Roofs 2011-03-30 EPDM Systems breidt uit

Ondanks de slechte marktomstandigheden en de korte werkbare periode in 2010 meldt EPDM Systems uit Lemelerveld een groei te hebben doorgemaakt ten opzichte van 2009. Het bedrijf heeft onlangs geïnvesteerd in de capaciteit van het bedrijf en in productontwikkeling.

Noodgedwongen heeft leverancier van EPDM producten EPDM Systems uit Lemelerveld onlangs geïnvesteerd in een nieuw gebouw en een nieuwe werktafel. Het bedrijf levert EPDM rubberfolies voor toepassing op daken, in gevels, vijvers, waterbassins en mestbassins. Met name de toepassing van EPDM membranen in vijvers die het bedrijf onder de naam Geotop Folietechniek op de markt brengt, vereist maatwerk. Directeur Edwin van Dijk vertelt dat de uitbreiding noodzakelijk was. “Wij hebben ons altijd willen onderscheiden met de kwaliteit van onze producten en een snelle levering. Dat laatste kwam door de aanhoudende groei van de vraag naar EPDM producten in het gedrang.”

Van Dijk verklaart de groei van de EPDM markt uit de grotere focus op renovatie. “EPDM is een zeker en eenvoudig te verwerken materiaal, dat éénlaags is toe te passen. Prijstechnisch is het materiaal inmiddels ook concurrerend. Tevens hebben ontwikkelingen als de invoering van de NEN 6050 voor het brandvrij verwerken van dakbedekkingen voor de toepassing van EPDM een gunstige invloed gehad. Hierdoor worden veel kleine daken op dit moment al standaard worden voorzien van EPDM dakbedekking.”

Nieuw pand

Het naastgelegen terrein kwam vrij en men nam de gelegenheid te baat de productiecapaciteit uit te breiden en tegelijk ook meer ruimte voor opslag en opleiding te creëren. In de reeds bestaande productiehal heeft het bedrijf daarom een extra lastafel aangeschaft zodat men momenteel beschikt over drie lastafels waar membranen op kunnen worden vervaardigd. Het maatwerk is verplaatst naar het nieuwe pand, waar men momenteel alle ruimte heeft (± 750 m² vrije ruimte) voor de vervaardiging van op maat gemaakte membranen. Tevens is in het nieuwe pand extra ruimte voor opslag, kantoren en een opleidingscentrum met ruime theorie-en praktijkruimte.

In het opleidingscentrum worden elk jaar ruim 250 dakdekkers omgeschoold en/of bijgeschoold in de verwerking van verschillende EPDM daksystemen. “De kwaliteit van het product staat of valt met de verwerking,” aldus Van Dijk. “Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat verwerkers weten hoe ze met het product om moeten gaan. Ervaren technisch adviseurs geven de cursussen en aan het eind van de cursus ontvangt men een certificaat.” Met deze uitbreiding is ook het personeelsbestand van het bedrijf verder uitgebreid naar in totaal 34 man.

Productinnovatie

Tevens heeft men onlangs geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten op het gebied van EPDM. Een van deze innovaties is de E225 Spraybond, een verspuitbare contactlijm voor het verlijmen van EPDM membranen aan andere materialen zoals isolatiematerialen, hout, beton en staal. Om de lijm te gebruiken is geen compressor nodig en ook geen elektriciteit. De lijm is d.m.v. de drijfgas ODS (niet schadelijk voor de ozonlaag) met een constante druk verspuitbaar gemaakt. Het product wordt geproduceerd door Nordstar in Amerika en is door BDA getest conform BRL 1511.De belangrijkste eigenschappen zijn de  duurzame hechting, de bestendigheid tegen hoge temperaturen (130 º C) en de lijm is watervast.

Tevens introduceert het bedrijf een loodvervanger op basis van EPDM: Ecoflex. Dit is een EPDM compound voorzien van strekmetaal en vlies. Het resultaat is een sterk en flexibel materiaal dat eenvoudig is aan te brengen en in alle toepassingen als loodvervanger kan worden gebruikt. Op dit moment zijn er nog meerdere productontwikkelingen in voorbereiding om hiermee gedurende 2011 mee op de markt te komen.

Het bedrijf heeft onlangs het DUBOkeur op twee van haar producten ontvangen. Voor het hellende dak is de EPDM lei EcoStar door het NIBE erkend als milieubewust product met de laagste milieubelasting en laagste milieukosten; voor het platte dak ontving de Prelasti EPDM dezelfde erkenning.

Het bedrijf heeft verder onlangs een contract afgesloten met een afvalinzamelaar en voorzien van een Green Label. Dit betekent dat EPDM Systems bijdraagt aan een CO2 neutraal afvalverwerking. “Een beter milieu begint immers bij jezelf,” aldus Van Dijk.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam