Roofs 2011-03-22 Nederlandse Bouwprijs voor biologisch isolatiemateriaal

In de categorie Bouwmaterialen en –systemen heeft IsoBouw Systems (i.s.m. zusterbedrijf Synbra Technology) de Nederlandse Bouwprijs gewonnen voor BioFoam®. Dit is een isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS, maar dat is vervaardigd uit biologisch basismateriaal.

Het juryrapport spreekt van een ‘voorbeeldig en inspirerend initiatief’. EPS wordt geproduceerd van polymeren die op fossiele olie gebaseerd zijn. De grondstof van het nieuwe isolatiemateriaal bestaat uit biopolymeren die gemaakt worden door fermentatie (= gisting) van suikers uit planten. Dit wordt met een milieuvriendelijk proces verkregen uit plantaardige grondstoffen en restproducten. Ook het ‘opblazen’ tot een parel – het zogenaamde voorschuimen – gebeurt op een milieuvriendelijke wijze. Hiervoor wordt gerecycled CO2 gebruikt.

De grondstof voor dit materiaal is dus oneindig, het is volledig afbreekbaar en composteerbaar. Het materiaal is Cradle to Cradlesm gecertificeerd. De jury concludeert dan ook dat het materiaal goed kan worden ingezet als bouwmateriaal met een lage milieubelasting. Er kunnen gevels mee geïsoleerd worden, maar ook daken en vloeren. Bijzondere waardering had de jury voor de drukvastheid van het materiaal en de integrale kwaliteit.

Om te onderzoeken of het materiaal geschikt is voor bouwtoepassingen, heeft TNO diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo is het belangrijk dat de parels bestand zijn tegen vocht, temperatuursschommelingen, schimmelvorming en ongedierte. Hieruit kwam naar voren dat het materiaal niet onderdoet voor het reguliere EPS.

Samenwerking

De R&D-afdeling van IsoBouw ontwikkelde het procédé tussen 2006 en 2010 voor de verpakkingssector. TermoKomfort zag mogelijkheden voor toepassingen in spouwmuren en de partijen gingen een samenwerking aan.

Met de BioFoampearls® kan de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Dit is recent geverifieerd in een volledig afgeronde Life Cycle Analysis (LCA) studie, die door onafhankelijke experts is gevalideerd. Het prijsniveau van de biologische parels ligt hoger dan van de traditionele EPS parels. TermoKomfort is er echter van overtuigd dat er subsidiemogelijkheden komen op groene systemen. Daarnaast zijn de geluiden uit de markt goed. Het gebruik van duurzame en groene oplossingen wordt steeds meer gemeengoed en dit biobased product sluit bij deze ontwikkeling aan.

Beide partijen willen deze innovatie in de loop van 2011 ook in andere landen op de markt gaan brengen.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam