typen aluminium profielen beschikbaar. Het ene wordt vastgeschroefd op een houten ruiter, het andere is een profiel inclusief aluminium ruiter. Bij het eerste type profiel wordt een houten ruiter van 38 x 50 mm op speciale montagesteunen direct op de ondergrond bevestigd. Het tweede profiel is een profiel inclusief ruiter. De ruiter is als een aluminium koker van 38 x 38 mm mee geëxtrudeerd. Door de eindstukken een halve meter bij de dakrand vandaan te plaatsen, is direct een pendulebeveiliging ingebouwd. Er zijn verschillende loopwagens beschikbaar voor steile en flauw hellende daken.

Roval Aluminium introduceert nieuwe producten

Tijdens de Bouwbeurs presenteerde Roval o.a. de volgende noviteiten:

Balusters balustersysteem van volledig aluminium met een blinde bevestiging op de aluminium muurafdekker.
Muurafdekking Groendaken . Een natuurlijk vorm van dakisolatie, die uitstekend te combineren valt met de esthetische duurzame muurafdeksystemen van Roval Aluminium als meest geschikte dakrandafwerking.
Dagkanten en Waterslagen Aluminium dagkanten zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsarm, ze vormen in combinatie met aluminium waterslagen een esthetische eenheid in de afwerking van gevelelementen. Voor zowel nieuwbouw als renovatie.
Solar Dak Het Solar Dak-systeem met aluminium afwerking kan als los element op een plat dak worden geplaatst en is geschikt voor zowel woningen als utiliteitsbouw.
Solar Randbeveiliging De dakrandbeveiliging kan zowel met als zonder solarsysteem worden geleverd en is uitstekend te combineren met de aluminium muurafdekker. Te monteren zowel op het dak als op of tegen een borstwering.
Boei- en Kolombekledingen Als boei- en kolombekledingen in kunststof of hout wordt uitgevoerd, dan krijgen vroeg of laat weersinvloeden vat op de kwaliteit. Bij aluminium is dit niet het geval. Roval levert maatwerk in aluminium gevelbekledingen van o.a. boeiboorden, kolombekleding, goten en kozijnomkaderingen.

Innovaties van Monier

Monier presenteerde tijdens de Bouwbeurs meerdere nieuwe ontwikkelingen voor het hellende dak. De Auranox®-betondakpannen met titaandioxide zetten schadelijke stikstofoxiden (NOx) om in onschadelijke nitraten. Onder de naam InnoSol introduceert Monier bovendien een eigen productlijn zonnecollectoren en onder de naam InnoPower een productlijn PV-systemen. Clima Comfort is ook een nieuwe productlijn, waarmee de fabrikant haar totale assortiment voor het hellende dak uitbreidt met dakisolatie.

Topvent is een nieuwe ondervorst op rol. Dit product is voorzien van dubbele ventilatiekanalen met labyrinttechnologie, waarbij de ventilatieopeningen zo gepositioneerd zijn dat ook regendichtheid gegarandeerd is. De Topvent is variabel in de breedte en daarmee toepasbaar bij vrijwel alle dakpanmodellen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam